MENU

Slik forstår du Brasils politiske partier

Brasiliansk politikk er ikke for nybegynnere. Her er et forsøk på å forstå landets fem viktigste politiske partier ved å sammenlikne med Norge. Helt umulig, men likevel.

 

logo partidos Brasil

Logoene til de fleste politiske partiene i Brasil. Tallene som står ved siden av noen forkortelse er valgnummeret til partiet. I Brasil er valget 100% digitalt, du stemmer ved å taste inn valgnummeret til kandidaten på en liten boks som ser ut som en gammel PC.

 

Et tvilsomt grep

Denne uka hadde jeg en forelesning om valget i Brasil på Latin-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo. (Takk for alle gode spørsmål!)  For å gjøre den brasilianske partifloraen forståelig, tok jeg et tvilsomt grep: Sammenliknet brasilianske partier med norske. Men før vi kommer dit, her er noe du absolutt må vite hvis du du vil skjønne brasiliansk politikk.

 

Mange partier, liten lojalitet, mye hestehandling

Det er cirka 20 partier i Kongressen, fra ytterste venstre til ytterste høyre fløy. De fire største er disse: PT, PSDB, PMDB og DEM. Marina Silvas parti PSB er mellomstort, men viktig fordi det har en presidentkandidat med vinnersjanser. Mer om dem lenger ned. Men med så mange partier er det bestandig nødvendig med allianser og koalisjoner for å styre landet.

Partilojaliteten er liten. Det er vanlig at mange, så mye som hver femte kongressmedlem, skifter parti i løpet av det første året etter valget. Og de skifter nesten uten unntak fra partier i opposisjon, til partier som er med i regjeringskoalisjonen.

Alt dette bidrar til at politisk hestehandling er skitnere og mer utbredt i Brasil enn i Norge.

 

Skjermbilde 2014-09-09 kl. 21.18.51

Politiske partier i den brasilianske kongressen etter valget i 2002 (innerste halvsirkel), 2002 (midterste halvsirkel) og 2010 (ytterste halvsirkel). Øverst: Representantenes hus med 513 representanter, nederst: Senatet med 81 representanter. Partiet PT har sittet med presidenten i alle disse årene, og deres støttepartier er farget i ulike rødtoner.

 

Med fare for å fornærme…

I Norge plasserer vi gjerne de politiske partiene inn i en venstre-høyre-akse. Med Rødt ytterst til venstre og Frp ytterst til høyre. La oss forsøke å gjøre det samme med brasilianske partier. Men husk at det brasilianske samfunnet – og politikken – er mer konservativ enn det norske. Akkurat som USA.

Med fare for å fornærme mange, både i Norge og Brasil, her er min liste:

 

PT = AP

Av de fem jeg har valgt ut vil president Dilmas Rousseffs PT (Arbeidernes parti) ligge som et norsk AP rett til venstre for midten, sett med norske øyne. Lenger ute til venstre med brasilianske øyne.

 

PMDB = SP

PMDB er det store, ideologiløse ordførerpartiet som står sterkt på den tradisjonelle landsbygda. Litt som Sp her i Norge, kanskje?

 

PSB = KRF

Marina Silvas PSB (Det brasilianske sosialistpartiet) er, til tross for navnet, et sentrumsparti. Med tanke på den mellomposisjonen det ønsker å spille, og med Marinas religiøsitet, kan vi sammenlikne dem med Krf.

 

PSDB = H

Presidentkandidaten Aécio Neves representerer PSDB (Brasils sosialdemokratiske parti). Partiet har de siste tjue årene vært det førende høyrepartiet i Brasil. Like mye på grunn av alliansepartnerne ute på høyresida, som av egen fri vilje, men likevel. PSDB er altså vårt Høyre.

 

DEM = FRP

Til slutt partiet DEM (Demokratene). De stammer i rett linje fra militærdiktaturets støtteparti ARENA, og vil med sin liberalistiske og proteksjonistiske mix tilsvare vårt FrP.

 

Work in progress…

Med hjelp fra gode venner håper jeg å kunne bygge ut og nyansere denne lille guiden. Føler du deg kallet? Skriv inn det du mener i kommentarfeltet nedenfor, til glede for oss brasiliansk politikk-nerdene i Norge. Takk for ditt bidrag!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 11. september 2014

Filled Under: politikk, valg 2014

Views: 2163

6 Responses to Slik forstår du Brasils politiske partier

 1. Roar Nerdal sier:

  Veldig bra forklart. Det er egentlig helt umulig – som du skriver – å få noe orden på dette. Første gang jeg var i Brasil under et presidentvalg var i 2002. Da ble jeg veldig forvirret etter å ha snakket med folk i gata om hva de skulle stemme. Det var Lula (PT) som president, Paulo Souto (Dem) som guvernør – altså motpoler – og gjerne en kandidat for en tredje vei som senator og en fjerde til deputerkammeret. Min gode venn Marcio forklarte det enkelt: Her stemmer vi på president Mat, guvernør Bolig og ordfører Lys.

  Denne oversikten er ikke så aller verst.
  Det er vel rundt 30 partier som er registrert og 20 som prøver å bli registrert.

 2. Torkjell Leira sier:

  Brforklart av Marcio!

 3. Mona Berg Jaegger sier:

  Bare for å bidra til forvirringen: Jeg ville ikke kalle PT for AP. Jeg ville kalle PT for AP/SV/Rødt/NKP/marxist/Leninist/Maoist/og det som måtte finnes enda lengre til venstre. PT består av mange mer eller mindre venstreradikale fløyer som «kjemper» om innflytelse innad i partiet. De største og mest innflytelsesrike fløyene (hvor bl.a. Lula hører til) er mer moderate, og disse ville jeg kunne sammenligne med AP.

 4. Torkjell Leira sier:

  God og viktig nyansering, Mona. Det som også er verdt å merke seg er at mange av de mest radikale PT-politikerne har brutt ut av partiet eller blitt ekskludert siden de ikke fulgte partilinja. Blant annet Luiza Erundina, som nå er en viktig koordinator i Marina Silvas kampanje, og Heloisa Helena som stilte som presidentkandidat for PSOL ved et tidligere valg.

 5. Terje Staalstrøm sier:

  Torkjell, veldig interessant sammenligning – men noe enkel. At PSB = KRF kjøper jeg ikke helt. Ja, jeg er enig I at PSB har det religiøse aspektet, men ligger vel mer til venstre enn KRF? En kombinasjon av KRF, MDG og SV? Ikke enkelt.

  Hvis Marina Silva skulle vinne presidentvalget og være like dogmatisk som KRF, kan det bli kaotisk. Jeg håper hun har lært noe om pragmatisme og nødvendigheten av å inngå kompromisser siden hun forlot PT.

 6. Torkjell Leira sier:

  Hei Terje!

  Noen enkel sammenlikning – indeed! Og det er PSB jeg er mest usikker på. Tross navnet Brasils sosialistparti har de ingen klar sosialist-profil. Særlig ikke etter at partiet trakk seg fra Dilmas og PTs regjeringskoalisjon i fjor for å kunne lansere Eduardo Campos´ kandidatur med troverdighet til presidentvalget 2014.

  PSB ser i denne valgkampen ut til å helle mot høyre i både økonomisk politikk og utenrikspolitikk. Med Marina i førersetet står de fram som konservative i moralpolitiske spørsmål, og av samme grunn er de abisiøse på miljøpolitikken. Jeg lander altså på KRF, skal vi blande inn et annet norsk parti er det Venstre vi må vurdere, tror jeg.

Legg igjen en kommentar