MENU

Ut å fange jaguar

Hvordan fanger man egentlig det største rovdyret i Amazonas? Hvordan nærmer man seg kattedyret med kraftigst bitt i hele verden? Bli med på jaguarjakt!

 

I Amazonas er jaguaren jungelens konge. Den er på topp i næringskjeden, den jakter til og med på Amazonas-krokodillen kaiman som kan bli mange hundre kilo tung.

 

For noen uker siden var jeg med et norsk-brasiliansk forskerteam inn i Amazonas for å fange jaguar. Vi er helt i starten av et nytt prosjekt for å radiomerke jaguarer i delstaten Pará, så foreløpig holder vi kortene litt tett til brystet. Men her er noen små drypp fra et utrolig spennende opplegg.

Aller først: Hvordan fanger man egentlig en jaguar? Her er svaret, i sju enkle steg.

 

  1. Finn ut hvor jaguaren vandrer

I tre år har forskerne fra Norge og Brasil drevet et kameraovervåkningsprosjekt sammen med Hydro i gruveområdet deres i Paragominas i delstaten Pará. Prosjektet ledes av professor Øystein Wiig ved Naturhistorisk museum som er en del av Universitetet i Oslo. Jaguar er én av de rødlistede pattedyrene som finnes i gruveområdet.

 

  1. Snakk med dem som er best fra før

I Brasil er de beste på jaguarmerking en ekspertgruppe i miljødirektoratet ICMBio. Den gruppa er ledet av Ronaldo Morato som Øystein har hatt kontakt med i flere år.

 

  1. Fiks alt av tillatelser, sikkerhetskurs og innkjøp av utstyr

Dette er det kjedeligste og mest byråkratiske av alt. Det tar ikke uker eller måneder, men år…

 

  1. Sett opp fellene

Mange tiårs erfaring med jaguarfanging i Brasil sier at den beste metoden er å sette opp en type snare. Det er mest effektivt (for forskerne), minst traumatisk (for jaguaren) og tryggest for alle. Alternativet er regelrett jakt med hunder.

Forskerne velger en sti de vet jaguaren bruker, stenger den delvis av med greiner og kvist og leder jaguaren inn til en passasje. I den pasasjen legger de små kvist på tvers for å få jaguaren til å tråkke et spesielt sted. Der ligger snaren gjemt. Klikk her for å se bilder av snarene.

 

  1. Vent

Dra tilbake til basen eller forskningsstasjonen og smør deg med tålmodighet. De første dagene er det lite sannsynlig å fange noen ting. Sporene og luktene etter mennesker rundt fellene er så sterke at jaguaren unngår området. Likevel sjekker forskerne fellene hver andre time natta gjennom ved å peile inn VHF-sendere som endrer signal hvis fella blir utløst.

 

  1. Vent enda mer

 

  1. Rykk ut!

Om alarmen går, rykker hele teamet  ut. Ingen vet om det er jaguar, et annet dyr eller bare falsk alarm. Er det jaguar i fella, går en veterinær går først og skyter en bedøvelsespil inn i rumpa på dyret. Da har teamet en kort stund der de kan undersøke helsetilstanden, ta blod- og vevsprøver og i vårt tilfelle sette på et GPS-halsbånd.

 

Hvorfor?

Gruva til Hydro ligger i et av de mest avskogede regionene i hele brasiliansk Amazonas. Det finnes fortsatt jaguar og andre rødlistede dyrearter der, men forskerne vet ikke hvor mange individer det er snakk om eller hvordan de bruker områdene. Nesten ingen har radiomerket jaguarar i denne regionen tidligere.

Resultater fra prosjektet vil gi forskere, myndigheter og Hydro mer kunnskap om jaguarbestanden, og slik gjøre det lettere å forvalte områdene på en måte som tar hensyn til dyra.

 

Les mer og se bilder her

Slik fanger du en jaguar

På jaguarmerking i Amazonas

Om prosjektet Biologisk mangfold i Amazonas på Naturhistorisk museum

Bilder fra gruva til Hydro i Paragominas

 

 

Også fra Pará:

Belém Pride: Bilder fra en særdeles oppløftende parade

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 16. november 2017

Filled Under: forskning, Hydro, miljø, Norge-Brasil, regnskog

Views: 2257

Comments are closed.