MENU

ABC om VM i fotball 2014 i Brasil

Den 12. juni 2014 spilles åpningskampen i VM i fotball på nybygde Arena São Paulo. Finalen går av stabelen 13. juli på legendariske Maracanã i Rio, og det er bare å begynne å glede seg. Her er (nesten) alt du trenger å vite om verdens største fotballfest.
Logoen til VM forteller alt om vertsnasjonens ambisjoner. Tre hender, i Brasils farger gult og grønt, omfavner VM-trofeet.
.
1. Hvor og når spiles kampene?
.
Kampene spilles i tolv byer i hele Brasil. Rio og São Paulo er selvskrevne. Manaus midt i Amazonas og Cuiabá i Mato Grosso er ikke like opplagte. Under ser du alle VM-byene på kartet.
.
Åpningskampen spilles i São Paulo 12. juni, og gruppespillet avsluttes to uker senere. Åttendedelsfinaler spilles fra 28. juni til 1. juli, kvartfinalene 4. og 5. juli. Første semifinale spilles i Belo Horizonte 8. juli og den andre i São Paulo dagen etter. Bronsefinalen går av stabelen i Brasilia 12. juli, mens den store finalen spilles søndag 13. juli på et 100% nyoppusset Maracanã i Rio.
.
.
Fotball-VMs 64 kamper spilles i disse 12 byene.
.
.
2. Hvor mange lag er med?
.
32. Flest fra Europa (13) og Sør-Amerika (5,5 inkludert vertsnasjon Brasil). Videre
Afrika (5), Asia (4,5) Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia (3,5) og til slutt Oceania (0,5)
.
Hæ, kan et kontinent ha en halv plass? Ja, det kalles playoff. Nummer fem i kvalifiseringen i Sør-Amerika møter nummer fem fra Asia. Vinneren går til VM. På samme måte møtes nummer fire fra Nord-Amerika vinneren fra Oceania. Til sammen kvalifiserer 31 lag seg til VM. Det eneste landet som garantert er med, er vertslandet Brasil. Ikke en gang tittelforsvarer Spania er sikre, de må kvalifisere seg som alle andre.
.
.
3. Skal jeg dra?
.
Selvfølgelig skal du dra! Om det er ett, bare ett stort mesterskap du skal ha med deg i livet, så er det fotball-VM i Brasil. Det blir tidenes fotballfest!
.
 .
Finalen spilles 13. juli 2014 på totalrenoverte Maracanã i Rio. Ses vi der?
.
.
4. Hvor kan jeg reservere billetter?
.
Fra 20. august til 10. oktober 2013 kan du søke om å kjøpe billetter. Alle søknader havner i én pott og fordeles i oktober, senere blir det andre regler. Les mer her: Slik kjøper du billetter til fotball-VM 2014 i Brasil.
.
.
5. Hvem vinner VM 2014?
.
Når VM spilles i Amerika, da vinner et latinamerikansk lag. Og når det spilles i Europa, vinner et europeisk lag. Det har stemt i alle VM siden Brasil vant i Sverige i 1958. Jeg satser hjertet og pengene mine på Brasil, men tror mest på Spania.
.
.
6. Hvem blir toppscorer?
.
VM 2014 blir bekreftelsen på at Messi og Ronaldo ikke lenger er verdens beste fotballspillere. Tronen er overtatt av Brasils nye stjerneskudd Neymar. Han banker inn fem vakre mål og blir kåret til beste spiller i VM 2014.
.
.
Neymar: 22 år og beste spiller under VM 2014.
.
.
7. Hvem vant VM forrige gang, i Sør-Afrika 2010?
.
Spania, selvfølgelig. Historiens beste fotballag. De er regjernede europamestre også.
.
.
8. Men hvem har vunnet flest fotball-VM i historien?
.
Brasil. Fem ganger! Brasil vant i Sverige i 1958, i Chile i 1962, Mexico 1970, USA 1994 og Sør-Korea / Japan i 2002. På andreplass kommer Italia. De har vunnet fire ganger: på hjemmebane i 1934, i Frankrike 1938, Spania 1982 og Tyskland 2006. På bronseplass Tyskland med tre: i Sveits 1954, hjemme i Tyskland i 1974 og i Italia 1990.
.
.
9. Hvorfor VM i Brasil?
.
Hallo? Hvorfor Brasil? Hva er det for et spørsmål? VM legges selvfølgelig til Brasil fordi det er her verdens beste fotball spilles. Men ikke bare derfor. Det er to andre, mer tankevekkende årsaker.
.
VM verden rundt
Brasil søkte og var lenge favoritt til å få VM i 2010. I innspurten seilte Sør-Afrika opp – og vant. Men inne i den dealen lå det at Brasil skulle ha mesterskapet i 2014. FIFAs masterplan er at alle fotballfesters mor skal rundt til de ulike kontinentene. VM 2002 gikk i Sør-Korea og Japan. I 2006 ble mesterskapet arrangert i Tyskland, og i 2010 i Sør-Afrika. I Sør-Amerika det var ingen reelle konkurrenter til Brasil. I 2018 skal VM til Russland, og i 2022 til Qatar.
.
VM og OL til BRIKS
Den andre årsaken er at store mesterskap koster mye penger. Derfor er det stort sett de største og rikeste landene som er blitt tildelt VM i fotball de siste årene. Har du hørt om BRIKS? Forkortelsen står for Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, en gruppe land som får stadig større innflytelse i verden. Ikke minst økonomisk.
.
Nesten alle de største sportsarrangementene i verden i årene 2008-2018 er lagt til BRICS-land. Fotball-VM 2010 i Sør-Afrika, 2014 i Brasil og 2018 i Russland. Sommer-OL 2008 i Kina og 2016 i Brasil. Bare OL 2012 i London er lagt til et land i Vesten. De globale idrettsfestene er på den måten en manifestering av endrede maktforhold i verden. Interessant.
.
.
Savner du de kritiske spørsmålene? Les kronikken Fotballfest rammer de fattige som stod på trykk i Aftenposten i 2013
.
.
«ABC om» er en serie innføringsartikler om aktuelle temaer fra Brasil og Amazonas. Her er de andre:

