MENU

Verdens største korrupsjonsskandale oppsummert

Den brasilianske Operasjon Bilvask (Lava Jato på portugisisk) har nettopp fylt tre år. Det er verdens største dokumenterte korrupsjonssak, og den har ført til et politisk og økonomisk jordskjelv uten sidestykke i brasiliansk historie. Minst 100 milliarder kroner er borte, de største næringslivslederne sitter i fengsel og hele toppsjiktet av politikere er dømt, siktet eller mistenkt for innblanding. Her er en kort oppsummering.

 

Dette er en ypperlig tegneserieframstilling av Operasjon Bilvask, eller Petrobras-skandalen som den ble kalt i begynnelsen, fra Bloomberg i januar 2015. Du finner hele tegneserien her.

 

Mer enn 100 milliarder kroner er borte

Det begynte da advokaten og fikseren Alberto Youseff begynte å snakke i 2013. Han satt på avgjørende opplysninger om et korrupsjonsopplegg der private byggeselskaper betalte politiske partier for å få tildelt kontrakter med statsoljeselskapet Petrobrás. Enkelt forklart fungerte det slik: En prosent eller tre av kontraktsbeløpene ble ulovlig sluset inn i partienes valgkampbudsjetter, og partiene utpekte i sin tur nøkkelpersoner i Petrobrás som bestemte hvilke selskaper som skulle få oppdrag.

I mars 2014 åpnet Operasjon Bilvask. Omfanget er sjokkerende. Alle de store politiske partiene og samtlige store byggeselskaper er innblandet. Så langt er 89 personer dømt til fengselsstraffer, og enkeltpersoner og selskaper er dømt til å tilbakebetale mer enn 100 milliarder kroner. 25 milliarder er allerede betalt tilbake, eller «i ferd med» å bli betalt tilbake.

 

Hele toppsjiktet i fengsel

Toppledere i Petrobrás og de store byggeselskapene Odebrecht, OAS, Camargo Correa og Queiroz Galvão er fengslet. Det samme gjelder ledende politikere som tidligere guvernør i Rio, Sérgio Cabral (PMDB), tidligere underhuspresident Eduardo Cunha (PMDB) og de tidligere statsrådene José Dirceu (PT) e Antônio Palocci (PT).

Midt i mars ba statsadvokaten om å åpne etterforskning av 83 nye politikere. Hvis alle på den lista er skyldige, vil det bety at store deler av toppsjiktet i brasiliansk politikk forsvinner. Blant de siterte, ifølge brasiliansk presse, er to eks-presidenter (Lula og Dilma Rousseff), seks statsråder i president Michel Temers regjering, ti senatorer inkludert senatspresidenten, seks underhusmedlemmer inkludert presidenten i Underhuset, fem guvernører og to presidentkandidater (Aécio Neves og José Serra). Den eneste grunnen til at sittende president Temer selv ikke er med på lista, er at han ikke kan etterforskes for ting han har gjort før han tok over som president etter riksrettssaken i fjor. (Men han er allerede dømt for ulovlig valgkampfinansiering, og kan derfor ikke stille til valg i 2018.)

 

«Hei! Vent litt, det begynner å komme fram noen flere navn…»  Alle de største politiske partiene i Brasil er innblandet i Operasjon Bilvask. De fleste mistenkte politikerene tilhører partiene PT, PMDB og PP.

 

 

3-4 millioner arbeidsplasser tapt

«Hvor mange arbeidsplasser har Lava Jato kostet?» spurte økonomiprofessor João Sicsú i nyhetsmagasinet Carta Capital i mars. Han viser til at aktiviteten i Petrobrás og de involverte byggegigantene har stupt. Den brasilianske økonomien krympet 3,8 prosent i 2015 og 3,6 prosent i 2016, og enkelte analysebyråer mener konsekvensene av Operasjon Bilvask står for mer enn halvparten av dette fallet.

Arbeidsledigheten i Brasil er høyere enn på mange tiår. I industrien og i byggebransjen mistet tre millioner arbeidere jobben i 2015 og 2016. Dette ikke bare er Operasjon Bilvask sin skyld. Likevel, medregnet de mange som mister jobben indirekte (som hushjelper og vaskehjelper fordi industriarbeiderne mister jobb og inntekt), mener Sicsú at tre til fire millioner arbeidsplasser er gått tapt som følge av korrupsjonsskandalen.

https://www.cartacapital.com.br/economia/quantos-empregos-custa-a-lava-jato

 

Operasjon Bilvask og president Dilma Rousseff

31. august 2016 ble Dilma Rousseff fradømt embetet som president i en tvilsom riksrettssak. Jeg var blant dem som kalte det et kupp. Hun var ikke anklaget for korrupsjon eller involvering i Operasjon Bilvask, men mye tyder på at opposisjonen ønsket henne fjernet blant annet for å forpurre Lava Jato-etterforskningen som begynte å nærme seg toppene i de store opposisjonspartiene. Dette kan du lese mer om her: Kupp eller ikke kupp i Brasil?

 

Også norske selskaper er involvert

Brasilianske myndigheter har åpnet samarbeid med 37 land for å nøste i Lava Jato-korrupsjon. Norge er ett av disse.

 

Dagens Næringsliv har de siste årene kjørt flere saker om dette. Den siste saken fra mars 2017 dreide seg om at Statkraft selv varslet Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til eierskapet i det brasilianske selskapet Engevix. Tidligere har flere aviser skrevet om at Økokrim etterforsker norske Sevan Drilling for mulig smøring for å få kontrakter med Petrobras.

 

Fun fact: Navnet bilvask

Alle stor politioperasjoner i Brasil får sitt eget navn. Navnet Lava-Jato (bilvask) kom fordi den første operasjonen fant sted på en bensinstasjon i Brasilia der det også lå et bilvaskeri.

 

Lese mer?

Alle saker om korrupsjon og Lava Jato på BrasiLeira

Alle saker om Dilma Rousseff og riksrettssaken på BrasiLeira

O Globo om de Nye navnene på statsadvokat Janots liste

Carta Capital om Lava Jato og arbeidsplasser

Dagens Næringsliv om brasiliansk korrupsjon og norske selskaper

Bloombergs tegneserie fra januar 2015

 

Du må gjerne dele denne saken. Du kan bruke knappene nedenfor. Takk!

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 6. april 2017

Filled Under: Dilma Rouseff, korrupsjon, Lula, Michel Temer, økonomi, politikk

Views: 2505

Comments are closed.