MENU

Brasil: En ny fase i protestene

70.000 mennesker var i gatene i Brasils tredje største by, Belo Horizonte, på lørdag. I São Paulo protesterte 35.000. Vi ser en ny fase i demonstrasjonsbølgen. Og flere tegn på gjennomslag for andre krav enn billettprisene.

 

Brazil_Confed_Cup_Protests.JPEG-04259-10067

Bildet som provoserte Brasil og verden. En kvinne får pepperspray i øynene på en halv meters hold. Denne typen politivold var gnisten som tente sinnet og som fikk over en million mennesker ut i gatene torsdag.

 

Mindre, mer fokuserte demonstrasjoner

Tendensen nå er mindre, men mer fokuserte demonstrasjoner. De 70.000 i Belo Horizonte kan knapt kalles en liten demonstrasjon, men den var lokal, den var ikke koordinert med andre byer, og den rettet seg mot pengesløseriet rundt fotball-VM.

I São Paulo protesterte folk mot det omstridte lovforslaget (kalt PEC 37) som vil begrense ombudsmannens mandat. I Brasil har dette organet (Ministério Público Federal – MPF) også mandat til å undersøke og straffeforfølge, ulikt ombudsmenn i Norge. MPF har vært den fremste beskytteren av marginaliserte grupper som urfolk, og den sterkeste aktøren mot utbredt korrupsjon blant landets politikerstand. Folk frykter lovforslaget vil føre til straffrihet for korrupte politikere.

De sakene folk er mest optatt av nå, ifølge en underrsøkelse i avisa Folha de São Paulo, er helse (40%), utdanning (20%) og korrupsjon (17%).

 

Gjennomslag for nye krav?

På fredag, tror jeg det var, kom nyheten om at Kongressen setter lovforslaget PEC 37 på vent. Det er muligens et tegn på at protestene oppnår et annet av sine krav. Bussprisene ble satt ned. Det viser at det er mulig. Men de andre kravene er mye større, og avhenger av helt andre politiske og økonomiske prosesser.

I sin tale til folket på fredag, relanserte president Dilma Rousseff flere gamle forslag om helse og utdanning. De var ikke nye reformer, slik mange internasjonale media meldte. Men dette er uansett en sjanse for presidenten til å få støtte til saker som tidligere ikke ville kommet gjennom en konservativ kongress. Klare hun det, kan hun tjene på demonstrasjonene.

 

protests oslo

Fra støttemarkeringen i Oslo sentrum lørdag 22. juni.

 

Opposisjonen endelig på banen

Brasil høyreopposisjon har så lang vært helt usynlige. I går kom høyresidens sannsynlige presidentkandidat Aécio Neves (PSDB) men en kort, skriftlig melding der han kritiserte talen til president Dilma Rousseff (PT). Neves hevdet at hun forsøker å feie problemene under teppet. Men han «glemte» å si at det er akkurat det samme PSDB gjorde når de satt ved makten i perioden 1995-2002, og at det er under PTs styre Brasil har gjort de største framskrittene økonomisk og sosialt.

 

Går folk lei?

Reuters spekulerer på om vi ser en demonstrasjons fatigue, altså at folk blir litt lei av å demonstrere. Det har nyhetsbyrået selvfølgelig rett i, i hvert fall i denne omgangen. Det mer interessante er om, eller kanskje heller når, vi ser en ny bølge med landsomfattende protester.

 

Bakgrunn på norsk

Klikk på de relaterte innleggene nederst på denne siden.

Her er en kronikk på NRK Ytring, skrevet fredag, hvor jeg forsøker å spå de politiske konsekvensene: Når støvskyen legger seg.

 

Lese mer på portugisisk?

Her er gode linker til de tre viktigste avisene i Brasil.

http://oglobo.globo.com/pais/protestos-no-brasil-qual-o-futuro-do-movimento-conter-violencia-o-principal-desafio-8786539

http://www1.folha.uol.com.br/poder/2013/06/1299758-sem-verba-dilma-reinventa-faxina-em-resposta-as-ruas.shtml

http://www.estadao.com.br/noticias/impresso,em-inferno-astral-dilma-testara-novo-estilo-de-governo-para-salvar-reeleicao,1045912,0.htm

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 23. juni 2013

Filled Under: politikk, Uncategorized

Views: 2028

3 Responses to Brasil: En ny fase i protestene

 1. Trudelykke sier:

  Takker for denne ressursbanken for å sette meg inn i situasjonen i Brasil, Torkjell!

 2. Torkjell Leira sier:

  Hei Trude!
  Bare hyggelig. Takk for at du leser!
  Det er historie som skrives i Brasil akkurat nå. De største politiske protestene siden militærdiktaturet. Superspennende å følge med på.

 3. […] Brasil: En ny fase i protestene  (23. juni) […]

Legg igjen en kommentar