MENU

Sju oppdaterte punkter om presidentvalget i Brasil

I dag, 14. oktober, går den første TV-debatten mellom Dilma Rousseff (PT) og Aécio Neves (PSDB) av stabelen. Søndag 26. oktober går 142 millioner brasilianere tilbake til stemmelokalene og valgets andre runde. Her er status, trender og spådommer i sju korte punkter:

 

Aecio-com-Dilma-no-Congresso-dez-2013

Hyggelig tone mellem Aécio og Dilma i Kongressen i fjor. Det blir neppe like vakkert i TV-debatten i kveld. Foto: Folhapress

 

  1. Valgkampens andre runde 26. oktober blir en gjentakelse av oppgjøret PT – PSDB som har dominert Brasil rikspolitikk de siste 20 årene. De siste meningsmålingene viser dødt løp.
  2. Ønsket om en alternativ, tredje vei – representert ved Marina Silva – var ikke sterkt nok da folk skulle avgi sine stemmer. Marina-bølgen viste seg å være nettopp det – en bølge. Den tok slutt. De langsiktige konsekvensene er det alt for tidlig å si noe sikkert om, men mange (inkludert meg) ønsker flere politiske krefter i rikspolitikken enn PT & co og PSDB & co.
  3. Valget søndag 26. oktober blir en slags folkeavstemning om Dilma Rousseff og PT. Foreløpig har Aécios og PSDBs koalisjon fått flest nye støttespillere, men det gir ikke nødvendigvis seier i valget.
  4. De to ukene som gjenstår vil bli intense og sannsynligvis stygge. PTs valgkampmaskin har fortsatt størst ressurser, men nå er TV-tiden fordelt 50/50 mellom de to kandidatene.
  5. TV-debatten kan bli avgjørende. Det skal være fire direktesendte TV-debatter mellom de to kandidatene, den første allerede i dag 14. oktober på Band. De neste kommer på SBT (16/10), Record (19/10) og Globo (24/10). Aécio Neves var klart best i de siste debattene før første valgomgang, og en del av hans rakettinnspurt skuldes dette.
  6. PTs strategi i reklamer og debatter vil sannsynligvis bli å framstille Aécio og PSDB som rike, privilegerte og fiender av folket, og de vil vise til de dårlige erfaringene med nyliberalismen under PSDB på 1990-tallet. PT vil også vise til de gode resultatene for fattigdomsreduksjon under Lula og Dilma, og si at kun PT kan garantere for at dette fortsetter.
  7. PSDBs strategi vil sannsynligvis bli å spille på misnøyen med PT og dagens høye inflasjon og lave økonomisk vekst. De vil framstille Aécio som den enste som kan ta Brasil ut av uføret, og ta æren for stabil makroøkonomisk politikk som ble oppnådd under PSDB og forløperne til programmer som Bolsa Família som ble startet mot slutten av partiets regjeringstid.

 

Hvem vinner?

Repeterer fra i går: Jeg burde slutte å spå i denne valgkampen. Den har vært som en berg- og dalbane (se bla. denne analysen i The Economist), og jeg har spådd feil mange ganger allerede. Likevel: Jeg setter fortsatt pengene mine på sittende president Dilma Rousseff og PT.

Hvorfor? Makta og pengene rår. PTs valgkampmaskin er Brasils beste. Og tross dårlige makroøkonomisk tall (høy inflasjon og lav økonomisk vekst) var det mye verre før. Men aller viktigst: Folk flest, de fattige, har det bedre enn på lang, lang tid. Fattigfolks lommebok vil avgjøre.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 14. oktober 2014

Filled Under: Aécio Neves, Dilma Rouseff, politikk, valg 2014

Views: 1214

Legg igjen en kommentar