MENU

Bolsonaro, Telegram og Høyesterett: Kampen om fake news hardner til i Brasil

Falske nyheter til støtte for president Bolsonaro. Det var årsaken til at Høyesterett truet med å stenge ned hele den russiske appen Telegram i Brasil. Konflikten er en forsmak på kampen om sosiale medier og fake news i valgkampen i 2022.

President Bolsonaro har allerede over en million følgere på Telegram. Andre presidentkandidater har nesten ingen. Men nå legger brasilianske Høyesterett begrensninger på spredning av falske nyheter og konspirasjonsteorier i den russiske appen.

Fredag 19. mars bestemte brasiliansk Høyesterett, på anmodning fra det føderale politiet, at Telegram måtte stenges i hele Brasil. Den russiske plattformen er en blanding av meldingstjeneste og sosialt medium, der du kan sende beskjeder og nyheter til enkeltpersoner eller grupper. Ikke ulikt WhatsApp.

Falske nyheter, konspirasjonsteorier og trusler

Bakgrunnen var at Telegram hadde blitt brukt til å spre falske nyheter til støtte for president Jair Bolsonaro. Det var spesielt bloggeren og youtuberen Allan dos Santos og hans kanal Terça Livre (fri tirsdag) som sto i fokus. Han har i mange år vært sentral i spredning av falske nyheter  og konspirasjonsteorier, både om covid-vaksine og det brasilianske valgsystemet. Han har truet Høyesterett, hudflettet venstresiden og gitt uforbeholden støtte til president Bolsonaro.

Siden 2020 har han vært ettersøkt i en etterforskning om fake news, men unnslapp fenglsing ved å dra til USA, bla. med hjelp fra Bolsonaros tredje sønn, Eduardo.

Ekskludert fra alle de andre

På grunn av løgnaktig og skaldelig innhold har Allan dos Santos blitt ekskludert fra Facebook, Twitter, Instagram og YouTube. Som mange andre på ytre høyre fløy har han migrert til nye plattformer som Telegram og Gettr. Der er det letter å spre falske nyheter, fordi de nye har færre begrensninger og dårligere kontrollrutiner. I hvert fall til nå.

Lørdag 20. mars ga Høyesterett Telegram en frist på 24 timer med å gjennomføre en rekke tiltak. Blant annet å slette alle Allan dos Santos og Terça Livres kontoer og alle publikasjoner på linken jairbolsonarobrasil/2030. Telegram gjorde det innen fristen, så søndag kom beskjeden fra Høyesterett om at Telegram likevel ikke trenger å stenge ned.

En forsmak på valgkampen

I oktober går brasilianerne til de digitale valgurnene. På nasjonalt nivå skal de skal velge president og kongressrepresentanter, i hver delstat guvernør og delstatsforsamling. I 2018 var sosiale medier og falske nyheter avgjørende for Bolsonaros valgseier. Derfor er konflikten rundt Telegram så interessant. Den viser at det føderale politiet og Høyesterett er veldig opptatt av at ulovlige metoder ikke skal brukes igjen.

Ingen tror de vil lykkes 100 prosent. Men dette er uansett et godt skritt i riktig retning.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 21. mars 2022

Filled Under: Bolsonaros Brasil, Jair Bolsonaro, Kunsten å drepe et demokrati, politikk, sosiale medier, valg 2022

Views: 547

Comments are closed.