MENU

Amazonasfondet på is


Så skjedde det jeg aldri hadde ventet skulle skje. Norge fryser støtten til Amazonasfondet fordi regjeringen Bolsonaro i praksis legger det ned. Det politiske forholdet Norge-Brasil er like iskaldt. Men hva i all verden førte oss hit?

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl tegner og forteller. Eminent! Kilde: Aftenposten junior.


Den aller beste analysen har Aftenposten junior (se bildet). Der forklarer journalist Ole Mathismoen og tegner Jenny Jordahl situasjonen på en ypperlig måte: ”Brasil har fått en ny president som synes det er helt greit å hugge og brenne i regnskogen”. Så enkelt er det. Med Bolsonaro ved makta har Brasil tatt steget 20 år tilbake i tid. Det er dessverre ingen ting som tyder på at avskoginga i Brasil skal gå ned med det første. Alt tyder på det motsatte.

Anbefalt lesing. Den raskeste og beste innføringa i hva som skjer i Brasil akkurat nå.

Bolsonaros politikk på miljøfeltet har vært overveldende negativ. Det er full brems på alle vernetiltak. Budsjettene og mandatene til statens egne miljøorganer kuttes. Miljødirektoratet Ibamas operasjoner i felt strupes. Sjefen for romforskningsinstituttet INPE sparkes.

Samtidig er det full gass på all utbygging og ressursutvinning i Amazonas. Regjeringen gjør det den kan for å endre på lover, reguleringer og strategier for vern. Bolsonaro gjentar at han ønsker flere kyr, mer soya, mer gruvedrift og mer asfalt i Amazonas. Det betyr i praksis mer avskoging.

Og nå har det gått så langt at han i praksis legger ned Amazonasfondet. Det har vært bråk i mange måneder. Bolsonaro har ønsket å endre på Amazonasfondet, for å gi seg selv mer makt på bekostning av delstater og sivilsamfunn. Han har også ønsket å gi støtte til andre prosjekter og aktører enn det som er avtalt. Norge og Tyskland har ikke gått med på det.

Men nå har regjeringen Bolsonaro suspendert styret i Amazonasfondet, og Norge har dermed frosset sin bevilgning som i år var forventet å ligge på 300 millioner kroner. Dette ville vært utenkelig for enhver annen brasiliansk regjering de siste 30 årene. Det er talende at samtlige miljøvernminstre på 2000-tallet, fra regjeringene FHC 1, Lula 1+2, Dilma 1+2 og Temer, sammen gikk ut og kritiserte Bolsonaros miljøpolitikk i mai.

Brazilian former environment ministers (L-R) Jose Carlos Carvalho, Carlos Minc, Marina Silva, Rubens Ricupero, Izabella Teixeira, Sarney Filho and Edson Duarte pose before a press conference at the Institute of Advanced Studies (IEA) of the University of Sao Paulo, in Sao Paulo, Brazil, on May 8, 2019. – Brazilian former environment ministers met for the first time Wednesday in Sao Paulo. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)

Avtalen om Amazonasfondet er gullkantet for Brasil. Avtaleutkastet kom fra Brasil selv, og det gir friske midler til å fortsette kampen mot avskoging i Amazonas. Men når den sittende presidenten ikke er interessert i det, da skjærer det seg. Som Aftenposten junior sier det: ”Brasil har fått en ny president som synes det er helt greit å hugge og brenne i regnskogen”. Så enkelt er det.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 21. august 2019

Filled Under: Amazonas, Amazonasfondet, avskoging, Jair Bolsonaro, miljø

Views: 1717

Comments are closed.