MENU

Caetano Veloso – kongen av brasiliansk musikk

Caetano Veloso fylte 70 år i august. I dag får han en spesial-Grammy for sitt musikalske livsverk. Få fortjener det mer.
Ved siden av Gilberto Gil har ingen nålevende artister preget brasiliansk musikk like sterkt som Caetano Veloso. Begge slo gjennom på slutten av 1960-tallet med Tropicália-bevegelsen, sammen med andre artister som Tom Zé, Os Mutantes, Gal Costa og Torquato Neto.
Tropicália var en populærkulturell bevegelse som revolusjonerte Brasil ved å blande tradisjonelle brasilianske kulturuttrykk med internasjonale, politisk radikale elementer. I musikken introduserte de elektriske gitarer i bossa nova. Slik snudde de gamle forestillinger om hva brasiliansk populærmusikk (MPB) skulle være på hodet.Dette var Brasils svar på Woodstock, men til forskjell fra USA og Europa skjedde det under et militærdiktatur. I 1968 skrev Caetano nidvisen É prohibido prohibir (Det er forbudt å forby) og kom på kant med regimet. Året etter ble han arrestert og tvunget i eksil.

Her er min all time high cover-favoritt. Caetano Veloso spiller Micheal Jacksons Billie Jean:

 

Siden platedebuten i 1967 har Caetano gitt ut rundt 30 studioalbum og 15 livealbum. Han har et utall monsterhits på samvittigheten, av de mest kjente er Beleza Pura, O leãozinho, Você é linda, Sampa ogMenino do Rio.  Sjekk denne lista til brasilianske Rolling Stones for Caetanos 20 mest populære sanger.
Karakteristisk nok er de fleste av disse gamle, fra 1970- og 80-tallet. Den siste store platesuksessen med nykomponerte sanger var nok Tropicália 2, gitt ut sammen med Gilberto Gil i 1993. Her fra en konsert i São Paulo samme år (jeg så konserten i Lisboa i 1994, det var fantastisk!)De siste årene har Caetano hatt mest suksess med konserter og som komponist. Samtidig har han blitt mer og mer kjent i utlandet, og blir i dag sett på som en av Amerikas aller største singer-songwritere, på nivå med Bob Dylan og Bob Marley.

Caetano har skrevet filmmusikk til åtte filmer, inkludert den spanske Oscar-vinneren Pedro Almodovars ”Snakk til henne” fra 2002. Han spiller også i filmen, sjekk denne nydelige versjonen av den mexicanske klassikeren Cucurrucucu Paloma:
Gratulerer med æres-Grammyen, Caetano!

Vil du vite mer? Anbefaler Caetanos offisielle nettsider.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 14. november 2012

Filled Under: Caetano Veloso, Gilberto Gil, MPB, musikk

Views: 2666

2 Responses to Caetano Veloso – kongen av brasiliansk musikk

  1. […] egentlig bare mangle. Trio Preto + 1 er utrolig rytmiske og samspilte, og de har spilt med alle: Caetano Veloso, Seu Jorge, Criolo, osv. På videoen over er de litt preget av stundens alvor med CD-lansering og […]

  2. […] konserter. De har akkurat vunnet en pris i Brasil for beste konsert 2013, delt førsteplass med Caetano Veloso. De har en sang i en primetime novela på TV Globo, og de blir listet opp ved siden av David Bowie […]

Legg igjen en kommentar