MENU

VALG BRASIL: Dilma og Aécio til andre runde, Marina tapte på målstreken

Valgkampen i Brasil er nok en gang snudd på hodet. Dilma Rousseff (PT) vant første runde som forventet, med 42% av stemmene. Men andreplassen – og en plass i andre valgomgang – ble kapret av Aécio Neves (PSDB). Han klarte sterke 34% etter rekordrask stigning den siste uka. Marina Silva (PSB) endte på tredjeplass med skuffende 21%.

Hva skjedde egentlig i innspurten? Hva skjer i andre valgomgang 26. oktober? Og hva skjer ved neste valg i 2018?

 

Skjermbilde 2014-10-06 kl. 05.20.00

 

Aécio Neves – the comeback kid

Den store overraskelsen i valget var Aécio Neves´ knallsterke innspurt. Én uke før valget lå han på tredjeplass, langt etter Marina Silva. Resultatet etter opptellingen på søndag er nesten dobbelt så høyt som meningsmålingene for to uker siden. Hva skjedde?

Aécio og PSDB har ført en forbilledlig valgkamp de siste ukene. Tross tilbakegang på meningsmålingene har Aécio stått fram som positiv og selvsikker. I TV-debattene har han vært knallsolid og framstått som en statsmann. TV-reklamene har vært geniale, han har klart å kritisere både Dilma Rousseff og Marina Silva samtidig.

Etter hvert som han har kommet tilbake, har nok velgerne sett at Aécio er den kandidaten som kan utfordre Dilma og PT. Her tror jeg det er mye psykologi. Folk vil være på vinnerlaget, og det har vært Aécio og PSDB. I tillegg: På en måte er årets presidentvalg en folkeavstemning om PT. Etter tolv år med PT ved makta er mange dritt leie. De vil bli kvitt PT, uansett hva som måtte komme i stetdet. Men like mange er fortsatt svorne PT-velgere. Brasil er delt på midten, noe valgets første runde viser.

 

Skjermbilde 2014-10-06 kl. 05.26.38

 

Marina Silva i tofrontskrig

Da Marina Silva kom på banen etter Eduardo Campos´ dødsfall, steg hun raskt på meningsmålingene. En stund lå hun likt med sittende president Dilma Rousseff. Da ble hun både PTs og PSDBs hovedmotstander. PT ønsket å unngå Marina Silva i andre valgomgang, hun var ukjent terreng og hadde potensiale til å vinne. PSDB ønsket å sikre Aécio Neves i andre valgomgang.

Det gikk til slutt som jeg spådde i august: Marina Silva blir IKKE Brasils neste president. Små ressurser og knapp TV-tid ga lite rom for å svare på kritikk og fremme eget budskap. Og da valgdagen nærmet seg, ble hennes budskap om forandring og ny politikk for uklart og usikkert.

 

Dilma presidente

 

Dilma Rousseff – stø kurs

Sittende president Dilma Rousseff har stort sett ligget mellom 35% og 40% oppslutning de siste seks månedene. Hun har stor støtte blant landets fattige, spesielt i nord og nordøst, takket være PTs vellykkede tiltak for fattigdomsreduksjon de siste 12 årene. Dilmas budskap har vært stø kurs, oppsummert i slagordet ”Mer forandring – bedre framtid”. Det har nådd fram.

 

Hva skjer i andre runde?

Søndag 26. oktober møtes Dilma Rouseff og Aécio Neves i presidentvalgets andre runde. Tre uker intens valgkamp ligger foran dem. Det STORE spørsmålet er hva Marina Silva vil gjøre, og hvor hennes 22 millioner stemmer vil gå.

Foreløpig har hun ikke sagt mer enn at hun og 60% av befolkningen er motstandere av politikken til den sittende regjeringen. Mange ser på det som en støtte til høyresidens kandidat Aécio Neves.

Jeg tror likevel hun vil gjøre som i 2010 – forbli nøytral i andre runde. Å støtte Dilma og PT er utelukket etter en uforsonlig valgkamp og til dels stygge angrep fra PT. Om hun støtter Aécio, vil det gå på tvers av hennes budskap om ny og alternativ politikk.

Flertallet av de 22 millionene stemmene vil sannsynligvis gå til Aécio Neves uansett, ifølge politiske kommentatorer og alle jeg har snakket med i Brasil de siste ukene. Da vil i så fall Aécio vinne. Men det strider mot meningsmålingene som sier at Dilma vil slå Aécio i andre runde. Men ”andre runde er et nytt valg” ifølge et vanlig uttrykk her i Brasil. Og er det noe årets valgkamp har vist, er det nettopp at alt er mulig. Likevel: Mitt stalltips er Dilma. PT har så mye bra å vise til når det gjelder fattigdomsreduksjon. Og det er de fattige som er i flertall blant de stemmeberettigede i Brasil.

 

Og hva skjer i 2018?

I 2010 spådde jeg et oppgjør mellom Dilma, Aécio og Marina i valget i 2014. Det holdt stikk, takket være en flyulykke. I 2018 spår mange allerede landsfader Lulas tilbakekomst. Da har Dilma, om hun vinner, sittet i de to periodene som er lov, og PT må finne en ny kandidat. Om hun taper for Aécio er hun definitivt ute av dansen. PT må ha en ny kandidat i 2018 og ingen er bedre posisjonert enn Lula. Det kommer an på ham selv. Jeg er veldig usikker, men jeg tror han takker ja.

Marina Silva vil etter en stund gå ut av PSB for å konsentrere seg om partiprosjektet rede Sustentabilldade (Bærekraftig nettverk). Partiet vil få de siste 50.000 signaturene det trenger for å bli anerkjent, og Marina vil bygge seg opp mot valget i 2018.

Aécio Neves vil stille for PSDB på nytt, uavhengig om han vinner eller taper 26. oktober. Vinner han valget, vil han garanter gå for nyvalg. Taper han, er comebacket i årets valgkamp uansett imponerende, og hans posisjon i PSDB er styrket. Eventuelle utfordrere som Geraldo Alckmin og José Serra vil være for gamle i 2018. Og begge har tapt mot PT i tidligere presidentvalg.

Krystallkula sier altså at presidentvalget 2018 blir et oppgjør mellom Lula, Marina og Aécio. Den som lever får se. Men først: Andre valgomgang 26. oktober. Det mest spennende valgkampen på 25 år er langt fra over!

 

Lese mer?

Det er MYE mer å si om dette valget. I tillegg til president, skulle brasilianerne velge representanter til Kongressen samt guvernører i de 27 delstatene og representanter til delstatsforsamlingene. Der er bildet mye mer komplekst enn det oversiktlige oppgjøret mellom tre presidentkandidater.

Følg med her på BrasiLeira fram mot andre valgomgang. Du kan abonnere på ukentlige nyhetsbrev øverst i kolonnen til høyre. Du kan også følge BrasiLeira på Facebook eller Torkjell på Twitter for hyppigere oppdateringer. Jeg legger ut det beste av det jeg kommer over på norsk, engelsk og portugisisk. Og nå: God natt!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 6. oktober 2014

Filled Under: Aécio Neves, Dilma Rouseff, Marina Silva, politikk, valg 2014

Views: 1288

Legg igjen en kommentar