MENU

SISTE: Hydro legger ned produksjonen i Brasil

Det går fra vondt til verre for Hydro i Brasil. Selskapet meldte nettopp at de legger ned all produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte og ved bauksittgruva i Paragominas. Dette er svært dramatisk. Det betyr oppsigelser begge steder, og enda større tap for Hydro. Verdien på Oslo børs falt 11% og 10 mrd. kr de første minuttene etter at meldingen ble offentlig.

Hydros anlegg i Barcarena. Alumina-raffineriet Alunorte markert. Rødslamdeponiene rett øst (altså til høyre). Aluminiumssmelteverket Albras rett sør (altså nedenfor).

 

Det som skjer nå er kjempedramatisk både for lokalsamfunnet (jobber og skatteinntekter) og for Hydro (enorme tap). Samtidig er det snakk om midlertidig nedstenging av produksjon. Hydro legger ikke ned, de selger seg ikke ut, de nedskalerer så lenge dommen på 50% produksjonskutt vedvarer. Og dette er et tungt argument i diskusjonen med brasilianske myndigheter om når denne domme skal heves.

 

Norges dobbeltrolle i Amazonas

Jeg besøkte Barcarena i mars og hele Hydros anlegg nå for bare tre uker siden. Da var jeg inne i begge rødslamdeponiene og alle de tre stedene hvor det har vært dokumenterte utslipp: Det famøse dreneringsrøret, den gamle kanalen (canal velho) og kull-lageret. Dette er en del av researchen til en bok som kommer i februar 2019 med arbeidstittelen «Norges dobbeltrolle i Amazonas».

Besøkene og samtalene med folk i Barcarena, inkludert Hydros miljøfolk, viser meg at utslippssaken og alt som har skjedd i etterkant er en stor og kompleks affære. Hydro har gjort mye kritikkverdig. Samtidig er det viktig å være klar over at brasilianske myndigheter og andre aktører bruker saken for alt den er verdt for å tjene sine egne interesser, ikke minst siden 2018 er et valgår.

BrasiLeira vil følge saken tett de neste timene og dagene. Følg BrasiLeira på Facebook for de hyppigste oppdateringene.

 

Lese mer?

Hydros egen pressemelding

Dagens Næringslivs oppslag

Alt om Hydro på BrasiLeira

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 3. oktober 2018

Filled Under: Hydro, næringsliv, Norge-Brasil

Views: 1043

Comments are closed.