MENU

365 dager til OL i Rio de Janeiro

Den 5. august er det 365 dager til OL i Rio de Janeiro fyres opp med et spektakulært åpningsshow på legendariske Maracanã. Like spektakulære må byggearbeidene være om alle anleggene skal bli ferdige i tide. Men Rio og Brasil vil komme i mål denne gangen også, akkurat som til VM i fotball i fjor.

SISTE: Her er kronikken på NRK ytring: Brød og sirkus i Brasil

 

Construction site Rio 2016

Dette er OL-parken i Barra da Tijuca ett år før OL-ilden tennes. Sammenlikn gjerne med bildet under, slik det er tenkt å bli. Det blir en heftig innspurt…

OL blir en suksess og en skandale

Sammenlikningen med VM i fotball 2014 er god. Landet er det samme. Mesterskapet likner, det er snakk om verdens største idrettsarrangementer. Byggearbeidene er like omfattende, og begge mesterskap fanger hele verdens oppmerksomhet i noen få uker.

Erfaringene fra VM i fotball 2014 forteller oss at det mest sannsynlige scenarioet for OL i Rio er følgende: En sportslig suksess, en folkefest uten like og en budsjettmessig skandale.

 

Rio 2016 Barra park

Slik skal det bli om ett år. Vil Rio rekke det?

 

Rio rekker det

Jeg er overbevist om at Rio kommer i mål i tide. Byen har en enorm erfaring med megaarrangementer. Bare tenk på karneval hvert eneste år. Og at byen hvert eneste år er vertskap for store, internasjonale arrangementer. De siste: Miljøkonferansen Rio+20 i 2012, den katolske verdenskongressen for ungdom i 2013 og mange kamper i VM i fotball i 2014.

Og OL blir et topp mesterskap. Akkurat som VM. Jeg spår at Rio kommer til å overraske med god organisering. Endrede skoleferier og knallhard trafikkregulering bidrar til det. Samt at mange Rioinnbyggere flykter fra byen under mesterskapet. Forhåpentligvis blir den nye metrolinja til Barra ferdig.

 

Hvem betaler for festen?

Dette er et av de store spørsmålene. Som før fotball-VM har arrangørene lovt at private skal ta store deler av regningen. Fasiten etter VM er at det offentlige endte opp med 90 prosent av kostnadene som er konservativt anslått til 70 millarder kroner. Mange av fotballstadionene er allerede stengt for oppussing eller blir knapt brukt fordi de er for dyre og leie eller fordi det ikke er behov for dem.

FIFA, derimot, fikk rekordinntekter på rundt 30 milliarder kroner og satt igjen med et overskudd på 15 milliarder. I lys av de siste korrupsjonssakene i FIFA er det ikke godt å si hvor  de pengene tar veien. IOC har vel et like godt rykte på seg for gjennomsiktighet og demokrati…

 

Lykke til!

365 dager gjenstår til OL-ilden tennes. Det er bare å ønske arrangørene og Rio lykke til. Og krysse fingerene for en like stor sportslig suksess, en like stor folkefest og en litt mindre budsjettmessig skandale enn det vi så under VM i fotball.

 

Lese mer?

God bildereportasje fra Rio i Daily Mail

Om OL 2016 på Heia Brasil

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 4. august 2015

Filled Under: OL 2016, Rio de Janeiro, VM 2014

Views: 2209

Legg igjen en kommentar