MENU

Brasil: Hva blir 1808 + 1822 + 1889?

Spørsmål: Hva blir 1808 + 1822 + 1889? Alternativ A: De desidert viktigste årstallene i Brasils 1800-tallshistorie. Alternativ B: En bestselgende trilogi fra journalist og forfatter Laurentino Gomes. Alternativ C: 5519. Svar: Ja!

 

bilde(41)

 

Brasilianske Laurentino Gomes klarte det mesterstykke å selge over 500.000 eksemplarer av en historiebok, debuten hans «1808» fra 2007. Boka forteller historiene om da den portugisiske Kong João og hele det portugisiske hoffet flyktet fra Napoleons hær og til Rio de Janeiro i 1808.

Oppfølgeren «1882» dreier seg om hendelsene som førte til at Brasil løsrev seg fra Portugal i nettopp 1822. Og den siste boka «1889», som kom ut i 2013, tar for seg hvordan Brasil gikk fra å være et keiserdømme, styrt av keiser Pedro 2, til å bli republikk.

Historiene som fortelles er superfascinerende. Alle de tre bøkene har blitt bestselgere, og forfatteren har blitt et fenomen, nærmest en intellektuell rikskjendis.

 

Men: Er bøkene gode?

Ja, jeg synes dette er gode bøker. Men de må leses på premissene de er skrevet etter. Gomes sier tydelig at dette er journalistiske verk, ikke tradisjonelle historiebøker. Kapitlene er korte, språket er lett og konkret, dramaturgien er god. Innholdet formidles eksemplarisk, med en god blanding politisk historie, miljøskildringer fra Lisboa og Rio de Janeiro, beskrivelser av familieforhold og slavesamfunn, krydret med noen anekdoter og sammenlikninger med Brasil og verden i våre dager.

Uten å være historiker synes jeg bøkene holder mål også rent historiefaglig. De har blitt kritisert fra historikerhold for å være litt for enkle og tendensiøse, men jeg synes forfatteren underbygger argumentene og valgene godt med noter og kilder. Og igjen: Dette er ment å være populærvitenskap. Da må noen nyanser vike, og metodene må skyves i bakgrunnen.

På den andre siden: Bøkene er irriterende og svake på en del måter. Ett eksempel er forfatterens insistering på å formidle intime detaljer fra kongers, prinsers og keiseres kjærlighetsliv. Noen hadde, ifølge Gomes, alt for mange elskerinner, andre alt for få. Jeg synes det blir irrelevant i lengden, og det får bøkene til å likne sladreblader. Noe overraskende for meg er også en rekke direkte sitater lagt inn, selv om mye av dette dreier seg om hendelser for over 200 år siden. Men noe kunstnerisk frihet må man kanskje tolerere i underholdningens tjeneste? Jeg tror bøkene ville blitt bedre med en litt strengere selvsensur.

En siste ting: Jeg har lest disse tre bøkene i løpet av det siste halve året. Og da blir grepet med korte kapitler og cliffhangere til slutt forutsigbart og kjedelig. Da faller bøkene for eget grep, så og si. Men igjen på den andre siden: Bøkene har kommet ut over en periode på seks år, så da er det kanskje urettferdig av meg å kritisere den etter å ha slukt dem på kort tid.

 

For noen historier!

Jeg skulle gjerne gjengitt en masse av historiene bøkene omhandler, for dette er superfascinerende. Visste du for eksempel at portugisiske kong João var det første europeiske statsoverhodet som hadde satt sin fot i en oversjøisk koloni? Og da dro han ikke bare på besøk, han flyktet fra Napoleon med 15.000 mennsker på slep. Han installerte seg i Rio, og byen og landet Brasil ble aldri de samme igjen.

Bøkene forklarer også mye om hvorfor Brasil er blitt som det er blitt. Hvordan hele landet var bygget på de afrikanske slavenes arbeidskraft. Hvordan det økonomisk tyngdepunktet flyttet seg sørover fra sukkerplantasjene i Nordøst-Brasil, via gullgruvene i Minas Gerais til kaffeplantasjene i São Paulo. Og hvorfor finnes det så mange veier og gater og torg med navnene José Bonifácio, Joaquim Nabuco, Deodoro da Fonseca, Prudente de Morais, Benjamin Constant, Floriano Peixoto, Campos Salles, osv? De var alle viktige menn i avgjørende øyeblikk i Brasil frigjøring fra Portugal og i overgangen fra keiserdømme til republikk.

 

Begynn med 1808

Begynn med boka «1808». Den er best. Den forteller den aller mest spektakulære historien. Og den er først kronologisk. Les gjerne alle tre.

Men nå som jeg er ferdig. Hva nå? Hvilken bok bør bli den neste? 1930? 1954? 1964? 1985? 1994? 2002? Jeg vet ikke om disse bøkene finnes, men årstallene er noen av de viktigste de siste hundre årene. Er det noen der ute som kan hjelpe meg?

 

Lese mer?

Her er Laurentino Gomes´ egen hjemmside, driftet av Globo Livros som ga ut den siste boka hans. Da er du innafor…

Og her er flere bokskriverier på BrasiLeira.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 11. mai 2015

Filled Under: Bok, historie

Views: 1992

Legg igjen en kommentar