MENU

Brasil: 50 år på 40 sanger. Spilleliste på Wimp

Velkommen til en reise på kryss og tvers i den brasilianske musikkjungelen. Her er 50 år på 40 sanger, med vekt på sjangerblanding og samarbeid. Med et smil om munnen, løse hofter, begge føttene på dansegulvet og et halvt øye til hva som har slått an også utenfor Brasils grenser. God tur!

 

wimp logo 660x440

 

Rett før fotball-VM 2014 ble jeg bedt om å lage en spilleliste til strømmetjenesten Wimp. Resultatet ble Brasil gjennom 50 år og 40 sanger, og lista ble lansert med bilder og omtale gjennom Wimps eget digitale magasin. Spillelista ligger også i Wimp, klikk her og Tidal, klikk her.

Jeg er så glad i denne musikken og så fornøyd med denne spillelista at jeg har lyst å dele den og artistene med dere. Har du ikke Wimp, finner du sikkert det meste på Spotify og iTunes. God lytt! Og god tur gjennom den brasilianske musikkjungelen!

 

 

 1. Trio Mocoto – Beleza! Beleza!! Beleza!!!    – Funky gladsamba-pop for å sette stemninga. Hvordan kan noe gå galt med slik musikk?
 2. Banda Black Rio – Mr Funky Samba      – En låt med et sånt navn – fra et band med et sånt navn – kan bare ikke bli dårlig. Dette er deilig og dansbart herfra til månen.
 3. Sergio Mendes – Mas que nada          –  Kanskje den aller største brasilianske hiten internasjonalt etter ”The Girl From Ipanema”. Og det er helt fortjent! Låta er egentlig Jorge Ben sin, men Sergio Mendes´ innspilling er hakket kulere. (Den versjonen han gjorde med Black Eyed Peas for noen år siden var bare rævva…)
 4. Marcelo D2 – A procura da batida perfeita.    –  Rappelegenden fra Rio, Marcelo D2, på jakt etter den perfekte rytmen, den fullkomne blandingen av samba og hip hop.
 5. Criolo – Não existe amor em SP.      –  Den nesten like legendariske São Paulo-rapperen Criolo med en dødsvakker ballade-hyllest til verdensmetropolen São Paulo. En moderne klassiker.
 6. Tom Jobim & Elis Regina – Aguas de Março      –  Den vakreste bossaen, med de beste tolkerne, i den beste versjonen. En av de vakreste sangene i hele verden. En klassisk klassiker.
 7. Tom Zê – To      –   ”Jeg forklarer deg for å forvirre deg, jeg forvirrer deg for å opplyse deg.” Gale, geniale Tom Zé i et nøtteskall.
 8. Ney Matogrosso & Pedro Luis e A Parede – A Ordem é Samba   –  En forrykende versjon av Jackson do Pandeiros knall-låt, fra en helt usannsynlig duo: Ney Matogrosso (kan vi kalle ham São Paulos David Bowie?) og Pedro Luis (kan vi kalle ham Rios Odd Nordstoga?). Og med det utrolig tighte bandet A Parede i toppform.
 9. Zuzuka Poderosa – Psicodelia.    –    Indonesisk-brasiliansk kruttønne med base i Brooklyn. Zuzuka kombinerer Rio-funk med alt fra Eurythmics til Balkanrytmer(!). Anbefaler spesielt gjennombruddet hennes, en heit brasiliansk funk-cover av kjølig, europeisk 80-talls elektronika. Du finner videoen til ”Ai você gosta” på YouTube.
 10. Gang do Eletro – Piripaque.     –    Tecno Brega er den nye funk carioca. Belém er det nye Rio. Dette MÅ bli årets gjennombrudd fra Brasil!
 11. MC Serginho – Eguinha Pocotó.    – Skal man le eller gråte? Begge deler, og man skal DANSE! Bodde i Brasil da denne var en monsterhit, og har sjelden hatt det morsommere på dansegulvet.
 12. Cartola – Alvorada        –     De første 20 sekundene er helt magiske, hør hvordan sambaen bygger seg opp! Hvordan perkusjonsinstrumentene kommer inn ett etter ett, og strengeinstrumentene helt til sist. Og hør hvordan gitarbassgangen viser sambaens slektskap med samtidig europeisk string-swing. Både Cartola og denne sangen fikk fortjent verdensberømmelse med filmen City of God (2002)
 13. Clara Nunes – Tristeza pé no chão.     –    Også denne sambaen stiger nydelig fram. Fra en enkel cavaquinho introduserer Clara Nunes hvert enkelt instrument – den lille tamburim-trommen, via en gråtende cuica til full blåserrekke – til hele orkesteret er inne og sangerinnen selv langt inne i karnevalsopptoget i Rio. Ulykkelig kjærlighet har sjelden vært vakrere og mer dansbart enn dette.
 14. BNegão & Os Seletores – O Mundo (Panela De Pressão)   –  Kanonbra reggae-rock-rap (hva kaller man denne miksen, egentlig?) fra albumet som MTV Brasil kåret til årets beste i 2012. Samme år opptrådde BNegão på Wembley, utkledt som avdøde Chico Science, da Rio de Janeiro overtok OL-flagget fra London.
