MENU

«Århundrets ran» i Paraguay: Står brasilianske PCC bak?

Natt til mandag sto byen Ciudad del Este i Paraguay i flammer. 30-50 personer bevæpna med dynamitt, automatvåpen og antiluftskyts braste inn i byen, barrikaderte politistasjonen med brennende biler og sprengte seg inn i verditransportselskapet PROSEGUR sine lokaler. De kom seg unna med mellom 50 og 300 millioner kroner. Mange spor peker mot den brasilianske mafiaorganisasjonen Primeiro Comando do Capital (PCC). Hvem er de? Og hvorfor skjer dette akkurat nå?

 

 

Byen Ciudad del Este ligger rett ved de verdenskjente fossefallene i Iguaçu. En politimann ble drept og flere såret i det som i Paraguay omtales som århundrets ran. Politiet mener at de som står bak er den fryktede og beryktede brasilianske mafiaorganisasjonen Primeiro Comando da Capital (PCC) – Hovedstadens Førstekommando.

 

«Ikke for amatører»

Politiet mistenker PCC fordi de allerede etablert i grenseområdet Brasil-Paraguay, og står bak flere drap i narkotikakrigen. For det andre bærer selve ranet kjennetegnene til andre voldelige ran PCC har gjennomført i Brasil de siste årene. For det tredje er det ikke mange, kanskje ingen, som har kapasitet til å gjennomføre så store aksjoner. «Dette er ikke for amatører» sien en etterforsker i det brasilianske føderale politiet.

 

Hva er PCC?

PCC er Brasils største og mektigste mafiaorganisasjon. De driver med narkotikasmugling og -salg, våpensmugling, kidnappinger, drap og overfall, og som vi så natt til mandag, spektakulære væpna ran. De største inntektene kommer fra narkotika. Ulike kilder anslår at PCC har mellom 10.000 og 100.000 medlemmer.

PCC ble grunnlagt i 1993 i et høysikkerhetsfengsel i São Paulo. Der satt de farligste av de farlige. De sa de ønsket å bekjempe undertrykkinga i fengselssystemet, og hevne de 111 drepte fangene fra en fengselsmassakre to år før, da militærpolitiet gikk inn og skjøt vilt rundt seg. (En tragedie som er godt og grundig fortalt i Hector Babencos film Carandiru fra 2003.)

 

PCC er bedre organisert enn rivalene

Det finnes flere store mafialiknende organisasjoner i Brasil. Den nest største er sannsynligvis Comando Vermelho (CV) – den røde kommandoen – med base i Rio. PCC og CV har vært allierte bander, med hver sine territorier, inntil i fjor da de splittet opp.

PCC går for å være den mest organiserte og best strukturerte organisasjonen. Som en politikilde sier: «Der pengene til PCC er plassert i banker og fast eiendom, er pengene til CV gjemt i plastikkposer i veggen.»

 

Hvordan har PCC og CV blitt så store?

Ser vi historisk på det, så var Brasil tidlig på 1990-tallet et ungt demokrati, det var bare fem år siden et undertrykkende militærdiktatur var over. Forhåpningene til demokratiet hadde vært høye, men skuffelsen ble tilsvarende stor. Landet var i politisk og økonomisk kaos. Volden til militærdiktaturet fortsatte inn i demokratiet gjennom Militærpolitiet, men den massive overvåkningen hadde tatt slutt. Det skjedde flere fengselsmassakrer. I denne situasjonen oppstod et rom og en mulighet for organisert kriminalitet som ikke hadde eksistert før.

Sosiologisk sett levde Brasil på 1990-tallet slutten på en baby boom. Det var mange unge menn med dårlig utdannelse og små framtidsutsikter. Det var høy arbeidsledighet, og for mange ble kriminalitet blir den mest attraktive leveveien.

I tillegg er det mange skitne bånd mellom politi, politikere og kriminelle. Flere forskere mener de kriminelle spiller på lag med deler av politiet og politikerstanden.

 

PCC framstiller seg som undertrykte opprørere

I 2001 ble et spesielt dokument publisert i brasilianske medier. Det skulle være PCCs statutter. I 16 punkter legges det som blir sett på som PCCs grunnlov fram. Punkt nummer 1 handler om «lojalitet, respekt og solidaritet med PCC». Det er det absolutt viktigste. Så sier statuttene litt om at medlemmer må unngå personlige konflikter og interne oppgjør, og forteller litt om PCCs historie. Dokumentet avslutter det med en del tradisjonelle opprørsfraser, som at et folk som står samlet, aldri vil bli overvunnet. Det er direkte kopiert fra kampen mot de latinamerikanske militærdiktaturene på 60- og 70-tallet. Og helt til slutt noe som nesten likner på den franske revolusjonen: Frihet, rettferdighet og fred.

PCC framstiller seg som opprørere, i en legitim kamp mot en undertrykkende stat og et voldelig politi. De fremmer en frihetsideologi, og ser på seg selv som undertrykte. På den måten kan med en del godvilje tolkes som progressive og venstrevridde, kanskje mer anarkistiske. Men PCC driver ingen politisk kamp. Dette er lovbrytere som ikke skyr noen midler for å bli rike og mektige.

 

Et symptom på Brasils strukturelle problemer

PCC og andre kriminelle nettverk er et kjempeproblem for Brasil. Samtidig er disse gjengene bare et symptom på mer alvorlige sosiale og økonomiske problemer i Brasil: Enorm forskjell mellom fattig og rik, dårlig offentlig skolevesen, høy arbeidsledighet, utbredt politivold, rasisme, fattigdom, osv. Den langsiktige løsning på gjengproblematikken er å løse Brasils strukturelle problemer, ikke bare fengsle gjengmedlemmer.

 

Hvorfor akkurat nå?

Ranet i Paraguay skjer i en brytningstid. I Brasil utspiller det seg et brutalt oppgjør mellom PCC og CV. Det er kamp om territorier, makt og penger, og de store fengselsopprørene i vinter var delvis et utslag av dette.

Det er også en kamp om internasjonale narkotikaruter. PCC ønsker å ta over Paraguay-ruta, og sto blant annet bak drapet på narkobossen Jorge Rafaat Toumani i fjor.

Samtidig er VM og OL i Brasil nettopp over. Myndighetenes beredskap og overvåkning er skalert ned. Rio og Brasil er bankerott, og politiet får ikke utbetalt lønn som de skal. Den dårlige nyheten er at dette har skapt rom for ekspansjonen til mafiaorganisasjonene. Den gode nyheten er at rommet kan krympes hvis myndighetene prioriterer det.

 

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 27. april 2017

Filled Under: Paraguay, PCC, vold

Views: 2101

Comments are closed.