MENU

Slik er stemninga i Brasil fire dager før VM

Den siste uka har jeg sondert terrenget i storbyene Brasilia, Belém og São Luis. Stemninga er lik alle steder: Avventende og litt nervøs. Og det er betydelig mindre flagg, pynt og malerier i gatene enn ved tidligere mesterskap. Hvorfor? Her er bilder og inntrykk like før VM sparkes i gang.

 

Copa Torkjell og Mane

Torkjell og Mané. Foran verdens dyreste fotballstadion, Estádio Nacional Mané Garrincha i Brasília. Foto: Mona Berg

 

Brasilia skal huse VM-kamper, Belém og São Luis skal ikke. Men i alle de tre storbyene er folk mer skeptiske og mindre feststemte enn vanlig når det er fotball-VM. Og landet som pleier å være tapetsert i gult og grønt er nå merkbart mindre pyntet. Men hvorfor? Det har jeg spurt alle jeg har møtt om.

 

Skjermbilde 2014-06-07 kl. 00.55.47

VM-effekter i alle former og fasonger i Belém i Pará. Men fargene er bestemt: Gult og grønt! Foto: Torkjell Leira

 

Pengesløseri og forsinkelser

Alle jeg spør svarer det samme: Det er mindre fest i gatene fordi det har vært så mye pengesløseri og forsinkelser. De aller fleste setter pengebruken rundt VM opp mot behovene for bedre helse og utdanning, bedre offentlig transport og sikkerhet. De fleste sier uoppfordret at det har vært mange protester, og at det har lagt en demper på stemninga.

Men hva nå? spør jeg videre. Når VM først begynner, vil entusiasmen blusse opp? Her varierer svarene litt. De fleste mener fotballpasjonen vil våkne opp igjen. Et lite frampek fikk vi da landslaget seleção vant den første vennskapskampen mot Panama 4-0 denne uka. Da var folk fornøyde og optimismen bredte seg.

Men…

 

Copa Sao Luis

Gult og grønt og rosa hjelmer i gata i São Luis i Maranhão. Foto: Torkjell Leira

Det store spørsmålet

Om Brasil vinner VM blir alle glade, selvfølgelig. Og president Dilma Rousseff vil cruise inn til en enkel seier i valget i oktober, tror mange. Men hva skjer om Brasil blir slått ut tidlig i turneringa? Eller ”taper VM”, som alle resultater bortsett fra å bli verdensmester konsekvent omtales som. Vil helvete bryte løs da? Vil protestene tilta? Vil folk rette sinnet og skuffelsen mot myndighetene?

Her spriker svarene til folk i alle retninger. Noen mener ja, da vil det bli kaos, andre mener folk klarer å skille mellom sportslig fadese og politikk. Men som mange trekker fram: Skulle Brasil ryke ut tidlig ut av VM, vil folk fortsatt ha mange fridager igjen, sammen med sinne, skuffelse og frustrasjon. Det er en eksplosiv kombinasjon. Ingen vet hva som vil skje.

 

Copa Belem

T-skjorter og landslagsdrakter til salgs på markedet Ver-O-Peso i Belém. Foto: Torkjell Leira

 

De husløse leder protestene

De siste ukene er det de husløse ved De takløses bevegelse (Movimento dos Trabalhadores Sem-Teto – MTST) som har stått for de største demonstrasjonene. De mobiliserte 15-20.000 mennesker til en demonstrasjon i São Paulo forrige uke. De har okkupert et område i nærheten av VM-stadion i São Paulo og opprettet teltleiren Copa do Povo (Folkets VM) hvor det nå bor tusen familier. Her kan du se flere bilder.

Og de har lovet flere demonstrasjoner i dagene som kommer, om myndighetene ikke innfrir kravet om flere offentlige boliger for fattigfolk. De krever også at myndighetene eksproprierer det okkuperte området og stiller det til rådighet for husløse familier. MTST setter fotball-VM og folkets behov opp mot hverandre. Og de har en mobiliseringskapasitet som ingen andre i oppkjøringa til VM.

 

Copa do Povo

Teltleiren Copa do Povo (Folkets VM) mindre enn tre kilometer fra VM-stadionen Itaquerão i São Paulo. Foto: Carta Maior

 

En interessant detalj: MTST er dypt inspirert av De jordløses bevegelse (MST). Noen går så langt som å si at de er en direkte avlegger av MST. Her kan du lese mer om MST, Latin-Amerikas største sosiale bevegelse.

 

Det BLIR fotballfest!

På tross av alt dette blir fotball-VM i Brasil verdens største fotballfest. Som mye i Brasil, blir VM både fest og skandale på samme tid. Jeg gleder meg!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 6. juni 2014

Filled Under: fotball, VM 2014

Views: 747

Legg igjen en kommentar