MENU

Tre grunner til at Marina Silva IKKE blir president

Marina Silvas kandidatur har utløst en velgerforflytning av tsunamistørrelse i Brasil. Den tidligere miljøvernministeren ligger nå helt likt med sittende president Dilma Rousseff i meningsmålingene, og Marinas tendens er økende. Likevel, kan hun vinne? Her er tre grunner til at Marina Silva IKKE blir president – og tre grunner til at hun kanskje blir det likevel.

 

Marina Silva capa Veja

 Forsida til Veja, det største nyhetsmagasinet i Brasil, denne uka.

 

1. Marina Silva er for fersk, for snever og for religiøs

Mange avfeier Marina Silvas med at hun er en nisjepolitiker uten nok politisk erfaring. De argumenterer med at ja, hun er sterk og anerkjent på miljø og bærekraft, men at hun ikke har noen politikk for andre deler av samfunnet. Hennes utenriks- eller økonomiske politikk er et inkognito, lyder kritikken, og hun selv har aldri ledet et bystyre eller en delstatsregjering. Marina Silva kritiseres også for å være en dogmatisk pinsevenn med middelalderske synspunkt på abort og homofile, og det sies hun ikke klarer å inngå kompromisser.

Her er en god VG-kronikk av Roar Nerdal som formidler noe av denne kritikken.

Alle disse punktene har noe for seg. Likevel: Marina Silva er den klart mest populære og respekterte politikeren i Brasil i dag. Og folk flest – velgerne – har ifølge meningsmålingene tro på henne. Hun har lang erfaring fra rikspolitikken, både som senator og miljøvernminister, faktisk lenger enn både Lula og Dilma da de ble valgt til presidenter…

Det at hun tidligere ikke har flagget veldig sterke standpunkt i for eksempel økonomi- og utenrikspolitikk trenger ikke være noe negativt. Det gjør at hennes fremste trumfkort – det å representere noe nytt, en type tredje vei i brasiliansk politikk – har mer troverdighet. Marina sier åpent at hun ønsker å samarbeide med de beste kreftene i både PT og PSDB, de to partiene som har dominert rikspolitikken de siste 25 årene. Særlig fra PT blir det avfeid som blåøyd og naivt, men hos PSDB står nok døra på gløtt.

At Marina Silva er pinsevenn – pentecosta – blir brukt mot henne. Men jeg tror det er like mye en styrke i valgkampen. Hun er der på linje med titalls millioner brasilianere, og hun høster også støtte blant konservative katolikker. At noen av hennes moralpolitiske standpunkt frontkolliderer med andre av hennes velgergrupper, ikke minst de høyt utdannede og miljøforkjemperne, ser alle ut til å kunne leve med. Jeg tror det kommer av at Marina Silva er klokkeklar på at staten er religøsnøytral og at hun ikke bruker religion som velgermagnet.

 

Skjermbilde 2014-08-30 kl. 19.00.29

Den siste meningsmålingen fra Datafolha, 28.-29. august, viser uavgjort mellom Dilma og Marina, mens Aécio sakker akterut. Husk at Eduardo Campos aldri hadde mer enn 10 prosents oppslutning mens han var kandidat (og Marina Silva hans visepresidentkandidat), så PSBs kandidat har hatt en steget som en rakett på målingene. Hvor vil det stoppe?

 

2. Marinas Silvas parti PSB er for lite og for splittet

Aller først: Det brasiliansk sosialistpartiet (PSB) er ikke Marina Silvas ønskedrøm. Hun har lang fartstid i PT bak seg, blant annet som senator og miljøvernminister. Hun forlot partiet i 2009, stilte som presidentkandidat for De grønne (PV) i 2010 og fikk da 20 millioner stemmer, omtren 19%. Hun forlot PV året etter fordi partiet ikke klarte å fornye seg, og forsøkte å registrere et nytt politisk parti, Rede Sustentabilidade (Bærekraftig nettverk) til valget i 2014. Da det ikke gikk, meldte hun seg fullstendig overraskende inn i Eduardo Campos´ PSB.

