MENU

Presidentvalget: Status en uke før valgdagen

Søndag om en uke går 136 millioner brasilianere til valglokalene for å bestemme hvem som blir neste president i verdens ferskeste stormakt.

Brasil har etter åtte år med president Lula ved makten tatt steget opp som ubestridt leder i Sør-Amerika. Landet er i dag både en politisk og økonomisk stormakt i verden. Hvem skal lede Brasil videre?

Valget ble i realiteten avgjort for ett år siden, da Lula pekte ut Dilma Rouseff (PT) til å bli sin etterfølger. Lula er historiens mest populære brasilianske president, og etter åtte år ved makten har han fortsatt over 75% oppslutning! Han har lagt all sin prestisje bak Dilma Rouseffs kandidatur, og har virkelig klart å oversette sin egen popularitet i støtte til sin håndplukkede etterfølger.

Dilma leder i skrivende stund med litt over 50% av alle som oppgir kandidat, og vil med et slikt resultat vinne i første valgomgang 3. oktober. (Det skjer hvis en kandidat får mer enn 50% av gyldige stemmer.)
 
Spenningen den siste uken dreier seg om de to andre kandidatene, José Serra (PSDB) og Marina Silva (PV), vil klare å fravriste henne nok stemmer til at det blir en andre valgomgang. Serra har nå i underkant av 30% av de gyldige stemmene, Marina har i underkant av 15%.

I de siste to målingene har Dilma Rouseff for første gang gått tilbake, mens de to andre gikk litt fram. Dette har gitt både Serra og Marina ny energi. Begge satser offentlig på å komme til en andre valgomgang, men i realiteten er det bare Serra som har muligheten. For Marina Silva er det alt for langt opp.

Likevel: Hennes siste valgvideo fokuserer på at stemningen i gata er en helt annen enn det meningsmålingene viser, og at hun har en sjanse til å komme videre til en annen valgomgang. Se den på YouTube her: http://www.youtube.com/watch?v=rQ18sYr9Pt8

Går vi litt inn i tallene i de siste meningsmålingene, ser vi at Dilma ikke mister mange stemmer. Endringene kommer av at det er flere som har oppgitt kandidat enn før, ikke at Serra og Marina stjeler stemmer fra Dilma. Det må de gjøre, om det skal gå til en andre valgomgang. Og det skjer ikke uten en stor ny sak, en skandale eller avsløring.

Jeg tror ikke det kommer til å skje. Om en uke har Brasil valgt Dilma Rouseff til ny president.

PS! Den siste uka kommer det daglige oppdateringer om valget på denne bloggen. I morgen: Hva skiller de tre kandidatene politisk?

Inntil da: Sjekk oppsummeringen i denne brasilianske bloggen: http://eleicoespresidenciais2010.blogspot.com/2010/09/propostas-resumidas-dos-principais.html

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 26. september 2010

Filled Under: Dilma Rouseff, José Serra, Lula, Marina Silva, politikk, valg 2010

Views: 678

Legg igjen en kommentar