MENU

Brasil fra A til Z. I dag: F for FHC

Dagens bokstav: F. Men nei, det er ikke Fotball som er det viktigste på F i det moderne Brasil, det er FHC. Og nei, FHC er ikke Kentucky Fried Chicken på brasiliansk. FHC er initialene til Fernando Henrique Cardoso, mannen som bragte inflasjonen under kontroll og etterdiktaturgenerasjonen inn i presidentpalasset.

 

FHC portrett

Fernando Henrique Cardoso, Brasils president 1995-2002.

 

Få personer har vært viktigere for det moderne Brasil enn Fernando Henrique Cardoso. I 50 år har han vært en offentlig skikkelse, først som sosiologiprofessor og verdenskjent utviklingsteoretiker, siden som motstander av militærdiktaturet, opposisjonspolitiker, grunnlegger av det sosialemokratiske partiet PSDB, regjeringsmedlem og til sist president. Men aller mest anerkjent er han for økonomiplanen som ga brasiliansk valuta sitt navn: Plano Real.

I Brasil blir Cardoso oftest omtalt som FHC, det er kortere, lettere og mer presist enn det vanlige etternavnet Cardoso. FHC er kjent som Plano Reals far, siden han var finansminister da den ble lansert i 1994. Planen tok rotta på inflasjonen, FHC ble helt og vant presidentvalget året etter på populariteten. Men ham kom den brasilianske etterdiktaturgenerasjonen til makta. Det var starten på den lange reisen fra et gammeldags, nærmest føydalt samfunn mot en mer moderne rettstat.

 

FHC-e-Lula

En historisk maktoverføring. For første gang i historien blir en mann fra det fattige nordøst og en representant for arbeidserklassen Brasils president. Lula til venstre mottar presidentbåndet fra FHC i januar 2003.

 

I 2002 vant Lula og Arbeidernes PArti (PT) valget. Maktoverføringen fra FHC til Lula gikk over all forventning. Ikke sjelden har presidenter på vei ut sabotert sine etterkommere, denne gangen gikk det på skinner. Og Lula arvet et Brasil på rett kjøl. Det aller viktigste: En inflasjon og en statsøkonomi under kontroll.

De siste ti årene har FHC gått samme vei som Kåre Willoch etter at han trakk seg fra politikken. Mer liberal i verdispørsmål, mer progressiv i sosiale spørsmål. FHC har bla. ledet den globale kommisjonen om narkotikapolitikk som anbefalte avkriminalisering av bruk av lette stoffer.

 

Lese mer?

Denne artikkelen på engelsk Wikipedia er en god start.

 

Brasil fra A til Z

Som en nedtelling til fotball-VM serverer BrasiLeira hver dag en av de 26 viktigste personene eller fenomenene i det moderne Brasil. Les mer om Brasil fra A til Z her.

Du kan følge med på BrasiLeira på Facebook, på Torkjell Leiras Twitter eller ved å søke etter #BrasilAZ både her og der. Oppsummeringer legges ut her på bloggen en gang i uka. I morgen: G for ?

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 25. mai 2014

Filled Under: Brasil A-Z, FHC, Lula, politikk

Views: 2153

One Response to Brasil fra A til Z. I dag: F for FHC

  1. Michael sier:

    Har du hørt historien om da Lula besøkte dronning Elisabeth i England?
    Lula spurte dronningen om hvordan hun forsikrer seg om at det er gode kandidater som leder regjeringen. Dronningen fortalte at hun stiller kandidaten et logisk spørsmål. Hvis kandidaten svarer riktig, så skjønner hun at vedkommende er kvalifisert. Feks stilte hun Tony Blair følgende spørsmål: Din far og din mor har en baby. Babyen er ikke din bror eller din søster. Hvem er babyen? Tony Blair svarte: «Deres Majestet, det er meg.»
    Lula dro forundret tilbake til Brasil og tilkalte Dilma Rousseff for å stille det samme spørsmålet: Din far og din mor har en baby. Babyen er ikke din bror eller din søster. Hvem er babyen? Rousseff svarte at hun ville ta kontakt med sine rådgivere og den allierte base og deretter gi ham svaret. Det var imidlertid ingen av hennes rådgivere eller allierte som kunne svare på spørsmålet. Rådgiverne anbefalte Rousseff å ta kontakt med tidligere president Fernando Henrique Cardoso, som har rykte på seg for å være svært intelligent. Dilma Rousseff ringte så til Fernando Henrique og stilte følgende spørsmål: En far og en mor har en baby. Babyen er ikke din bror eller din søster. Hvem er babyen? Den tidligere presidenten svarer umiddelbart: «det er logisk at denne babyen er meg!» Da Rousseff traff Lula formidlet hun svaret hun hadde fått: «- Herr president, hvis min far og min mor har en baby og babyen ikke er min bror eller min søster, er det logisk at det bare kan være Fernando Henrique Cardoso.» Lula smilte og sa: «Svaret er helt feil … babyen er Tony Blair!»

Legg igjen en kommentar