MENU

Bildeserie fra Lima, Peru

Endelig framme i Peru. Første inntrykk: Kaldt! Jeg hadde klart å fortrenge det faktumet at det er midt på vinteren her, og ifølge lokal værmelding uvanlig kaldt. Andre inntrykk: Dette er veldig forskjellig fra Brasil. Nummer tre: Lengter hjem!

Her kommer 9 raske bilder tatt med mobil og kamera.

P1120622

En god, gammel kjenning: Inca Kola. Den er knall gul og smaker champagnebrus. Ikke så verst smak, faktisk, men fargen er best. I dag er det Coca-Cola som eier Inka Kola. Sånn er livet og kapitalismen…

 

P1120616

Utsikt fra hotellrommet. Bor i bydelen Miraflores, to steinkast fra havet som du kan såvidt kan se mellom blokkene i enden av gata. Lima ligger oppe på en slette, og det er et 100 meter høyt stup ned mot stranda.

 

bilde(9)

Sånn ser det ut. Utenfor veien der nede er det restauranter og strand, men nå midt på vinteren er det bare surferene som våger seg uti vannet. Det må være iskaldt!

 

peru pisco sour

En annen gammel kjenning: pisco sour. Perus nasjonaldrink bestående av druebrennevinet pisco, lime, sukker, is og eggehvite fpr å skape det delikate skummet på toppen. De neste bildene er fra samme restaurantbesøk. Kan bare anbefale den fiskerestauranten med en gang: Amoramar. Den ligger i bydelen Barranco, et av de mest populære utelivsområdene her, ifølge min venn Atílio.

 

peru ceviche

Og her er nasjonalretten ceviche. Det er rå fisk i lime. Syren i sitrusen har samme effekt på fiskekjøttet som det å steke eller koke det. I tillegg tilsetter du chili, rødløk, koriander og salt. Eller varierer med det du kan komme opp med. Nydelig!

 

grillet blekksprut

Denne grillede blekkspruten var om mulig enda bedre. En søtlig saus på selve blekksprutarmene, servert med noe rømmeaktig stæsj. Mmmmm!

 

P1120618

Peru er utsatt for jordskjelv. Her er advarselen ved heisen: «Ikke bruk heisen ved jordskjelv eller brann». Tankevekkende. Det var også skiltene langs skråningene ned til havet. Flere steder er kommer det tsunamiløyper opp fra stranda. Lett å glemme at Norge (og Brasil) er velsignet med få naturkatastrofer.

 

bilde(11)

I går var jeg ute og gjorde meg kjent i nabolaget. Havnet oppe i Parque Central de Miraflores, og der var det lørdagsdans for de eldre. Gamle svisker ut av moderne høtaleranlegg. Veldig sjarmerende, og veldig god stemning. Salsa var mest populært!

 

bilde(10)

Jeg fikk hjemlengsel med en gang jeg landet på fredag. Rett fra ferie og varm familieidyll i naturskjønne Norge til helt aleine i kalde, skitne, urbane Lima. Det hjalp å dra ut og spise med Atílio, og det hjalp å finne to bøker av Jo Nesbø i lobbyen på hotellet. Og det hjalp faktisk å finne en skobutikk som reklamerte for brasilianske Havaianas rett ved hotellet. Disse brasilianerne har sine tentakler over alt…

 

Til peruansk Amazonas

Hva jeg egentlig gjør i Peru? Aller mest sitter jeg og jobber på hotellrommet, med en rapport om urfolks rettigheter i Amazonas. Det er superaktuelt. Stort oppslag i avisa El Comercio i dag om hvordan et gassprosjekt i Amazonas vil skade isolerte indianeres leveområder. Det offentlige organet som skal fremme urfolks rettigheter er i mot prosjektet, men energidepartementet er for. En ikke uvanlig konflikt…

De neste fire dagene skal jeg intervjue masse folk her i Lima og så drar jeg inn til Iquitos i Amazonas. Neste innlegg skal handle mer om det. Imens kan du sjekke forrige innlegg her: Bli med til peruansk Amazonas! 

Eller du kan sjekke andre bildeserier her. Vi ses!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 4. august 2013

Filled Under: bildeserie, Peru

Views: 2772

Legg igjen en kommentar