MENU

Brasil: Bolsonaro presidente. Hva nå?

Jair Bolsonaro vant søndagens andre valrunde. Med 55% av av stemmene, mot Haddads 45%, blir han 1. januar innsatt som Brasils 42. president. Mange har vært livredde for at dette skulle skje. «En trussel mot demokratiet» har vært gjennomgangstonen i brasilianske og internasjonale media. Hva nå?

 

Den første hilsenen til det brasilianske folket etter at resultatet var klart. Ikke på TV, men en video lagt ut på nettet. Der henvendte han seg eksplisitt til «dere, internauter», som er måten man omtaler nettbrukere på i Brasil. Dette er nok et signal om hva vi kan vente oss. Det har inntil nå fungert nokså bra lenger nord. (Altså i USA…)

På bordet hadde han fire bøker. Den første han viste fram var Bibelen. Så Brasils grunnlov. Og så, litt overraskende kanskje, en biografi over Winston Churchill.

I flere videoer og intervjuer ut over kvelden lovte han å være president for alle. Og han sa han ville respektere Grunnloven, demokratiet og friheten. Samtidig kom det kritikk mot den «radikale» venstresiden og lovnader om en mer «effektiv» stat, mindre byråkrati, mindre privilegier, mindre underskudd på statsbudsjettet, mer familieverdier i skolen, han takket Gud flere ganger, og han takket legene i Juiz de Fora som bahandler ham da han ble knivtstukket under valgkampen.

Dette er forvarlser om hva som kommer. Det blir et mer autoritært og konservativt Brasil. Jeg frykter også mer konflikt og mer vold, nå som aksepten for det blir større i presidentpalasset. Og jeg frykter mer avskoging i Amazonas. Håper jeg tar feil.

Mer om dette kommer på BrasiLeira de neste dagene.

Imens kan du lese hele talen hans her:

https://g1.globo.com/politica/eleicoes/2018/noticia/2018/10/28/integra-discurso-de-jair-bolsonaro-apos-vitoria-eleitoral.ghtml

nå: NRK.

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 29. oktober 2018

Filled Under: Jair Bolsonaro, politikk, valg 2018

Views: 1321

Comments are closed.