MENU

– Avskoging er kreft!

Hei!
Nå har jeg vært en dag i Brasilia og to dager i Boa Vista, i delstaten Roraima helt nord i Brasil, sammen med kollega Anne fra Regnskogfondet. Nettet har vært nede i hele delstaten i to dager (de skylder på et kabelbrudd i Venezuela…), nå er det heldigvis oppe igjen. Her kommer noen kjappe inntykk.

– Avskoging er kreft!
Knallsterk melding fra Mauro Costa, kvegbonde leder av bondelaget i Paragominas i delstaten Para: «Avskoging er den verste kreftesvulsten vi har her i Amazonas!» Det er nye og veldig positive takter fra en næring som står for 75% av avskogingen.

Kommunen Paragominas klarte i mars å komme ut av lista over de verste skogødeleggerne i Brasil, takket være systematsik innsats fra politisk ledelse og bondelaget. Beskjeden til Roraima fra Mauro Costa: «Ikke gjør de samme feilene som oss. Det er mye dyrere å rette opp i ulovlig avskoging i etterkant, enn å gjøre ting riktig i første omgang. Og miljøkrav er ikke bare oppspinn fra NGO’er og miljømyndigheter, det er markedet som krever det! Å produsere lovlig er et markedfortrinn!»

Skogloven
På tirsdag gikk forslaget til den nye skogloven gjennom i både den andre og tredje av fire kommisjoner i Senatet. Det betyr at den snart skal til avstemning. Utsiktene er dårlige. Etter all sannsynlighet vil den bli vedtatt, inkludert de bestemmelsene som i praksis gir amnesti fro ulovlig avskoging fram til 2008.

President Dilma lovte under valgkampen at hun ville legge ned veto mot dette, men hun vil nok finne en måte å unngå dette på. Bakgrunnen er at regjeringen er så svekket etter korrupsjonsskandalen (5 ministre har måttet gå siden januar) at den ikke ønsker å krangle med hverken opposisjonen eller Kongressen (selv om de har flertall). Interessant men trist.

Skaper veier utvikling?
I Amazonas finnes det lite veier. All transport har historisk skjedd på elvene, og det gjør mesteparten av all vare- og persontransport fortsatt. Mange mener det er en grunn til at Amazonas ligger etter i økonomisk utvikling. Veier skaper utvikling, er en utbredt holdning.

Det er ikke nødvendigvis slik. Undesøkelser fra Rio Negro viser, stikk i strid med det folk flest tenker, at fattigdom er mer utbredt langs veiene enn langs elvene. Vi vet også at så godt som all avskogingn i Amazonas skjer langs veiene.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 11. november 2011

Filled Under: avskoging, Regnskogfondet, reise, skoglov

Views: 1167

Legg igjen en kommentar