MENU

Brasil er fem ganger større enn avtalt

I forrige innlegg skrev jeg om Ekspedisjon 27 – drømmen om å besøke alle de 27 delstatene i Brasil. Det har ikke alltid vært 27 delstater, selvfølgelig, og Brasils grenser har blitt flyttet et utall ganger. Den historien er spennende, og den viser én klar tendens: Ekspansjon. Brasil er i dag fem ganger større enn det som ble avtalt for over 500 år siden!

 

treaty-of-tordesillas

 

Allerede før portugiserne kom til Brasil i år 1500, hadde datidens stormakter Spania og Portugal fordelt den nye verden mellom seg. Tordesillas-traktaten fra 1494 trakk en linje nord-sør ”370 sjømil vest for Kapp Verde”. Det tilsvarer en linje fra dagens Belém ved utløpet av Amazonaselva i nord til São Paulo i sør. Spania skulle ha alt nytt land vest for denne linja, Portugal alt i øst.

Sånn skulle det ikke gå. Her er fire kart (lånt fra Wikipedia) som forteller en helt annen historie:

Brazil states 1534

Brasil 1534

I 1534 delte portugiserne sin unge koloni opp i 15 regioner, såkalte capitanias. Det var enorme landområder, som kakestykker delt opp av vannrette linjer på kartet, fra kysten og inn til Tordesillas-linjen. Ta en kikk på dagens delstat Pernambuco, og du ser enkelt konturene av en av disse capitanias.

De fleste av de opprinnelige capitanias kollapset. Likevel ble Brasil i mange hundre år kolonisert på den måten at innflytelsesrike adelsfamilier eller kjøpmenn fikk tildelt jord av den portugisiske kongen eller av mektige familier i Brasil. Vanlige folk hadde ikke mulighet til å kjøpe eiendommer før langt ut på 1800-tallet. Dette har lagt grunnen for dagens eiendomssystem som kjennetegnes av latifundios – enorme, private landeiendommer på størrelse med store norske fylker eller små europeiske land. Fordelingen av jord i Brasil er blant de skjeveste i verden, og det er igjen hovedårsaken til at De jordløses bevegelse (MST) har vokst til å bli Latin-Amerikas største sosiale bevegelse. Men det er en annen historie…

 

Brazil states 1709

Brasil 1709

Et hopp 175 år fram i tid avdekker et helt nytt Brasil. Her har São Paulo vokst noe helt formidabelt, og Grão-Pará (stor-Pará) i nord strekker seg nesten helt inn til foten av Andesfjellene i vest. Hva skjedde?

Det som skjedde var at den reelle koloniseringen ikke ble avgjort ved forhandlingsbordet, men på bakken. Fra kysten av det sørlige Brasil dro tallrike ekspedisjoner inn i landet på jakt etter gull, diamanter, rømte afrikanske slaver og indianere til nye slaver. Disse ekspedisjonene, kalt bandeirantes, la ut til fots og til hest fra São Paulo og nordover inn i de tykke skogene. (Dagens delstat Mato Grosso betyr bokstavelig talt tykk skog.)

I Amazonas forgikk koloniseringen langs elvene. Sakte, men sikkert bygde portugiserne fort og bosettinger oppover langs Amazonaselva, og befestet dermed sin kontroll over området. Alle disse ekspedisjonene la grunnlaget for Brasils krav på land langt vest for Tordesillas-linjen. Portugal klarte også å slå tilbake nederlandske og franske forsøk på å ta over deler av Brasil, så tidlig på 1700-tallet så brasilkartet omtrent ut slik det gjør i dag.

 

Brazil states 1889

Brasil 1889

Da Brasil ble en republikk i 1889 så kartet slik ut. Det store São Paulo er splittet opp i en rekke delstater, blant annet Mato Grosso og Minas Gerais. Det samme har skjedd med Grão-Pará, som har sett områdene i vest bli til delstaten Amazonas. I nordøst har tre store delstater blitt til ti nye.

Og nytt land er erobret: På siste halvdel av 1800-tallet innlemmet Brasil mer land i sørvest gjennom trippelalliansekrigen (Brasil-Argentina-Uruguay) mot Paraguay. Det var den blodigste krigen i Amerika siden europeerne erobret kontinentet, så mye som 90 prosent av Paraguays mannlige befolkning skal ha blitt drept.

Den siste tilveksten kom på begynnelsen av 1900-tallet. Da kjøpte Brasil dagens delstat Acre i Amazonas fra nabolandet Bolivia i en heller tvilsom transaksjon. Dette var midt under gummi-boomen i Amazonas, og både brasilianske militære styrker og nordamerikanske gummiselskaper var involvert.

 

Brazil states 1990

Brasil 1990

Her er dagens Brasil. 26 delstater pluss det føderale distriktet (DF) som ligger rundt hovedstaden Brasília. Det føderale distriktet er den lille, grå firkanten omtrent midt i Brasil, som Oslo en slags hybrid mellom kommune og fylke/delstat. Det er her jeg er akkurat nå.

Den gule, navnløse delstaten som ligger rundt DF er Goiás, som i 1989 ble splittet i to. Da ble de nordlige delene skilt ut i en egen delstat kalt Tocantins. Og det er dit jeg skal seinere denne uka. Til Brasils yngste delstat. Jeg gleder meg!

 

 

Brasil = USA

Det er en kolossal forskjell mellom dagens Brasil og Portugals områder ifølge Tordesillas-traktaten. I dag er Brasil minst fem ganger så stort. En historie av stadig ekspansjon deler Brasil med USA, og det tror jeg er en av grunnene til de høye ambisjonene og den nærmest grenseløse veksttrangen som råder i begge land.

Samtidig er Brasils mange geografiske utvidelser en årsak til den skepsisen mange naboland har til Brasils vekst. Grensene er i dag udiskutable, men naboene ønsker ikke et enda sterkere Brasil. De frykter det kan gå på bekostning av dem selv. Og akkurat det argumentet har historien på sin side.

 

 

Her kan du lese om Ekspedisjon 27: Besøke ALLE delstatene i Brasil

Og her er reisebrev fra delstaten Rondônia: BR-364: En amazonas-odyssé

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 23. april 2013

Filled Under: historie, kart, reise

Views: 4889

One Response to Brasil er fem ganger større enn avtalt

  1. […] Les mer om dette her: Brasil er fem ganger større enn avtalt. […]

Legg igjen en kommentar