MENU

Valg Brasil: Hvem er Jair Bolsonaro?

En av favorittene i den brasilianske valgkampen er Jair Bolsonaro. ”En trussel mot det brasilianske demokratiet”, skriver tidsskriftet The Economist. Hvem er han? Hva står han for? Og hvilke sjanser har han for å bli valgt?

Brasil over alt, Gud over alle. Jair Bolsonaros motto for valgkampen.

 

Store sjanser

For å ta det siste spørsmålet først: Jair Bolsonaro (PSL) har store sjanser for å bli valgt til Brasils 38. president ved valget i oktober. Akkurat nå ligger han på andreplass på meningsmålingene, med 12-15 prosents oppslutning. På førsteplass ligger Lula (PT), med drøyt 30 prosent, men han sitter i fengsel og kan høyst sannsynlig ikke stille til valg. På tredjeplass ligger Marina Silva (Rede).

 

Hvem er Bolsonaro?

Jair Bolsonaro (63) er en brasiliansk politiker og tidligere kaptein i hæren. Han har sittet i Kongressen siden 1990, men prøver likevel å framstille seg som et alternativ til de tradisjonelle kandidatene, som en slags ikke-politiker. I virkeligheten representerer Bolsonaro på mange måter det mest illeluktende i den brasilianske politikken.

Han har skiftet parti ikke mindre enn åtte ganger. Han har gått dit makta og mulighetene til enhver tid har ligget. Han prøver å bygge opp et politisk familiedynasti, og både sønner og nevøer er aktive politikere. Han er tatt med buksa nede for å misbruke offentlige støtte som alle kongressrepresentanter mottar. På sine 28 år i Kongressen har han ikke fått gjennomslag for mer en et par av sine egne saker. Altså en ganske klassisk, prinsippløs og maktkåt brasiliansk politiker.

Og det har fungert! Han representerer delstaten Rio de Janeiro i Kongressen og har blitt gjenvalgt sju ganger. I 2014 ble han den kongressrepresentanten som fikk aller flest stemmer i Rio.

 

Hva står Bolsonaro for?

Han politiske grunnsyn er nasjonalistisk, verdimessig konservativt og økonomisk liberalt. Formen er populistisk, konfronterende og splittende, ikke ulikt en viss Trump litt lenger nord.

I Kongressen har Bolsonaro stort sett stemt med majoriteten. Det han er mest kjent for er det hårreisende uttalelsene der han framstår som en autoritær, våpenkjær, rasistisk, kvinneundertrykkende, innvandringsfiendtlig og homofob diktaturnostalgiker. Han er dømt for både rasisme og oppfordring til voldtekt.

Så hvorfor stemmer folk på ham da? Hovedgrunnen til populariteten er voldsbølgen i Brasil. Antall drap er høyere enn noensinne (over 63.000 i 2017) og offentlig sikkerhet er noe av det velgerne er aller mest opptatt av. Jair Bolsonaro har frontet den autoritære linja. Han ønsker nulltoleranse for all kriminalitet, mer politi i gatene, flere i fengsel, militære styrker der det trengs og han vil senke den kriminelle lavalderen.

 

Jair Bolsonaros hjemmeside: www.bolsonaro.com.br

 

Jair Bolsonaros politiske program

Jeg har begynt å lese gjennom Bolsonaros politiske program. Det er et 80 siders langt dokument (med stor og fargerik skrift, som et PP-foredrag) med overskriften «Et fritt Brasil». Det er sjelden spesielt detaljert, og holder seg stort sett til vage lovnader. Det har tre hovedpilarer, under følger  noen raske notater:

 

Sikkerhet og korrupsjonsbekjemping

mer liberale våpenlover

knytter voldsbølgen til venstresidens påståtte bagatellisering

redusere kriminell lavalder fra 18 til 16 år

større satsinger på politiet og militæret

karakterisere jordokkupasjoner som terrorisme

 

Helse og utdanning

mer effektiv bruk av ressursene

mer satsing på private aktører

mindre ”inndoktrinering”

mer fokus på innovasjon

 

Økonomi og infrastruktur

lover økonomisk vekst

vil kutte i offentlige ansatte

lover skatteletter

beholder tripê economico

privatisering av statsbedrifter

beholder Bolsa Familia

NB: Lanserer en minimumslønn til alle brasilianske familier

svakere arebeiderrettigheter

mer liberal utenrikshandel

mindre stalig regulering av oljesektoren

 

LESE MER?

Jair Bolsonaros hjemmside

Bolsonaros politiske program (PDF)

The Economist om Bolsonaro som en trussel mot det brasilianske demokratiet

Wikipedia om Jair Bolsonaro

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 19. august 2018

Filled Under: politikk, valg 2018

Views: 1916

Comments are closed.