MENU

Amazonas brenner – igjen. Slik kan Norge legge press på Brasil.

Amazonas brenner – igjen. Saken er tragisk, men det var likevel veldig hyggelig å bli invitert til Dagsnytt 18 for å forklare hvordan dette er en villet politikk fra president Bolsonaros side. Var der sammen med Karoline Andaur, leder i WWF. (Se link til innslaget under.)

Norge har nå en ny mulighet til å stille krav til Brasil. Denne gangen bør ikke regjeringen være så passiv som tidligere.

Spørsmålet som aldri kom på Dagnytt 18 var det om frihandelsavtalen EFTA – Mercosul. Den skal nå ratifiseres, så der har regjeringen, ved næringsminister Iselin Nybø, en ypperlig anledning til å sette smarte krav til Brasil. Vi vet at internasjonalt press virker. En enda større mulighet hadde daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i fjor da den skulle signeres, men den lot han gå fra seg.

Bolsonaros politikk strider faktisk mot avtalens eget bærekraftskapittel. Når det brant som verst, på verst mulig tidspunkt, skrev Isaksen under – uten krav til at Brasil skal ta ordentlige grep mot avskoging. Det var en stor seier for Bolsonaro og hans venner som har interesse i å ødelegge Amazonas. Derfor, Iselin Nybø, Erna Solberg og Stortinget (som saken nå må gjennom): Bruk den makta dere har til å beskytte regnskogen og folk som bor der. Ikke ratifiser avtalen uten krav til en forsvarlig Amazonaspolitikk i Brasil.

Her kan du se innslaget på Dagsnytt 18:

https://tv.nrk.no/se?v=NNFA56081320&t=3190s

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 14. august 2020

Filled Under: Amazonas, avskoging, Mercosur, miljø, Norge-Brasil

Views: 1027

Comments are closed.