 15. Chico Science & Nação Zumbi – Rios, Pontes e Overdrives        –   Denne plata var intet mindre enn en musikalsk revolusjon i Brasil. Chico Science & Nação Zumbi kombinerte knalltøff, trommebasert maracatu og andre tradisjonelle rytmer fra hjemstaten Pernambuco med James Brown-aktige gitarriff, moderne dub og elektronika. Pluss en hel masse annet, og med Chicos rapping på toppen. Resultatet er fenomenalt.
 16. Raul Seixas – Mosca na Sopa.      –      ”Jeg er flua som satt seg i suppa di”. Raul Seixas terget på seg både rockerne, folkesangerne, raddisene og militærdiktaturet. Musikken hans har overlevd dem alle.
 17. Gilberto Gil – Chiclete com Banana       –       ”Jeg mikser Miami og Copacabana, tyggis og banan, og sambaen min blir sånn. Gleder meg til å se kaoset. Det er samba-rock, min bror. Men til gjengjeld vil jeg gjerne se boogie-woogie med pandeiro (tamburin) og gitar. Jeg vil fjerne se Onkel Sam med steikepanne i et brasiliansk trommeorkester.” Gilberto Gil er en bauta i brasiliansk musikkliv, og var helt sentral i Tropicalia-bevegelsen seint på 1960-tallet. Han måtte i eksil under diktaturet. Han var kulturminister i Lulas første regjering. Og nå tilbake i musikken. Respekt!
 18. Chico Buarque – Apeasar de Você.             –   Chico Buarque er en annen av de store artistene som led under diktaturet. Denne sangen kritiserer militærregimet, men det tok et år før sensuren skjønte det. Sangen ble forbudt, og Chico valgte å flykte fra landet.
 19. Emicida – Hino Vira-Lata           –    Et av fjorårets beste album i Brasil. São Paulo-rapper Emicida leverte en brilliant crossover med alt det beste fra Brasil; rap, samba, reggae og rock. Her er en av de deiligste låtene, en hymne til ære for blandingsbikkjene i musikken og i gata, i form av en nydelig sambarap. A Rua é Noiz!
 20. Jorge Ben – Ponta de Lança Africano (Umbabarauma)         –    Jorge Ben. Hva skal man velge av Jorge Ben? Mannen har en hitkatalog verre enn et vondt år. Jeg går for en av mange fotball-låter, her er historien om en afrikansk spiss ved navn Umbabarauma. Den er åpningssporet til Africa Brasil, plata som Lonely Planet har kåret til historiens beste brasilianske album.
 21. Apanhador Só – Mordido            –      Apropos kåringer. Porto Alegre-bandet Apanhador Só sto bak Brasils beste album i 2013, ifølge nettstedet Rockinpress.com.br. De viser at det skjer mye fantastisk også i Sør-Brasil. Og at ikke all brasiliansk musikk må ha samba i bånn.
 22. Caetano Veloso – Um abraçaço          –    Caetano er kongen av brasiliansk musikk. (Nei, det er ikke Roberto Carlos, selv om det er han som har fått det kallenavnet). Men for å være helt ærlig: De siste 15 årene har alt annet enn coverplatene hans vært ganske uinteressant. Helt til i fjor! Caetano er tilbake!
 23. Tribalistas – Já sei namorar            –       Tribalistas er Brasils Dream Team. Stjernelaget består av Rio-sangerinnen Marisa Monte, Bahia-perkusjonisten Carlinhos Brown og São Paulo-rockeren Arnaldo Antunes. I 2003 traff de en nerve i Brasil (og store deler av verden) og hadde en kjempehit med denne nynnevennlige poplåta.
 24. Titãs – Polícia                –      ”Politi til dem som trenger det.” Lenge før Tribalistas var Arnaldo Antunes en punkrocklegende fra 80-tallet og bandet Titãs. Dette er tre grep, to minutter og 200 BPM. Dette er Raga Rockers på brasiliansk!
 25. Legião Urbana – Que País É Este             –      Det største bandet i Brasília-rockebølgen på slutten av 80-tallet. Dette geniale albumet kom før Legião ble litt slappere, mer U2-aktige og berømte. Dette er tittelsporet, og du hører det også i filmen ”Tropa de Elite 2”.
 26. Sepultura – Attitude                     –      Sepultura fra Belo Horizonte er det mest kjente brasilianske bandet i den harde enden av rockeskalaen. Mulig det er tilfeldig, men jeg liker å tenke på at grunnen til at albumet Roots slo gjennom internasjonalt, var nettopp tematikken røtter. Både i tekster og instrumentering. Denne låta åpner med capoeiraens signaturinstrument berimbau.
 27. Carlinhos Brown – Carlito Marron.                –     Brazil goes Cuba, Carlinhos goes Carlito. En av Brasils beste perkusjonister dro på turné til Cuba, og dette var resultatet.
