MENU

Brasils ukjente musikkarv

Den absolutt mest populære musikken i Brasil har nesten ingen nordmenn hørt om. Det er verken samba, bossa nova, funk, forró eller lambada – det er música sertaneja! 10 av topp 10 på brasiliansk radio var i denne musikksjangeren i 2020. Men hva er egentlig música sertaneja?

De første av de største: Duoen Tonico & Tinoco var Brasils aller første landskjente música sertaneja-duo.

.

Brasils country

Mange er uenige med meg, men jeg kaller det Brasils country. Dette er musikk fra den brasilianske landsbygda, spesielt fra delstatene Goiás, São Paulo og Minas Gerais. Opprinnelig var den mest knyttet til det enkle livet på landet, men etter hvert kom cowboylivet, sirkus, rodeo, lastebiler og ulykkelig kjærlighet inn. En herlig miks!

Selve navnet sertaneja er et adjektiv som kommer fra ordet sertão. Det er en tørr region i innlandet i Nordøst-Brasil, men samtidig kan sertão være et mer generelt, udefinert sted på bygda, langt unna bylivet.

Går vi virkelig langt tilbake, henger sjangeren sammen med utforskningen og koloniseringen av Brasils innland på 1800-tallet, kjent som bandeirismo. Da dro oppdagere, gullgravere, lykkejegere og slavehandlere innover i landet fra São Paulo. I kjølvannet kom folk fra kystområdene, ofte med europeisk opphav, med sine musikktradisjoner og instrumenter.

.

Fra bygda til universitetet

Brasiliansk Wikipedia og mange musikknettsteder deler opp música sertaneja i flere faser. Tidlig på 1900-tallet var den mer kjent som música caipira, og kjennetegnet ved tostemte, gitarbaserte ballader om livet på landsbygda.

Den aller første kjente innspillingen er fra 1929. Da sto journalisten og musikeren Cornélio Pires bak utgivelsen av sangen «Jorginho do Sertão» med duoen Mariano & Caçula. Med dagens ører høres innspillingen gammel ut, selvfølgelig, men melodien og stemninga er likevel veldig lik den mest tradisjonelle sertaneja-musikken i dag, den som gjerne kalles sertaneja raiz (rot).

.

.

Etter andre verdenskrig kom trekkspillet inn og tekstene kretset mer omkring kjærlighet. Det var i denne perioden rodeo slo rot i Brasil, og música sertaneja ble en naturlig del av opplegget helt fram til i dag.

Tonico & Tinoco var det første virkelig store sertaneja-duoen. Her en live-innspilling av klassikeren «Chico Mineiro» som de ga ut allerede i 1946.

.

.

På 1970-tallet ble den elektriske gitaren introdusert i música sertaneja, og den ble påvirket av country fra USA. Det neste tiåret fikk sjangeren sitt store kommersielle gjennombrudd. Gjennom FM-radioer og såpeoperaer på TV ble sertaneja-artister landskjente og bestselgere. Betegnelsen sertaneja romântica brukes ofte om denne perioden.

Hva skjer når du mikser country fra USA, música sertaneja fra Paraná og 1980-tallets hockeysveis? Chitãozinho & Xororó!

.

.

På 2000-tallet oppstod undersjangeren sertaneja universitária. Sterk påvirket av internasjonal pop, og med den urbane middelklasseungdommen som hovedmålgruppe (altså de som gikk på universitetet), ble tekstene preget av bylivet, mobiltelefoner og dating. Rytmen ble mer dansbar. Og med smarttelefoner og strømming fløy música sertaneja til topps på alle hitlister.

Et godt eksempel: Brasils aller mest populære sang i 2020. Klikk deg inn her for å se Brasils topp 10 i 2020. (Saken fortsetter lenger ned.)

.

Hvorfor bare mannlige duoer?

Noe av det interessante med música sertaneja er at de mest populære artistene alltid har vært mannlige duoer. Da jeg bodde i Brasil for første gang i 1990 husker jeg vagt duoen Chitãozinho & Xororó. De var aller størst på 1980-tallet, og er de som har solgt flest plater i Brasils historie, intet mindre enn 36 millioner.

På 1990-tallet dominerte Leandro & Leonardo, mens 2000-tallet har sett par som Zeze di Camargo & Luciano, Bruno & Marrone og Jorge & Mateus. I 2020 var Henrique & Juliano de aller største. Det har vært cowboyhatter og tostemt sang hele veien, mye falsett og endeløse mengder ulykkelig kjærlighet.

.

Finnes det ingen kvinnelige sertaneja-par?

Jo, heldigvis. Og de begynner å bli skikkelig store. Simone & Simaria og Maiara & Maraisa har vært blant de aller mest spilte de siste årene, sammen med soloartisten Marilia Mendonça.

Her er henns aller siste innspilling, «Foi por conveniência». Lansert 15. januar 2021, og allerede med 5 676 112 avspillinger på YouTube en uke senere.

.

.

De største mannlige soloartistene de siste årene har vært Wesley Safadão, Gusttavo Lima og den som har hatt størst internasjonal suksess av dem alle – Michel Teló. Ja, han med monsterhiten «Ai, se te pego».

Men nå begynner sjangerblandingen å bli vanskelig. Michel Teló er jo mest kjent internasjonalt som forró-artist, og det er han jo også. Grensene mellom música sertaneja, forró, arrocha og mye annet er flytende.

«Ai se te pego». Snart en milliard avspillinger på YouTube…

.

.

Men er det bra?

Jeg må innrømme det, jeg sliter med música sertaneja. Det meste jeg kommer over er kjedelig. Melodiene er enkle og forutsigbare, rytmen og instrumenteringen helt lik alt annet, og tekstene er platte.

Men jeg har jo aldri gått ordentlig inn i dette universet, jeg kanskje aldri gitt det en ordentlig sjanse. Så hvis det er noen der ute som kan guide meg inn i en høykvalitets sertanja-verden vil jeg bli kjempeglad. Anyone?

.

Lese mer?

Her er lenker på norsk, portugisisk og engelsk. (Ikke alle lenker lar seg bygge inn…) Uansett: God tur!

På norsk:

På portugisisk:

På engelsk:

https://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%BAsica_sertaneja

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 22. januar 2021

Filled Under: kultur, música sertaneja, musikk

Views: 1112

Comments are closed.