PSB er et nokså lite parti i Brasil. De har 25 av mer enn 500 representanter i Kongressen, der de største PT og PMDB har henholdsvis 88 og 73. Det har de siste årene oppført seg som et sentrumsparti, med allianser både til høyre og venstre. To gode eksempler: I Rio støtter partiet PTs kandidat til Guvernør. I São Paulo støtter partiet PSDBs kandidat til guvernør. PT og PSDB er som kjent hovedmotstandere i rikspolitikken, og partiene til Marina Silvas fremste motstandere i presidentvalgkampen.

Likevel: Det at PSB samarbeider i øst og vest kan vise seg å være et gullkort. Det gjør at de kan inngå avtaler og allianser med alle. Og det må de, om Marina Silva skulle stikke av med seieren i presidentvalget.

I dag er det vanskelig å se hvilken allianse Marina skulle bygge om hun vant. Men det jobbes selvfølgelig intenst i korridorene for å bygge broer. Men la oss spekulere litt: Hverken PT eller PSDB vil være veldig interesserte i å støtte henne, vil jeg tro, de stiller jo med egen kandidater i valget. Og ideologiløse PMDB, som jo støtter hvem som helst i bytte mot makt og penger, tror jeg Marina selv vil unngå for enhver pris. DEM er utelukket av ideologiske årsaker, de er for langt ute på høyresida. Men uten ett eller flere av disse partiene vil hun nesten ikke ha støtte i Kongressen. Men den mest sannsynlige alliansen er med PSDB. De har minst å tape, og vil sannsynligvis støtte Marina i andre valgomgang. Uansett vil et eventuelt Marina-styre være i klart mindretall i Kongressen.

Her er en god analyse på portugisisk i avisa Estadão

 

Skjermbilde 2014-08-27 kl. 10.59.20

Den forrige meningsmålingen fra Ibope, 23.-25. august. Den viser det voldsomme hoppet Marina Silva gjorde i forhold til den støtten Eduardo Campos lå an til å få.

 

3. Marina Silvas valgkoalisjon er for liten og for fattig

Brasiliansk valgkamp er dyrt. Landet er enormt stort, og det er 142 millioner velgere som skal nås. Det er to ting som gjelder: Penger og TV-tid. Og der er Marina Silva og co mygg i kamp mot elefanter.

PTs koalisjon teller ni partier fra sentrum-høyre til ytre venstre, og de har det suverent største valgkampbudsjettet. I tillegg har de klart størst andel av den gratis TV-tida som deles ut til kandidatene. Tre dager i uka sendes en times valgprogrammer på alle riksdekkende kanaler, og de har Dilma Rousseffs koalisjon over elleve minutter mot Marina Silvas usle to minutter. Aécio Neves har fire og et halvt minutt.

Det som taler til Marinas fordel er dramatikken rundt dødsfallet til Eduardo Campos, fenomenet Marina Silva selv, og folks ønske om å være på vinnerlaget. Marina har fått enormt med oppmerksomhet i ukene siden Eduardo Campos døde, og hennes stadige byks på meningsmålingene har skapt enn voldsom bølge av optimisme rundt henne. I øyeblikket virker hun uslåelig.

Det vil selvfølgelig ikke vare. Det er fem uker til valget, og Marina Silva vil bli utsatt for et voldsomt kjør fra alle kanter. Spesielt i PT er de livredde akkurat nå, og de vil gjøre alt, ALT, for å sverte Marinas og hennes koalisjon.

Ukene som kommer blir kjempespennende. Det som så ut til å bli et langt gjesp av en valgkamp, med en oppskriftsmessig seier til Dilma Rousseff, er nå blitt en dramatisk thriller (eller kanskje enda bedre, en såpeopera!)

 

 

Bli med på Brasilsamtale om valget!

Tirsdag 16. september arrangerer BrasiLeira et åpent møte om valget på Kulturhuset i Oslo. Mer info om møtet her.

Og her kan du melde deg på Facebook-arrangementet for å motta løpende informasjon.

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 31. august 2014

Filled Under: Aécio Neves, Dilma Rouseff, Eduardo Campos, Marina Silva, politikk, valg 2014

Views: 1299

One Response to Tre grunner til at Marina Silva IKKE blir president

  1. […] gikk til slutt som jeg spådde i august: Marina Silva blir IKKE Brasils neste president. Små ressurser og knapp TV-tid ga lite rom for å svare på kritikk og fremme eget budskap. Og da […]

Legg igjen en kommentar