MENU

De ti viktigste glosene for deg som skal reise i Brasil

Reise i Brasil? Turen blir dobbelt så bra om du lærer deg noen få gloser. Her er BrasiLeiras ti viktigste ord og uttrykk på portugisik, valgt ut sammen med reiselystne på Brasilkvelden på Nomaden i september.

 

Lencois 2

 De utrolig vakre innsjøene mellom sanddynene i Lençois Maranhenses i Nordøst-Brasil. Ser du de to i venstre billedkant? Det kan bli deg! Foto: Torkjell Leira

 

 

1. Oi, tudo bem?

Betydning: Hei, hvordan går det? Uttales [Åi, todo bei] med den siste M´en delvis nasal oppe i nesa så det høres like mye ut som en I. Bare Tudo bem funker også, og det geniale er du kan svare akkurat det samme. Da betyr det «Bare bra».

 

2. Obrigado / obrigada

Betydning: Takk. Denne må du kunne. Husk at du som jente svarer obrigada med A til slutt, som gutt obrigado med O til slutt. Brukes så ofte du kan. Høflighet er viktig, i Brasil som i Norge.

 

3. Onde?

Betydning: Hvor? Uttales [Åndsje] med trykk på Å´en i det meste av Brasil, men også [Ånde] med vanlig D. Veldig greit for å finne veien. Kan med fordel kombineres med verbet «está», som betyr «er», så du kan spørre hvor er. Tips: Det kan ofte være greit å spørre flere mennesker om veibeskrivelse.

 

4. Praia

Betydning: Strand. Brasil har en kystlinje på 7500 km, og så mange vakre strender at det er til å dø av. Finn stranda, dra dit! For de videregående: Kombiner gjerne dette ordet med «Onde está» fra punkt 3. Da blir det «Onde está a praia» og du har konstruert din aller første hele portugisiske setning. Gratulerer!

 

5. Beleza!

Betydning: Kult, topp, bra, osv. Du er på stranda og har spurt om veien sjøl. Stemninga er bra og det kan bare toppes med å dra litt brasiliansk slang for alt som er kult: Beleza! Viktig at du sier det med overbevisning. Sjekk under hvordan det skal gjøres!

 

 

 

Hele sangen finner du som åpningsspor i spillelista mi på Wimp: Brasil – Kjempen våkner. Her presentasjonen fra Wimp-magasinet. Men vi er på stranda, vi må videre:

 

 

6. Gato / gata

Betydning: Søten / søta. Eventuelt Kjekk, lekker, deilig, tiltrekkende. Gato med O brukes om gutter, gata med A om jenter. Ordet betyr egentlig «katt», men brukes like ofte om mennesker, og like mye om begge kjønn. Og det er ikke noe ekkelt eller slibrig her, å bli kalt gato eller gata er i de aller fleste tilfellene kun en hyggelig oppmerksomhet.

Om du virkelig vil imponere noen på stranda eller i baren, kombiner med punkt 1: «Oi, gato/a, tudo bem?» Drar du den som gringo, som ingen forventer noe portugisisk fra, vil du gjøre et uutslettelig inntrykk.

 

7. Dinheiro / grana

Betydning: Penger. Uttales [dinjeiro] og [grana]. Man lever ikke på luft og kjærlighet alene. Brasil er blitt dyrt, så det er bare å lære seg disse ordene med en gang. Dinheiro betyr penger, grana er slanguttrykk for det samme, kanskje best oversatt med spenn.

 

8. Amor

Betydning: Kjærlighet. Uttales [Amår]. Apropos kjærlighet, det er bra å kunne dette ordet om anledningen skulle oppstå. Eller du kan avvise innpåslitne brasilianere med å snakke om din amor hjemme i Noruega. Kan også brukes som en variant av punkt 6. gato/gata. Kan med hell kombineres av et ord du sikkert kan fra før: Grande, som betyr «stor».

 

9. Tchau!

Betydning: Ha det! Uttales [tsjau]. Første gang jeg så dette ordet på trykk skjønte jeg ingenting. Men det er nå en gang sånn det skrives på portugisisk. Veldig nyttig å kunne si ha det på en ordentlig måte.

 

10. Saudade

Dette ordet er ordet alle brasilianere og portugisere mener er uoversettelig. Det er bare tull. Følelsene som ordet skal uttrykke lar seg utmerket oversette til norsk, i de fleste sammenhenger med ord som «savn», «lengsel» eller «melankoli». Brukes ofte! Og når du drar hjem fra Brasil vil du sikkert føle det, du også. God tur!

 

Se bilder fra Brasil?

Sjekk noen av disse +30 bildeseriene på BrasiLeira

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 17. september 2014

Filled Under: reise, språk

Views: 11853

One Response to De ti viktigste glosene for deg som skal reise i Brasil

  1. […] De ti viktigste glosene for deg som skal reise i Brasil […]

Legg igjen en kommentar