MENU

«Rolezinho»: En ny form for protest i Brasil

En protest-nyvinning har stjålet overskriftene i brasiliansk media de siste ukene. Rolezinho er det nye begrepet, rett oversatt betyr det ”liten tur” eller liten runde”. Gjennom å ta en liten rolezinho i sentrum, utfordrer fattig ungdom fra periferien noen av de siste oasene for den rike eliten: De fasjonable shoppingsentrene.

 

rolezinho SP uneafrobrasil

«In the world cup country, racist malls forbid entrance of black and poor people». Fra protestene i São Paulo på lørdag. Foto: Folha de São Paulo.

 

Ungdom blir nektet adgang

Som ved de store demonstrasjonene i juni i fjor begynte det i São Paulo. Ungdom fra de fattige bydelene i utkanten av byen, hvor det store flertallet er svarte og fargede, har lenge kledd seg opp i helgene og dratt inn til shoppingsentrene i sentrum. De har tatt en rolezinho. Der har de drukket brus, flørtet, gått på kino og kanskje kjøpt noe. Så langt så vel. Men da de begynte å bli for mange og høylytte, da ble de nektet adgang. Og som i juni i fjor var det politivolden som satte fyr på det hele. Den 11. januar ble politiet satt inn mot ungdommer på shoppingsenteret Itaquera i São Paulo, og de angrep med gummikuler og tåregass.

– Vi blir nektet adgang fordi vi er svarte og fattige, hevder ungdommene selv. – De kommer ikke inn fordi de bråker, stjeler og skremmer kundene, argumenterer kjøpesenterforeningen Alshop.

 

Skjermbilde 2014-01-20 kl. 10.28.52

«Nok av apartheid» Fra protestene utenfor Shopping Leblon i Rio på søndag. Foto: O Globo.

 

Shoppingsentrene stenger i panikk

Straks ungdommene ble utestengt, tok det hele en politisk vending. I protest mot at kjøpesentrene stengte dem ute, begynte ungdommene å mobilisere på sosiale media. I både São Paulo og Rio gikk kjøpesentrene til rettsvesenet for å kunne stoppe rolezinho-deltakerne i døra. Shopping Leblon i Rio fikk først medhold, så ble kjennelsen dømt ugyldig fordi den brøt med grunnlovens bestemmelser om ytrings- og forsamlingsfrihet. For å unngå den planlagte markeringen, med 6000 påmeldte på Facebook, valgte kjøpesenteret å stenge en hel dag. Det var i går, søndag. I São Paulo stengte Shopping SP Iguatemi hovedinngang og garasje på lørdag, da en demonstrasjon til forsvar for rolezinho nærmet seg. Deltakerne ble stengt ute, men samtidig ble både kunder og ansatte stengt inne…

Foreløpig er aksjonene langt fra så store som de historiske demonstrasjonene i juni i fjor, da ti millioner mennesker protesterte i gatene. Men kanskje kan de få vel så store resultater.

 

rolezinho Rio contra copa

«Første akt mot fotball-VM» Fra protestene i Rio på søndag. Fotball-VM i juni-juli er en av skyteskivene. Foto: O Globo.

 

Den grunnleggende konflikten

I bunn og grunn er dette et uttrykk for den samme grunnleggende konflikten som den vi har sett tidligere på universiteter, i næringslivet, i politikken og i høyesterett. Fattige, marginaliserte grupper, som i all hovedsak består av svarte og fargede, blir ekskludert fra områder den rike, hvite eliten tradisjonelt har hatt enerett til.

I rettsvesenet står juristene steilt mot hverandre. De som forsvarer kjøpesentrene hevder at eierne med grunnloven i hånd kan regulere adgangen til sine private eiendommer, og nekte adgang til folk som stjeler, skader eller truer andre. Forsvarerne av rolezinho-fenomenet trekker fram den samme grunnloven og hevder den garanterer befolkningen ytrings- og forsamlingsfrihet.

 

rolezinho Rio Shopping Leblon closed

Hovedinngangen til Shopping Leblon i går. Foto: O Globo.

 

Kjempen våkner

Den neste uka er det planlagt rolezinho´er i en rekke byer i Brasil. Ingen vet ingen hvor denne nye formen for protest vil lede. Men den er nok et eksempel på turbulens og konflikter som følge av de store endringene i Brasil på 2000-tallet. Kjempen våkner.

 

Lese mer?

Slik forstår du protestene i Brasil på 10 setninger.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 20. januar 2014

Filled Under: politikk, protest, VM 2014

Views: 799

Legg igjen en kommentar