MENU

Bolsonaro vinner NESTEN i første valgomgang!

Jair Bolsonaro (PSL) gjorde et kanonvalg. Med 46% av stemmene vant han nesten på direkten. Nå blir det en andre valgomgang mot Fernando Haddad (PT) den 28. oktober. Det er bra for Brasil. Uansett utfall.

Resultatet etter at 98,56% av stemmeurnene var talt opp. Kilde: Estadão.

 

SJOKK. Da de første valgresultatene kom natt til mandag hadde Bolsonaro 49% av stemmene. Med 50% pluss én stemme ville han vinne i første valgomgang. På valgvaken i Oslo sentrum, fullstendig dominert av brasilianere og nordmenn på venstresiden, kom tallet som et sjokk. De siste meningsmålingene viste Bolsonaro på 40%, og alle tallknuserne mente en andre valgomgang var gitt.

Etterhvert som flere valgresultater kom inn falt Bolsonaro ned på 48-, så 47- og så på 46-tallet. Valgvaken trakk et lettelsens sukk. Hvorfor?

 

Derfor er det bra med en andre valgomgang

  1. Brasil trenger å diskutere hvilket prosjekt som er best for landet. Valgkampen så langt har vært dominert av skittkasting, mindre av debatt og politikk. Med færre kandidater vil det bli lettere å se hvilke alternativ som står mot hverandre.
  2. Kandidatene må møtes. Bolsonaro ble knivstukket og var fravænde i siste del av valgkampen. Han valgte også å holde seg borte fra mange TV-debatter før knivstikkingen. Nå har han muligheten til å presentere hva han egentlig står for.
  3. Personlig mener jeg også Bolsonaro er et dårlig alternativ for Brasil. Han er mer enn en ytre-høyre-populist, hans standpunkter og uttalelser truer selve det brasilianske demokratiet. En valgseier i første valgomgang ville gitt ham et sterkt mandat til å gjennomføre en politikk jeg mener er skadelig for det brasilianske samfunnet.

 

Hvorfor stemmer folk på Bolsonaro?

Bolsonaro har provosert mange med sine kvinnefiendlige, homofobe, rasistiske og autoritære uttalelser. 46% av brasilianske velgere deler selvfølgelig ikke disse holdningene. De fleste stemmer på Bolsonaro fordi de tror han er den sterke mann som kan rydde opp i kaoset.

  1. Korrupsjon: PT og den tradisjonelle politikken er gjennomkorrupt, mener de fleste brasilianere.
  2. Vold: Flere enn noensinne blir drept i Brasil, de fleste er reddere for overfall og annen kriminalitet nå enn før.
  3. Protest: Politikerforakten har nådd nye høyder etter økonomisk og politisk kaos de siste årene. Mange ser ikke noe håp i de tradisjonelle kandidatene.

 

Valgets geografi

Her er valgresultatet i hver enkelt kommune. Grønn=Bolsonaro. Rød=Haddad. Blå=Ciro Gomes. Jo mørkere farge, jo sterkere støtte.

Ciro Gomes vant én delstat, hjemstaten Ceará. Haddad vant resten av Nordøst-Brasil og det indre Amazonas. Bolsonaro vant soleklart i resten av landet. Aller sterkest støtte fikk han i agrobusiness-delstatene Mato Grosso og Rondônia. Kart: G1.

 

Valgets sosiologi

Helt kort: Bolsonaros kjernevelger er en hvit, velutdannet, rik mann fra det sørlige Brasil. Haddas kjernevelger er en farget, dårlig utdannet, fattig kvinne fra Nordøst.

 

Andre valgomgang 28. oktober: De avgjørende faktorene

I dag er Bolsonaro storfavoritt til å vinne andre runde. Men simuleringer av en andre valgomgang mellom Bolsonaro og Haddad har vist helt dødt løp. Mobiliseringen de neste tre ukene blir helt avgjørende.

I politikken blir partienes alliansebygging viktig. I Kongressen ønsker alle å være på vinnerlaget. Den mektige godseierlobbyen i Kongressen – bancada ruralista – har allerede meldt sin støtte til Bolsonaro, men det er usikkert hvor mange stemmer de mobiliserer i selve valgkampen. Resultatene i de viktige delstatsvalgene, som også gikk av stabelen på søndag, vil få betydning for en andre runde i presidentvalget. De fleste nyvalgte guvernørene gi sine tilhengere råd om å stemme på den ene eller den andre kandidaten.

De tradisjonelle medienes makt over valgresultatet er kraftig redusert i år. Sosiale medier har tatt over. Bolsonaro har vært usynlig på TV, men overalt på WhatsApp og Facebook. Derfor vil mobiliseringen der være veldig viktig.

Den katolske kirka er fortsatt størst i Brasil, men har ingen offisiell favoritt i valget. De fleste ledende prester som har uttalt seg har gått ut mot Bolsonaro. De evangeliske kirkene heller mot Bolsonaro. I forrige uke fikk Bolsonaro offentlig støtte av den mektige pastor Edir Macedo, lederen av Brasils største evangeliske kirke, Igreja Universal do Reino de Deus. Men kirkas makt over folks stemmegivning er dalende, og det er ikke sannsynlig at kirkelederes posisjon vil endre veldig mange folks stemmer i ukene som kommer.

Aller mest kommer det selvfølgelig an på folk flest, og på hvordan de oppfatter de ulike kandidatene. Bolsonaro og Haddad er hverandres ønskemotstandere, da blir det et polarisert oppgjør mellom rett og galt, ondt og godt. Et oppgjør mellom de to vil være en kamp mellom folks engstelse over det autoritære og sneversynte, representert ved Bolsonaro, og folks raseri over korrupsjon og vanstyre, representert ved Haddad. Og det blir en kamp mellom øye-for-øye og nyliberalismen ved Bolsonaro, og den mer tolerante og regulerende staten ved Haddad.

Bolsonaro og Haddad topper lista over kandidater folk aldri i verden vil stemme på. I andre valgomgang vil de fleste sannsynligvis stemme på den kandidaten de misliker minst.

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 8. oktober 2018

Filled Under: Ciro Gomes, Fernando Haddad, Jair Bolsonaro, politikk, valg 2018

Views: 1722

Comments are closed.