 28. Natiruts – Presente de um Beija-flor                  –    Strand, palmer, bølgesus, sand mellom tærne og en caipirinha i hånda. Livet blir ikke bedre enn dette! Og tenk – dette bandet er fra futuristiske Brasília, 1000 km fra nærmeste strand!
 29. Chico Cesar – Mama Africa             –    Nå er vi på stranda. Eller på dansegulvet. I Paraíba i Nordøst-Brasil sammen med Chico Cesar, brasilianeren med Grorud-palme på hodet. Musikken hans er heldigvis bedre enn frisyren…
 30. Daniela Mercury – A canto da cidade                  –     Sangen som gjorde Daniela Mercury til en av de største artistene i Brasil. Samtidig brøytet hun vei for samba-reggae og annen axé-musikk til markedet utenfor Salvador og Bahia. Det skulle gå over tjue år før hun kom ut av skapet som lesbisk. Bahia og brasiliansk musikkindustri er nok ikke så liberalt som man skulle ønske…
 31. Olodum – Tekila                      –     Perkusjonsgruppa Olodum fra Salvador er selve essensen av samba-reggae. I begynnelsen helt nedstrippa, trommebasert perkusjon med et voldsomt driv. Seinere med litt bredere produksjon. Her er en drikkevise på liksom-spansk.
 32. Falamansa – Xote dos Milagres           –      På tide med litt pardans! Dette er bandet og sangen som har betydd mest for den moderne renessansen til forró. Falamansa var et universitetsband fra São Paulo men en suksess som gjorde at begrepet stadion-forró oppstod. I dag søker forróen tilbake til røttene ved foten av fjellene (pé de serra) og tilbake til den fabelaktige besetninga trekkspill, zabumba (en stor håndholdt tromme) og triangel!
 33. Luis Gonzaga – Asa Branca                –      Luiz Gonzaga fra Pernambuco er gudfaren til nesten all tradisjonell musikk fra Nordøst-Brasil. 60 år før den moderne forró-bølgen begynte han å reise land og strand rundt med trekkspillet sitt og folkemusikk fra nordøst. Han ble både klisje og stjerne. Her med nasjonalsangen ”Asa Branca” fra de knusktørre områdene sertão.
 34. Michel Teló – Ai se eu te pego         –      Brasils største internasjonale gjennombrudd de siste årene. Og en landeplage i Brasil. De fleste av mine venner hater mannen og sangen, Michel Teló er på en måte musikkens svar på litteraturens Paulo Coelho. Litt for lett, liksom… Men jeg må – litt motvillig – innrømme at jeg elsker denne sangen.
 35. Marisa Monte – Dança da Solidão                  –   Den mest anerkjente sangerinnen i sin generasjon. Marisa Monte har en gudbenådet stemme og et vidunderlig øre for gode produksjoner. Jeg har lært mye om Brasils musikkhistorie gjennom henne, inkludert denne, Paulinho da Violas nydelige ”Ensomhetens dans”.
 36. Djavan – Flor de Lis                    –     Fløyelsstemmen Djavan fra Alagoas har verdens skjønneste låter, men dritvanskelige arrangementer. Dette er en av de vanskeligste sangene jeg (nesten) lærte å spille på gitar i Brasil…
 37. Lenine – Matrtelo Bigorna              –     Lenine er en av mine absolutte favoritter. En trollmann med strengene. Komplekse arrangementer, fengende melodier, mørkt univers. Men alltid rytmisk, melodisk og fengende. Og han er fra Recife, der jeg har bodd sjøl.
 38. Bonde do Rolê – Solta o Frango                –   Brasils største internasjonale suksess med Rio-funk kommer fra Curitiba i Sør-Brasil. Paradoks? Kanskje, men produksjonen er så mye mer variert enn den introverte Rio-Rio-funken. Og det er så mye mer lekent. Skjerpings, Rio!
 39. Gabriel Valim – Piradinha           –    Kanskje den største hiten i Brasil det siste året. Dette er brasiliansk køntri – musica sertaneja – på speed og autotune. Gabriel sjøl virker som en hyggelig gutt fra Rio Grande do Sul, men teksten og videoen er ganske smakløs.
 40. Seu Jorge – Carolina             –      Tilbake til Rio, og dermed er ringen sluttet. Hør på spor 1 av denne spillelista igjen, og hør hvor tett de henger sammen. Hvordan kan noe gå galt med sånn musikk?

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 22. desember 2015

Filled Under: baile funk, Caetano Veloso, Criolo, forró, Gilberto Gil, Lenine, Marcelo D2, MPB, musikk, rap, samba, zuzuka poderosa

Views: 4248

Legg igjen en kommentar