MENU

Amazonas på tvers

4223 km gjennom verdens største regnskog. Velkommen til Brasils lengste vei – Transamazônica. Her er et utvalg bilder fra fordraget jeg holdt på Naturhistorisk museum 26. november.

Den transamazonske hovedveien – Transamazônica. Her fra delstaten Tocantins. Alle foto: Torkjell Leira

 

Ukjent for de aller fleste slynger den transamazonske hovedveien seg fra Atlanterhavet og inn i Amazonas’ hjerte. Veien ble bygd av det brasilianske militærdiktaturet for snart 50 år siden, og var regimets forsøk på å erobre det de så på som «det grønne helvetet».

 


4223 km er den offisielle lengden på Transamazônica. Det er langt. 61 timer anslår denne karttjenesten. Det er ambisiøst. Jeg brukte to måneder.


Resultatet av veibyggingen har vært massiv avskoging, store lidelser og umåtelig rikdom. Regnskog på størrelse med halve Norge er forsvunnet og mange urfolksgrupper ble rett og slett utryddet. Samtidig har Brasil fått adgang til verdifulle naturressurser og nye samfunn har oppstått inne i regnskogen. Spørsmålet er: Var det verdt det?

 

«Her begynner Transamazônica».  Glad og fornøyd før avreise i den gamle fiskerlandsbyen Cabedelo, rett utenfor storbyen João Pessoa i Nordøst-Brasil.

 

 

Gjennom endeløse soyaplantasjer. Fra yndlingsposisjonen på rad 1 i etasje 2 i en dobbeltdekkerbuss (så lenge det gikk buss…) Her stod det skog tidligere. Nå er den borte. Det var mer soya og mindre skog langs veien enn det jeg forventet. Og jeg dro ikke ut spesielt optimistisk.

 

 

Si hei til mannen med kallenavnet Varulven. Han var en av de mange jeg intervjuet underveis. Varulven var sjuende far i huset på et dinosaur-museum i Sousa i Paraíba.

 

 

Smellvakker soloppgang over to av de største miljøkatastrofene i Brasil noensinne. Transamazônica, 1970-tallets tragedie, er veien som går på skrått i nedre billedkant. Der den krysser elva (som ikke er ei elv, men en utgravd kanal) ligger det omstridte kraftverket Belo Monte – 2000-tallets største miljøkamp.

 

 

Antonia Melo er en av de lederne i kampen for miljø og menneskerettigheter i Amazonas. Hun er også en av de mange lederne med dødstrusler hengende over seg. I 2018 er det 30 år siden Chico Mendes ble myrdet. Siden den gang har tusen Chico Mendes´er blitt drept.

 

 

Gjennom Amazonas i en liten Fiat Uno. Heldigvis holdt bruene. Jeg dro helt bevisst i tørketida, så veien var ikke så verst den heller.

 

 

Det meste av regnskogen i Amazonas forsvinner for å skaffe beiteland til disse kyrne. De gir kjøtt på bordet til deg og meg, penger i lomma til næringen og eksportinntekter til Brasil. Rasen heter Delore og kommer fra India.

 

 

Bag ved reisens slutt. Etter omhyggelig børsting.

 

 

I fjor reiste jeg Transamazônica fra øst til vest – og en masse omveier – med bil, buss, tog, motorsykkel, båt, kano og til fots. Neste år blir det bok, om alt går som det skal.

 

Lese mer?

Les alt om bokprosjektet Transamazônica her

Les alt om boka Brasil – Kjempen våkner her

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 29. november 2017

Filled Under: Amazonas, bildeserie, foredrag, reise, Transamazônica

Views: 2726

Comments are closed.