MENU

Presidentvalget: Og vinneren er….

Presidenvalget i Brasil om tre uker er avgjort. Vinneren er Dilma Rouseff, sittende president Lulas personlige favoritt og håndplukkede etterfølger.

Alle de siste meningsmålingene er entydige. Dilma Rouseff (PT) ligger på rundt 50%, og det betyr at hun etter all sannsynlighet kommer til å vinne allerede i første valgomgang 3. oktober. Dette er en enorm seier for Lula og PT. For ett år siden visste nesten ingen i Brasil hvem Dilma Rouseff var. Så seint som i april lå hun 10-15% bak opposisjonskandidaten José Serra (PSDB) i meningsmålingene.

Sjekk de siste tallene og utviklingen det siste halve året i denne artikkelen fra den brasilianske storavisen Folha de São Paulo: http://www1.folha.uol.com.br/poder/797071-com-50-dilma-mantem-vantagem-e-quadro-e-de-estabilidade-diz-datafolha.shtml

For opposisjonen er dette en tilsvarende stor skuffelse. Det forrige presidentalget i 2006, da stakkars Geraldo Alckmin stilte mot en også da enormt populær Lula, hadde ingen i opposisjonen regnet med å vinne. José Serra skjønte tegninga da, og stilte ikke mot Lula fordi han visste han ikke hadde en sjanse. Men i år var muligheten der, mot den grå, ukarismatiske og ukjente Dilma Rouseff. De få som visste hvem hun var, likte henne ikke. Ikke de i PT engang.

Det avgjørende, slik jeg skrev i analysen for NorLARNet i mai, har vært Lulas pondus.
http://www.norlarnet.uio.no/news/behind-the-news/2010/a_new_political.html  Han har virkelig klart å omsette sin personlige popularitet i stemmer til Dilma.

Det siste året har vært en eneste lang markedsføringskampanje. Dilma har vært med Lula land og strand rundt og åpnet skoler, fabrikker, bruer, havner, osv, osv. Ingenting fungerer bedre for stemmefiske i Brasil. Nå i valgkampen har Lula og PT blitt dømt gjentatte ganger av valgdomstolen for å bruke sin posisjon som president for å gjøre valgkamp for Dilma.

Nummer tre på meningsmålingene, Marina Silva (PV) er det nye og spennende i valgkampen. Hun fronter en bevegelse for bærekraft og miljø som er helt ny i brasiliansk politikk. Hennes strategi ved dette valget var å komme på en sterk tredjeplass med 10-15% i første valgomgang for å kunne påvirke utfallet av andre valgomgang mellom Dilma og Serra. Slik kommer det ikke til å gå. Det er synd, jeg tror hun kunne dreid utviklingen i Brasil noen viktige hakk i bærekraftig retning.

Så Dilma Rouseff er Brasils neste president. Det betyr stø kurs for Brasil. Og det er i det store og det hele gode nyheter. Brasil har gjort kvantesprang under Lulas åtte år som president, både økonomisk og sosialt. Alt er selvfølgelig ikke rosenrødt, og det er usikkert om Dilma klarer å samle en sprikende koalisjonsregjering like godt som Lula. Det kommer vi tilbake til seinere.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 12. september 2010

Filled Under: Dilma Rouseff, José Serra, Lula, Marina Silva, politikk, valg 2010

Views: 704

Legg igjen en kommentar