MENU

Brasil: Store demonstrasjoner både FOR og MOT president Dilma Rousseff

Søndag 15. mars vil anslagsvis 100.000 mennesker marsjere i gatene i protest mot president Dilma Rousseff. Mange krever at hun stilles for riksrett, og noen argumenterer til og med for at militæret skal gripe inn og kaste henne. To dager tidligere demonstrerte over 150.000 mennesker til støtte for presidenten. Hva skjer? Og hvem står bak protestene?

 

proetset pro Dilma

Fra fredagens demonstrasjoner i Recife, en stprby i Nordøst-Brasil der Dilma og PT står sterkt. Foto: Hans von Manteuffel, Globo.

 

 

Kort oppdatering rett før søndagens protester setter i gang:

I flere uker har det florert med meldinger på sosiale medier om demonstrasjoner mot Dilma Rousseff og PT. Søndag 15. mars er datoen, og ifølge det store og PT-fiendtlige nyhetsmagasinet Veja er det planlagt protester i 200 byer over hele landet.

Sannsynligvis som en motvekt mot de planlagte anti-Dilma-demonstrasjonene, ble det arrangert protester til støtte for presidenten fredag 13. mars.

 

Hvem står bak?

Støttedemonstrasjonene ble arrangert av ”the usual suspects”. Den venstreorienterte fagforeningssentralen CUT, sosiale bevegelser på venstresida og PT selv. De jordløses bevegelse MST deltok, det samme gjorde De takløses bevegelse MTST. Dette er president Dilmas og PTs historiske støttespillere. Parolene dreide seg først og fremst om støtte til Dilma og regjeringen, inkludert nei til riksrett, og nei til privatisering av Petrobras.

Demonstrasjonene mot Dilma og PT arrangeres hovedsakelig gjennom sosiale medier, og ifølge magasinet Veja er det tre grupperinger som dominerer: Vem Pra Rua (kom ut på gata), Movimento Brasil Livre (bevegelsen for et fritt Brasil) og Revoltados Online (De opprørte online). Alle krever at president Dilma skal stilles for riksrett, den siste grupperingen også at militæret bør gripe inn. Politikere fra flere opposisjonspartier, som DEM, Solidariedade, PPS og PSDB støtter protestene, men ingen støtter åpenlyst kravet om riksrett.

 

Hva skjer? Egentlig?

Derom strides de lærde. Men søndagens demonstrasjonen er i hvert fall et uttrykk for store frustrasjon over den sittende regjeringen og korrupsjonsskandalen i Petrobrás. Få tar kravet om riksrett alvorlig, og det skal uansett store og alvorlige lovbrudd til for å kunne sette i gang en slik prosess.

André Singer, en av de ledende, venstreorienterte statsviterne i Brasil, tolker det hele i et klassisk høyre-venstre-perspektiv. Høyresida vil skapåe trøbbel for presidenten, venstresida støtter henne. Og han trekker fram det interessante faktum at høyresiden i Brasil ikke har klart å mobilisere store folkemasser på 50 år, siden før militærkuppet i 1964. Derfor vil Brasil være inne i en ny fase dersom søndagens demonstrasjoner blir vellykkede.

Geografien ser ut til å støtte André Singers argument. Kartet under, som Rioavisa O Globo står bak, viser at flest demonstrasjoner til støtte for presidenten ble arrangert i Nortd og Nordøst, mens demonstrasjonene mot henne først og fremst finer sted i Sør og Sørøst. Slik følger de stemmemønsteret i valget i oktober 2014, da Dilma ble gjenvalgt med knapp margin.

 

Skjermbilde 2015-03-15 kl. 02.16.20

Demonstrasjoner for Dilma (i rødt) og mot Dilma (i blått). I gult ubekreftede demonstasjoner. Kilde: O Globo.

 

Jeg følger demosntrasjonen i storbyen Belém i Nord-Brasil på søndag, og mandag drar jeg til Rio. Skal gjøre mitt beste for å legge ut oppdateringer her på bloggen og på BrasiLeira på Facebook.

 

Kilder på portugisisk:

http://oglobo.globo.com/brasil/para-especialistas-clima-pacifico-nas-manifestacoes-pro-petrobras-foi-sinal-de-amadurecimento-15595342

http://veja.abril.com.br/noticia/brasil/grupos-protestam-contra-dilma-em-200-cidades-brasileiras

http://alias.estadao.com.br/noticias/geral,nem-vai-nem-racha,1650605

http://www1.folha.uol.com.br/colunas/andresinger/2015/03/1602829-tensao-democratica.shtml

http://www1.folha.uol.com.br/colunas/helioschwartsman/2015/03/1602165-protestos-e-felicidade.shtml

http://www.cartacapital.com.br/blogs/outras-palavras/quem-esta-por-tras-do-protesto-no-dia-15-3213.html

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 15. mars 2015

Filled Under: Dilma Rouseff, politikk, protest

Views: 1702

Legg igjen en kommentar