MENU

Valg Brasil: Den siste, store TV-debatten

Hvem vant den siste debatten? Klarer sittende president Dilma Rousseff å vippe over 50% støtte i første omgang? Hvem går eventuelt til en andre runde, Marina eller Aécio? Nattas store valgsending på TV Globo kan avgjøre. Her er mine inntrykk etter å ha sett debatten fra A til Å.

debate2

Alle de sju kandidatene like for debatten startet. Dilma Rousseff (PT) nr. 2 f.v., Marina Silva (PSB) nr. 3, Aécio Neves (PSDB) nr. 6.

 

Det er nå det avgjøres. Tre dager igjen til presidentvalget i Brasil, og alle kandidatene stiller til den siste, store TV-debatten. Sju kandidater i alt, men all interesse er rettet mot de tre i tet: Dilma Rousseff (PT), Marina Silva (PSB) og Aécio Neves (PSDB).

 

Bakteppet

Dilma Rousseff (PT) leder klart på meningsmålingene med rundt 40% oppslutning. Det betyr ca. 45% av alle gyldige stemmer, kun fem prosentpoeng fra å stikke av med seieren allerede i søndagens første runde. En god debatt kan bety fem prosent.

Marina Silva (PSB) og Aécio Neves (PSDB) kniver om andreplass, med Marina hårfint foran på de fleste målingene. Debatten kan avgjøre hvem som går til andre runde sammen med Dilma Rousseff.

 

Skjermbilde 2014-10-03 kl. 06.56.58

De siste ukenes utvikling ifølge de to største meningsmålingsinstituttene Ibope og Datafolha. På Datafolhas siste måling er Marina Silva og Aécio Neves teksnisk sett likt, gitt to prosentpoengs feilmargin opp eller ned.

 

Hvem vant debatten?

I mine øyne gikk høyrekandidaten Aécio Neves av med en klar seier i debatten. Aécio rir på en oppadgående kurve i meingsmålingene og opptrådde klokkeklar, selvsikker og velformulert. Han stilte opp uten manus, kikket rett i kameraet og henvendte seg til TV-seerne, med mange konkrete og personlige historier. Han viste ofte til sine år som guvernør i delstaten Minas Gerais og alt som gikk bra der. Og han viser til hva partiet PSDB gjorde da de satt i regjering under president Cardoso i årene 1995-2002.

Aécio har et tydelig budskap om at han er den beste til å lede Brasil de neste årene. Utfordringen er i første omgang å slå Marina Silva i første valgrunde 5. oktober, samtidig som han ikke kan kritisere Marina så mye at Dilma får alle stemmene og vinner på direkten. Han gjør det elegant med valgmottoet ”Den nyttige stemmen for å slå PT”. Implisitt: Også Marina Silva representerer PT (hun har vært medlem i 24 år). Og i debatten angrep han Dilma hardest, som for å understreke at det er kun han som kan hamle opp med PT.

 

Kan Dilma vinne i første valgomgang?

Nei. Eller: I årets valgkamp er alt mulig. Men det er høyst usannsynlig. Det er for kort tid igjen til valget, og debatten avslørte ingenting nytt. Dilma unngikk også de vanskelige spørsmålene ved rett å slett å la være å svare, ved kun å snakke om andre ting enn det hun ble spurt om.

Den sittende presidenten rettet nesten alle sine spørsmål til Aécio Neves. Min analyse av det er at hun ønsket minst mulig oppmerksomhet på Marina Silva. Aécio fra høyrepartiet PSDB er Dilmas ønskemotstander i en andre valgomgang, det er repetisjon av de siste 20 årenes presidentvalg og et spill PT kan. Da blir det oss mot dem, fattig mot rik, vesntre mot høyre. Der er PT sikre på å vinne, mot Marina Silva er utflet mer usikkert.

Dilma opptrådde ellers solid. Hovedbudskapet var at hun vil fortsette med den vellykkede politikken som hun og Lula har gjennomført. Hun gjentok med overbevisning tall og statistikk over hvor mange som mottar støtte fra statlige fordelings- og boligprogrammer (Bolsa Familia og Minha Casa, Minha Vida). Og hun brukte enhver sjanse på å framstille Marina Silva som uerfaren. Med klassiske hersketeknikker.

 

Hvem går til andre runde?

Før debatten ville jeg svart Marina Silva uten å tenke meg om. Hun er fortsatt noen få prosentpoeng foran Aécio Neves, og kurven synes å ha flatet ut for begge. Men i debatten var hun en smule perifer. Hun valgte stort sett å ikke konfrontere Dilma og Aécio, som jeg hadde forventet, men å stille spørsmål til andre kandidater for å få fram egne synspunkt i spørsmål og replikker. Jeg synes det fungerte dårlig. Marina kom likevel fra debatten til ståkarakter, først og fremst for måten hun parerte kritikken fra Dilma og Aécio på. Det var retorisk kunst.

Men hvem som går til andre runde? Vanskelig, men jeg holder fortsatt en knapp på Marina. Hun har et større velgerpotensiale, tror jeg. Hun var oppe i 30-35% oppslutning for noen uker siden, og har fortsatt en sluttspurt inne. Aécio har kjempet med ryggen mot veggen en måned, har allerede tatt sluttspurten og er oppe igjen på 20%. Men jeg tror han nå stanger i taket for mulig støtte i første valgomgang.

 

Debattens heteste øyeblikk

Øyeblikket med høyest temperatur kom da Marina spurte Dilma om korrupsjon og underslag av offentlige midler i løpet av PTs regjeringstid. Presidenten svarte ikke på spørsmålet, men trakk opp at også ansatte i miljøverndepartementet under Marina Silva var anklaget for underslag. MArina gjentoik spørsmålet, og Dilma svarte fortsatt ikke. Ifølge de strenge debattreglene var ordvekslingen da over, og mikrofonene ble slått av, men de to fortsatte diskusjonen for åpent kamera – uten lyd – til programlederen brøt inn.

 

Spiller debatten noen rolle?

”Debatten var aggressiv, men vil nok ikke påvirke valgresultatet.” Det er analysen til storavisa Estado de São Paulo. De mener den hete debatten manglet politisk innhold, og derfor ikke vil ha innvirkning. Jeg er uenig. Jeg tror debatten påvirket de som så på, men det var ikke så veldig mange. Torsdag kveld/natt fra elleve til ett lokal tid er ikke akkurat prime time, selv ikke på TV Globo.

Kanskje blir det avgjort av en skandale eller drittpakke som slippes i løpet av de neste to dagene? Det har skjedd før. Når dette skrives er det 50 timer til stemmelokalene åpner. Det blir superspennende!

 

Lese mer?

Her er alt om presidentvalget 2014 på BrasiLeira.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 3. oktober 2014

Filled Under: Aécio Neves, Dilma Rouseff, Marina Silva, politikk, valg 2014

Views: 1233

2 Responses to Valg Brasil: Den siste, store TV-debatten

  1. maria sier:

    Viva dilma » bolsa familia e minha Casa prosjektene» utdanning og er godt hjem. Dette er mitt elskende land. Når jeg drar til mitt land igjen, vil ikke se gatebarn og folk uten utdanning.

  2. […] ukene. Tross tilbakegang på meningsmålingene har Aécio stått fram som positiv og selvsikker. I TV-debattene har han vært knallsolid og framstått som en statsmann. TV-reklamene har vært geniale, han har klart å kritisere både […]

Legg igjen en kommentar