MENU

Rekordmange selskaper driver med slaveri

Januar 2012: Flere selskaper en noensinne er havnet på den famøse svartelista over slaveri. Dette er også – dessverre – en del av det moderne Brasil.

Dobling siden 2010
Den 2. januar lanserte det brasilanske arbeidsdepartementet en oppdatert svarteliste. Rekordmange 294 bedrifter og foretak er tatt på fersken for slaveri. Det er en dobling siden 2010.  – Aldri har vi hatt flere irregulære arbeidsgivere samtidig, kommenterer sjefen for overvåkningsorganet i arbeidsdepartementet, Alexandre Rodrigo Lyra.
Barbeinte barnearbeidere, eller kun i sandaler, på tobakksplantasje. Foto: SRTE/CE

Slaveri i vannkraftutbygging
En trist case fra 2011 er fra vannkraftprosjektet Jirau i Madeira-elva i Amazonas. Selskapet Construtora BS, som jobber på kontrakt for utbyggeren Energia Suatentável do Brasil (Enersus) ble tatt for å holde 38 arbeidere under slaveliknende forhold. Dette illustrerer at problemet selv i høyt profilerte multimillardprosjekter.

Over 30.000 frigitt
Slaveri er dessverre utbredt i Brasil. Hvert eneste år oppdager myndighetene, frivillige organisasjoner og kirkegrupper caser der titalls eler hundretalls mennesker holdes på arbeidsplassene mot sin vilje. Som oftest truet av bevæpnede vakter, uten mulighet til å dra eller med illegitim gjeld. Disse forholdene kvalifiserer til å bli dømt for å holde arbeidere i situasjoner «analogt med slaveri». Over 30.000 arbeidere har blitt frigitt fra slaveliknende forhold siden 2003.
Flest slaver i landbruk og gruveindustri
På svartelista står ”the ususal suspects”. Det vil si produsentene av storfekjøtt, trekull (til smelteverkene), sukkerrør og soyabønner. Det er disse som tradisjonelt driver med slavearbeid i stor skala. Men også produsenter av kaffe, bomull og matvarer finnes på listen, samt bedrifter som driver hogst, gummitapping, gruvedrift, smelteverk og i byggebransjen.
 
 

Et av de aller mest leste innleggene på denne bloggen handler om slaveri. Her kan du lese innlegget fra januar 2011: Slaveri – en skam for Brasil

Her er arbeidsdepartementets svarteliste over slaveri og deres pressemelding fra 2. januar.

Her er en god analyse fra Reporter Brasil, den brasilianske NGOen som jobber mest med spørsmål om slaveri.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
Previous post:
Next Post:

Written by:

Published on: 8. januar 2012

Filled Under: slaveri

Views: 797

Legg igjen en kommentar