MENU

Brasil: Den aller største korrupsjonsskandalen?

Korrupsjon er gammelt nytt i Brasil. Men omfanget av den siste skandalen er nesten ubegripelig. Titalls milliarder kroner skal være på avveie, og alle de største partiene skal være innblandet. Her er et raskt forsøk på å få oversikt.

 

Veja Petrolao

Forsida på Brasils største nyhetsmagasin bare dager før presidentvalget: «De visste alt». Et soleklart forsøk på å sverte Dilma Rouseff og Lula (PT) ved å koble dem til Petrobras-skandalen. PT anmeldte forsida og vant. Veja hadde ikke dekning for påstanden.

 

Smøring i Petrobras?

Saken har rullet og gått i mange måneder, og var en av de viktigste temaene under valgkampen. Da gjaldt det mest statsoljeselskapet Petrobras og partier i PTs regjeringskoalisjon. Mistanken var at private selskaper måtte betale noen prosenter i smøring for å få kontrakter med Petrobras. Med multimilliardinvesteringer ble disse prosentene store midler, og de skal ha gått inn i flere partiers hemmelige budsjetter, bl.a. for å finansiere valgkampen.

Mistankene rettes nå mot alle de største politiske partiene i Brasil, og involverer Petrobras og åtte av de største private entreprenørselskapene, bl.a. OAS, Camargo Correa og Queiroz Galvão.

 

15 direktører arrestert

På fredag ble en rekke direktører i de åtte entreprenørene arrestert, og verdier på til sammen to milliarder kroner ble blokkert. Selskapene og direktørene er mistenkt for å ha betalt smøring.

Foreløpig er ingen tiltalt og ingen dømt. Og saken ser først og fremst ut til å stamme fra påstandaer fra én person: Advokaten Alberto Youssef. Derfor skal man ikke dømme noen for tidlig.

Men ett selskap har inngått forlik med statsadvokaten (MPF) og vil betale tilbake i underkant av 200 millioner kroner.

Denne saken vil garantert vokse.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 17. november 2014

Filled Under: økonomi, politikk

Views: 1514

One Response to Brasil: Den aller største korrupsjonsskandalen?

Legg igjen en kommentar