MENU

Bolsa Familia 10 år – Brasils fattigdom halvert

Et av de mest vellykkede fordelingsprogrammene i verden, Brasils Bolsa Familia (familiestipend), fyller ti år. Her er en rask innføring i hvordan 35-40 millioner mennesker har steget ut av fattigdom det siste tiåret.

 Bolsa familia kort

Slik ser det gule Bolsa Familia kredittkortet ut. Hver måned får kvinnen i familien penger inn på kortet som kan heves i bank eller lotterikiosk. Foto: Torkjell Leira.

 

I oktober 2003 ble programmet Bolsa Familia lansert. Det er selve flaggskipet i fordelingspolitikken til de PT-ledede regjeringene som har styrt Brasil siden Lula vant valget i 2002.

 

Fabelaktige tall

På ti små år er både fattigdom og ekstrem fattigdom er halvert. Forskjellen mellom fattig og rik er i ferd med å bli mindre. Ifølge myndighetenes tall har 35-40 millioner mennesker tatt steget ut av fattigdom og inn i den lavere middelklassen i samme periode. Det er ikke mindre enn fantastisk uansett hvordan man snur og vender på det.

Samtidig er det viktig å huske at det fortsatt finnes titalls millioner fattige, og at Brasil fortsatt er et av landene i verden med størst forskjell mellom fattig og rik.

 

Brasil ulikhet

Kontrastene og ulikhetene i Brasil er voldsomme. Her fra en favela og et rikmansstrøk i São Paulo, kun skilt med en høy murvegg. Foto: Ukjent.

 

Slik virker Bolsa Familia

Bolsa Familia overfører penger til de fattigste familien i Brasil. Det er et såkalt Conditional Cash Transfer program (CCT). Det betyr at de som mottar støtte må møte visse krav. I Bolsa Familia må familiene sørge for at

  • Barn må gå på skole (oppmøte på 85% inntil 15 år, 80% for de på 16 og 17).
  • Barn må gå til helsekontroll og følge offentlige vaksinasjonsprogrammer.
  • Gravide og ammende må følge offentlige mor-barn programmer

Kvinnen i familien mottar støtte ut fra hvor mye annen inntekt de har og hvor mange barn og gravide det er i familien (det kan være flere i fattige, brasilianske storfamilier).

I dag er 13-14 millioner mennesker inkludert i programmet. Bolsa Familia når slik omtrent 50 millioner mennesker. Kostnaden er beskjeden. Mindre enn 0,5 prosent av Brasils BNP.

 

Skjermbilde 2013-11-11 kl. 17.20.57

Mottakerne av Bolsa Familia er forholdsvis flest i det fattige Nordøst-Brasil. De mørkeste prikkene markerer kommuner der mer enn ti prosent av familiene har mottat støtte uten opphold fra programmet. De lyseste prikkene der mindre enn én prosent er mottakere. Grafikk: O Globo.

 

Noen mål er ikke nådd

Bolsa Familia har gitt fabelaktige resultater, som færre fattige, bedre fordeling av rikdom, flere barn på skole, flere voksne i jobb! Men på mange områder har programmet ikke møtt forventningene. Bolsa Familia har

  • ikke ført til at flere barn og gravide følger helseprogrammer (sannsynligvis fordi tilbudet er for dårlig, det finnes ikke sykehus eller helsestasjoner)
  • ikke ført til målbare endringer i ernæringsforhold for småbarn (sannsynligvis fordi tilbudet er for dårlig, det finnes ikke sykehus eller helsestasjoner)
  • ikke gitt høyere familieinntekt (sannsynligvis pga. bortfall av inntekt fra barn i arbeid) men familiene i programmet bruker mer av familieinttekten på mat, klær og utdanning (sannsynligvis fordi mor får pengene).

 

Skjermbilde 2013-11-11 kl. 17.22.52Bolsa Familia 2003-2013: Antall familier nådd er gått fra 1,15 til 13,87 millioner. Gjennomsnittlig støtter per familie er er gått fra ca. 74 til ca. 150 reais (= ca 450 kroner) per måned . Totalkostnaden er gått fra 0,57 til 23,95 miliarder reais (= ca 72 milliarder kroner). Grafikk: O Globo.

 

Ikke bare Bolsa Familia

En utbredt misforståelse er at Bolsa Familia er hovedårsaken til all fattigdomsreduskjon i Brasil. Det er ikke tilfelle. Den viktigste enkeltårsaken er at lønningene i Brasil har økt. Ifølge en studie fra IPEA kan 55% av fattigdomsreduksjonen skrives tilbake til økte lønninger. Minimumslønna i Brasil er doblet det siste tiåret. Og den bestemmer staten.

 

Lese mer?

The Economists kommentar på engelsk

En spesial fra Rio-avisa O Globo på portugisisk

En akademisk sammenfatting av en rekke evalueringer av Bolsa Familia: Moura?o & Macedo de Jesus (2012) bolsa-familia-family-grant-programme-an-analysis-of-brazilian-income-transfer-programme

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 11. november 2013

Filled Under: Bolsa Familia, forvandlingen, økonomi, politikk

Views: 4196

3 Responses to Bolsa Familia 10 år – Brasils fattigdom halvert

  1. […] Og dagens begrep: Bolsa Familia. Hovedårsaken til den fantastiske fattigdomsreduksjonen i Brasil det siste tiåret. Les mer her: Bolsa Familia 10 år. […]

  2. […] B for Bolsa Familia […]

Legg igjen en kommentar