MENU

Brasil revisited: En massakre i «saudade»

Etter tre lange år er jeg endelig tilbake i Brasil. Det er rart og godt, litt skummelt og veldig deilig. Her er de fem sterkeste første(hånds)inntrykkene fra mitt livs store kjærlighet.

Massakre på en god måte

Et fast brasiliansk uttrykk er «matar saudade». Det er rett oversatt «å drepe savn», og betyr noe sånt som å gjøre ting man har savnet. De første ti dagene i Brasil har vært en regelrett massakre. Jeg har gjort, opplevd, spist og drukket masse, mye mer enn det jeg husket at jeg savnet.

Men nå: De fem sterkeste inntrykkene så langt.

1. Brasil er stort

São Paulo er en koloss! Rio er fantastisk! De første fem-seks dagene var jeg i São Paulo. Først i hovedstaden, så lenger vest i delstaten, ned mot Paraná. Nå i Rio. Jeg gjør en slags Bolsonaro-tour. Først der han vokste opp (Eldorado i SP), så der han var i militæret og gikk inn i politikken (Rio), så der han var heltidspolitiker i 25-30 år før han ble president (Brasilia). Superinteressant!

2. Pandemien er over alt

Men den er på retur. I både São Paulo og Rio er folk på gata, i butikken, på treningssentre, i parker. I São Paulo går alle med maske, også utendørs, der er det fortsatt påbudt. I Rio cirka halvparten. Der er det ikke påbudt, men mange bruker maske likevel.

Slike plakater er ved alle T-baner i São Paulo. Foto: Torkjell Leira

Nå har 60% av befolkinga fått to vaksinedoser, 74% har fått én. Fortsatt dør mange hundre mennesker hver dag, men det er det laveste tallet på ett og et halvt år.

3. President Bolsonaro splitter folket

Mange er hardbarka tilhengere, mange hardbarka motstandere. Veldig få er nøytrale. Mange har mistet interessen for politikk, det blir for slitsomt. Retorikken er knallhard. Polarisering er et ord som både tilhengere og motstandere av Bolsonaro bruker for å forklare situasjonen.

«Bananprodusentene og jordbrukerne støtter Bolsonaro» Stor plakat i Eldorado (SP) der presidenten vokste opp. Foto: Torkjell Leira.

4. Det brasilianske kjøkkenet er fantastisk!

Jeg har et fast ankomstritual: Pão de queijo og espresso. Det har jeg savnet enormt, og det var like godt som jeg huska det. Men alt det andre hadde jeg nesten glemt: Frityrdeilighetene pastel og coxinha, grilla ost og Globo-kjeks på stranda, buffet-restauranter der du betaler per kilo, nydelig fisk, smakfull ris, kraftige bønnestuinger, osv.

Ankomstritualet: Pão de queijo og espresso. Foto: Torkjell Leira

Øl: Mulig jeg eller vennene mine har blitt for gamle og rike, men nå drikker ingen Brahma, Skol eller Antarctica lenger. «De er ikke så gode som før». Nå går det mest i utenlandsk flaskeøl (Heineken, Stella, Becks) eller for meg ukjente brasilianske småbryggerier.

5. Folk er superhyggelige

Over alt (med noen få unntak) er folk interesserte i å snakke. Selv om jeg kommer som forfatter utafra, med spørsmål som ofte er vanskelige. Og dette er jo det beste med Brasil: Alle de fine folka.

To be continued.

Stor klem fra Brasil  //  Abraço grande do Brasil

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 18. november 2021

Filled Under: bildeserie, Bolsonaros Brasil, covid-19, Jair Bolsonaro, Kunsten å drepe et demokrati, mat

Views: 866

Comments are closed.