MENU

Presidentvalget i Brasil: Her er kandidatene og deres sjanser

7. oktober er det presidentvalg i Brasil – verdens 4. største demokrati. Valget er eksepsjonelt åpent. Her er alle de 13 kandidatene, mine fem favoritter og deres sjanser for å bli valgt.

Fire av de fem favorittene. Marina Silva, Jair Bolsonaro, Lula og Geraldo Alckmin. Ciro Gomes var ikke til stede da noen lagde denne fotomontasjen.

 

Hvorfor er det så åpent?

Ikke siden 1960-tallet har det vært mer usikkerhet knyttet til utfallet av et presidentvalg i Brasil enn i år. Bakgrunnen er denne: Den tidligere landsfaderen Lula fra Arbeiderpartiet PT sitter i fengsel, dømt for korrupsjon. Han har anket, men vil sannsynligvis ikke få lov til å stille som kandidat. Hadde han kunnet gjort det, ville han vunnet uten problemer.

I tillegg stiller høyrepartiet PSDB, som har møtt PT i andre valgomgang i samtlige presidentvalg siden 1994, med et kraftig handicap. Deres kandidat Geraldo Alckmin er en tørrpinn, og partiet har støttet landets ekstremt upopulære president Michel Temer (MDB) siden riksrettsaken/kuppet mot president Dilma Rousseff i 2016.

 

Et megavalg

Viktig: Det er mye mer enn bare president som skal velges i år. I tillegg står hele underhuset og en del av senatet til valg. I de 27 delstatene skal det velges guvernør og delstatsforsamlinger. Mer enn 100 millioner mennesker skal avgi sin stemme. Det er en gigantisk og rådyr operasjon som likner mye mer på et presidentvalg i USA enn et stortingsvalg i Norge.

 

De 13 kandidatene

I alfabetisk rekkefølge, på fornavn. I god, brasiliansk ånd.

 1. Alvaro Dias (Podemos). Vice: Paulo Rabello de Castro (PSC)
 2. Cabo Daciolo (Patriota). Vice: Suelene Balduino Nascimento (Patriota)
 3. Ciro Gomes (PDT): Vice: Kátia Abreu (PDT)
 4. Geraldo Alckmin (PSDB). Vice: Ana Amélia (PP)
 5. Guilherme Boulos (PSOL). Vice: Sônia Guajajara (PSOL)
 6. Henrique Meirelles (MDB). Vice: Germano Rigotto (MDB)
 7. Jair Bolsonaro (PSL). Vice: Antonio Hamilton Mourão (PRTB)
 8. João Amoêdo (Novo). Vice: Christian Lohbauer (Novo)
 9. João Goulart Filho (PPL). Vice: Léo Alves (PPL)
 10. José Maria Eymael (DC). Vice: Helvio Costa (DC)
 11. Luiz Inácio Lula da Silva (PT). Vice: Fernando Haddad (PT)
 12. Marina Silva (Rede). Vice: Eduardo Jorge (PV)
 13. Vera Lúcia (PSTU). Vice: Hertz Dias (PSTU)

Klikk her for å se en nærmere beskrivelse av dem (på portugisisk) i Folha de São Paulo, Brasils svar på Aftenposten.

 

Torkjells 5 favoritter

Uavhengig av ideologiske og politiske sympatier, her er de fem jeg mener har størst sjanse til å vinne:

Ifølge de siste meningsmålingene ligger Lula på en soleklar førsteplass, med drøye 30% av velgerne bak seg. Lula var president i to perioder, fra 2003 til 2010. Han var superpopulær da han gikk av, men glansbildet har raknet. Nå sitter han i fengsel, dømt for korrupsjon. Hans visepresidentkandidat er Fernando Haddad, en kronprins i PT, tidligere borgermester i São Paulo. Haddad kan rykke opp og delvis fylle Lulas plass om Lula selv og PT bestemmer seg for det.

På en andreplass på meningsmålingene, med 15-17%, kommer Jair Bolsonaro fra det konservative, liberale partiet PSL. