MENU

Det fantastiske brasilianske strand-kjøkkenet


Stekt fisk på stranda. Med pommes frites, salat, ris og pirão (en slags fiskekraft med maniokmel). Fantastiske saker! Foto: Torkjell Leira

Det er sommerferie i Brasil. Da er det stranda som gjelder. Og mat må man jo ha! Her er fire gastronomiske strandfavoritter – med et lite dryss av kulturhistorie. Vel bekomme!

1. Água de coco

En brasiliansk klassiker er água de coco – skal vi kalle det kokosvann? Det er ikke kokosmelk, sånn som vi kjøper i butikken. Dette er den naturlige væsken eller juicen som befinner seg inni den grønne kokosnøtta. Den får du kjøpt på strandbarer over hele Brasil, og du slurper den i deg med sugerør. Kaldt og leskende – og veldig sunt, skryter alle brasilianere.

Bonusen til slutt er å be de som jobber der dele kokosnøtta i to, sånn at du kan spise det tynne laget med kokosmasse som ligger på innsida.

Opptil flere av gringo-stereotypiene oppsummert. Foto: Renata Versiani

Kokospalmen kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia, men ble tidlig fraktet til Nordøst-Brasil av portugisiske kolonisatorer. Nå finnes den langs hele den brasilianske kysten, også her foran Sukkertoppen i Rio.

2. Grilla ost

Dette er min all time strandfavoritt. Jeg bare elsker denne osten. Smaken, konsistensen, temperaturen… Og ikke minst følelsen, konteksten, stemninga. Når jeg spiser dette på stranda, da er livet perfekt!

Osten er den som kalles queijo coalho på portugisisk. Den har sitt opphav i det varme Nordøst-Brasil, der den hadde et stort fortrinn fordi den kunne oppbevares lenge uten kjølemuligheter. Den er også spesiell fordi den ikke smelter når den blir varm. Det er fordi den ikke er ystet på vanlig måte, men koagulert etter at melka har blitt tilsatt en bakteriekultur (osteløpe?), litt som mozzarella, kanskje? (Jeg skjønner når jeg skriver dette at jeg ikke har peiling på ost eller ysting. Kan noen hjelpe meg?)

Finnes det vakrere utsikt? Foto: Torkjell Leira

Uansett: Grilla ost er varmt, salt og deilig, konsistensen er litt gummiaktig, men på en god måte. Og den er helt uovertruffen til en kald øl.

3. Globo-kjeks

Aldri smaker vel luft bedre enn på stranda i Rio! Denne kjeksen er nemlig det nærmest du kommer luft i fast form. Tenk deg en stratos-sjokolade, full av luftbobler, men med syltynne vegger av… Ja, hva er det egentlig? Joda, det er det magiske maniok-melet polvilho, det som også gjør pão de quejo (osteboller) så deilige.

Salt Globo-kjeks og øl er heller ingen dårslig kombinasjon. Se så glad man blir! Foto: Marcelo Versiani

Globo-kjeksen finnes i en salt og en søt versjon. Den selges av lisensierte selgere på stranda i Rio, ofte sammen med den like legendariske mate-teen. Dette er en institusjon, folkens. Må prøves!

4. Stekt eller fritert fisk

Hvis du er ute etter en skikkelig lunsj og det finnes en strandbar i nærheten, da er du i gode hender. Dette er veldig enkelt, men nesten alltid veldig godt. Stekt eller fritert fisk, ris, bønner, farinha (stekt maniokmel) og en liten salat. Er du heldig kan du selv velge blant fiskene de har fått inn den dagen.

Det er klart: Utsikta, omgivelsene og kompaniet bidrar mye til denne opplevelsen. Men på den andre sida; hvor gjør de ikke det?

Ja, det er samme bilde som over. Men jeg syntes det fortjente det. Det oppsummerer så bra hvor stats det er med skikkelig lunsj på stranda. Foto: Torkjell Leira

Denne fisken spiste jeg med min gode venn Silvio på stranda i Cabedelo, like utafor storbyen João Pessoa. Det er noen steinkast unna starten på Transamazônica – den transamazonske hovedveien.

Lese mer om brasiliansk mat?

Sjekk ut de siste sakene om osteboller og mine andre brasilianske favoritter.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 25. januar 2022

Filled Under: kultur, mat, reise, Rio de Janeiro

Views: 852

Comments are closed.