MENU

Den beste musikken i Brasil 2020?

Hvilken sang var aller mest populær i Brasil i fjor? Svaret var vanskeligere å finne enn jeg trodde, for teller man strømminger, visninger på YouTube eller radioavspillinger? Svaret var heldigvis det samme, fant jeg ut til slutt. Og música sertaneja, Brasils køntri, dominerer alle lister.

Henrique & Juliano fyller enorme scener og stadioner i hele Brasil. Men det var før korona.

.

Og vinneren er…

«Liberdade provisória» med duoen Henrique & Juliano!

Sangen topper lista over antall strømminger på Spotify og Deezer (stort i Brasil), avspillinger på radio og den er sett intet mindre enn 322 618 064 ganger på YouTube i det jeg skriver dette. Ja, 322 millioner. Ikke dårlig for en sang på portugisisk som ble lansert på tampen av 2019. Gratulerer!

Hør sangen helt nederst i denne saken.

Henrique & Juliano er et søskenpar fra delstaten Tocantins, 29 og 30 år gamle, som har vokst seg større og større siden albumdebuten i 2011. Med fjorårets album «Ao vivo no Ibirapuera» (Live i Ibirapuera), og spesielt med sangen «Liberdade provisória» (Provisorisk frihet), har de blitt aller størst.

Men hva med de andre på topp 10?

.

De 10 mest spilte låtene på radio i 2020. Música sertaneja tar ALLE plassene. Kilde: ConnectMix.

.

Total dominans for música sertaneja

8 av 10 sanger på topp på Spotify i 2020 var i musikkstilen música sertaneja. Det samme var samtlige(!!) på topp 10 på radio. Musikkstilen er både utskjelt og beundret i Brasil.

Jeg kaller det Brasils køntri, for dette er tradisjonell musikk fra landsbygda med enkle melodier og standard harmonier, forutsigbar instrumentering med gitar og trekkspill, og tekster nesten alltid om ulykkelig kjærlighet. Mer om det i neste post.

.

Er «mest populær» det samme som «best»?

Selvfølgelig ikke. Men kan 210 millioner brasilianere ta feil? Vel, 58 millioner av dem stemte på Bolsonaro som president, så de KAN åpenbart ta feil. Men hva når det gjelder musikken?

Música sertaneja er ikke min favoritt, det innrømmer jeg glatt. Men jeg er på gli. Jeg har gått fra å avfeie den som dum og uinteressant, via en mer musikk-sosiologisk interesse til å prøve å gi den en ordentlig sjanse. Sliter litt fortsatt…

.

Hvor hører brasilianere musikk?

På YouTube og Spotify. Antallet treff på YouTube er 322 ganger større en samtlige avspillinger på radio i 2020. På Spotify har sangen blitt spilt 197 millioner ganger. Har ikke tallene på Deezer, men jeg tipper de er mye lavere enn YouTube og Spotify.

.

Her er de 10 mest spilte sangen på Spotify i Brasil i 2020

  1. Liberdade Provisória – Henrique & Juliano
  2. A Gente Fez Amor – Ao Vivo – Gusttavo Lima
  3. Graveto – Ao Vivo – Marília Mendonça
  4. Volta por Baixo (Ao Vivo) – Henrique & Juliano
  5. S de Saudade – Luíza & Maurílio, Zé Neto & Cristiano
  6. Litrão (Ao Vivo) – Matheus & Kauan
  7. Barzinho Aleatório (Ao Vivo) – Zé Neto & Cristiano
  8. Don’t Start Now – Dua Lipa
  9. Cheirosa (Ao Vivo) – Jorge & Mateus
  10. Sentadão – Felipe Original, JS o Mão de Ouro, Pedro Sampaio

To enslige svaler i sertaneja-flokken: Dua Lipa på 8. plass og en merkelig, slags funky brasiliansk sak på 10. Men soleklare vinnere er altså Henrique & Juliano. Her er de. Igjen: Gratulerer!

.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 14. januar 2021

Filled Under: kultur, música sertaneja, musikk

Views: 1538

Comments are closed.