.
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 14. juli 2012

Filled Under: ABC, fotball, OL 2016, VM 2014

Views: 2256

7 Responses to ABC om VM i fotball 2014 i Brasil

 1. Glenn sier:

  Heisann torkjell. Du bor nede ved Rio regner jeg med:) selv har jeg en leilighet i fortaleza, en av verts byene! Hvordan tror du man lettest får billetter til kampene? Norge er på god vei nå, så vi får håpe i det lengste, hvis ikke blir selsagt Brasil heiet på. Mvh Glenn

 2. Hei Glenn!

  Takk for kommentar! Jeg bor i Oslo, men har bodd både i Recife og Brasília.

  Jeg vet ikke hvordan man får tak i billetter. Men det blir garantert markedsført bredt når de legges ut. Ryktene om billettpriser viser at de er såpass høye at de er nødt til å selge mye til utlandet, folk flest i Brasil vil ikke hå råd. Og Brasil vil ha så mange utenlandske turister som mulig.

  Norge? Jeg har det som deg, satser på at vi kvalifiserer oss. Men tror det ikke før jeg ser det…

 3. […] ABC om fotball-VM 2014 i Brasil […]

 4. Morten Witzøe sier:

  Hei!

  Er det noen som vet hvilke tidspunkt (klokkeslett) kampene starter..?
  Det er jo tidsforskjell mellom Brasil og Norge, og det beste (for oss) hadde vært om kampene går på kveldene norsk tid, fra 19-20 tiden og utover 🙂

 5. Torkjell Leira sier:

  Hei Morten!

  Så vidt jeg vet har verken FIFA eller den lokale organisasjonskomiteen gått ut med kamptidspunkt. Men tidspunktene under prøve-VM nå i juni kan være en pekepinn. Da begynte de fleste kampene på ettermiddagstid i Brasil, noe som betyr kveldstid i Norge. Finalen begynte midnatt norsk tid. Det er 5 timers tidsforskjell.

  Torkjell

Legg igjen en kommentar