MENU

Valg Brasil: Marina Silva puster Dilma Rousseff i nakken

En ny meningsmåling viser at Marina Silva fortsetter sin rekordraske klatring. Hun har nå 29% oppslutning, mot 34% for sittende president Dilma Rousseff. Den tidligere hovedutfordreren Aécio Neves ligger nå ti prosentpoeng bak Marina, med 19% i siste måling fra instituttet Ibope. Flyulykken der Eduardo Campos omkom har fått uante konsekvenser.

 

Skjermbilde 2014-08-27 kl. 11.00.02

Figur: Estadão

 

Marina stjeler stemmer fra alle

Den siste målingen bekrefter en kraftig økning i støtten til Marina Silva, en tendens vi også så i Datafolhas måling som ble lansert i forrige uke. Men det nye vi ser nå, er at hun stjeler stemmer fra alle de andre kandidatene.

I forrige måling hadde Marina fått støtte av mange som ellers ville stemt blankt eller holdt seg hjemme. De andre kandidatene lå på samme nivå som før. Nå ser vi at samtlige andre kandidater har mistet oppslutning. Dette ser du enkelt i figuren over. Og dette sender sjokkbølger gjennom motkandidatenes kampanjer.

 

Hva gjør Dilma og Aécio nå?

De skjelver. Aécio og PSDB fordi de hele tiden har regnet seg som en sikker nummer to i første valgomgang, og satset på å få alle anti-PT-stemmer i andre valgomgang. Dilma og henens PT skjelver fordi de frykter at Marina kommer til en andre valgomgang. Der viser de siste to meningsmålingene at Marina vil vinne, se figur under. Mot Aécio (cenário 2) vil hun vinne, selv om avstanden har krympet og krympet. Mot Marina (cenário1) ligger hun an til å tape.

 

Skjermbilde 2014-08-27 kl. 11.05.41

Figur: Estadão

 

Strategiene for å bekjempe Marina Silva

Før Eduardo Campos´ tragiske dødsfall var valgkampbildet tradisjonelt: PT mot PSDB, Dilma mot Aécio, rødt mot blått. Begge leire var komfortable med det. Nå er Marina Silva (PSB) blitt hovedmotstnderen til begge. Nå rettes det tygste skytset mot henne, fra begge sider. Her er de tre tydeligste strategiene:

1. Marina Silva mangler erfaring.

2. Marina Silva leder en allianse som ikke vil klare å styre Brasil.

3. Marina Silva er en dogmatisk pinsevenn som er erkekonservativ i verdispørsmål.

Mer om dette, og Marina Silvas motargumenter, seinere.

 

Velkommen til samtale om valget, Kulturhuset i Oslo 16. september

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 27. august 2014

Filled Under: Aécio Neves, Dilma Rouseff, Marina Silva, politikk, valg 2014

Views: 843

Legg igjen en kommentar