MENU

Brasil og pré-sal: En rask analyse av anbudsrunden 21. oktober

21. oktober gikk den første anbudsrunden for leteblokker i Brasils enorme pré-sal-områder av stabelen. Det ble en fiasko, hevder noen. En stor suksess, sier Brasils myndigheter. Her er en liten analyse.

 

pre__sal__vencedores_estadao

Vinnerne feirer sammen med Brasils gruve- og energiminster Edison Lobão (nummer to f.v.)

 

Store forventninger, men få deltakere

Brasils pré-sal-felt er verdens største offshore oljefunn i vårt århundre. Det kan vise seg å inneholde opp til 100 milliarder fat oljeekvivalenter, altså mer enn ti ganger så mye som Norges påviste reserver i dag. Den første anbudsrunden gjaldt feltet Libra, som alene kan ha så mye som 12 milliarder fat.

Brasilianske myndigheter ventet så mye som 40 deltakere i anbudsrunden. Til slutt var det 11 påmeldte selskaper (Statoil var ikke blant dem), men bare ett bud kom. Vinneren ble altså den eneste deltakeren, et konsortium som består av det brasilianske statsdominerte Petrobras, franske Total, det engelsk-nederlandske Shell og de kinesiske CNPC og CNOOC. Det ble altså ikke noe reell konkurranse. På den andre siden er det få selskaper som har kapasitet til å drive slike enorme felt, så forventningene var kanskje alt for høye. De fem i konsortiet er alle blant verdens ti største oljeselskaper. Dette er bunnsolid, mener brasilianske myndigheter.

 

pre-sal Libra brazil_oilfields

 Kart over Brasils pré-sal funn. Libra-feltet i rødt.

 

Store penger, men ikke mer enn minimum

Pré-sal feltene skal drives under et spesielt regime. Petrobrás skal som et minimum ha 30 prosents eierandel i alle feltene. Operatørene skal gi en viss prosentsats av overskuddsproduksjonen til den brasilianske staten. I denne anbudsrunden var minimumssatsen satt til 41,65 prosent.

Konsortiet som vant (uten konkurranse) bød minstesats, altså 41,65 prosent. I tillegg til dette skal konsortiet betale 15 milliarder reais (ca. 45 milliarder kroner) i såkalt signaturbonus. Det er en engangsutbetaling, men likevel store penger.

I det nye konsortiet skal Petrobras ha 40 prosent eierandel, og det vil kreve store ressurser til investeringer. Med underskudd og sprengt kapasitet er det mange analytikere som mener at Petrobrás er strukket til grensen, og at det ville vært umulig for selskapet å være med på et tilbud som ga mer enn minstesatsen. Og Petrobras må bla opp 40 prosent av de 45 milliardene i signaturbonus.

De langsiktige investeringen er astronomiske. Ifølge Brasils finansminister Guido Mantega skal det investeres 1000 milliarder kroner i Libra-feltet i løpet av de 40 årene det forventes å være aktivt.

 

pre sal beach police

1100 soldater omringet hotellet der anbudsrunden gikk av stabelen. Inkludert stranda!

 

Store protester, men ikke mer enn forventet

1100 soldater var kalt inn for å beskytte områdene rundt hotellet der anbudsrunden foregikk. Utenfor demonstrerte hundrevis av mennesker mot privatisering av oljeressursene og salg til utenlandske selskaper. O petróleo é nosso – oljen er vår – var en av parolene. Det var langt i fra bare ”the ususal suspects” som protesterte. Tidligere president i BNDES og tidligere sjefer i Petrobras kritiserte avgjørelsen. Oljearbeidere i Petrobras streiket.

I rettsvesenet verserte et tjuetalls saker som prøvde å utsette og kansellere anbudsrunden. De ble én etter én plukket ned av myndighetenes skarpeste juridiske skyts, statsadvokatembetet AGU.

 

pre-sal protest mot anbud

 

Hva nå?

Nå er det bare å brette opp ermene, Petrobras! Nå må selskapet levere. Petrobras´ aksjekurs steg med 5 prosent etter at resultatet ble kjent.

Brasilianske myndigheter er lettet. Den store skrekken var jo null bud, og ingen private selskaper i vinnerkonsortiet. Nå vil myndighetene fortsette med regimet som sier at operatørene må gi en viss andel av overskuddsproduksjonen.

I neste måned er det nye anbudsrunde, nå i Brasils ukjente skifergassfelt.

 

Lese mer?

Her er en god analyse på engelsk i Financial Times.

Her er min kronikk i DN i fjor om det politiske spillet rundt pré-sal. Stadig aktuelt.

Her er BBCs sak + liten video på engelsk.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 22. oktober 2013

Filled Under: olje, økonomi, Petrobras, pré-sal

Views: 1779

Legg igjen en kommentar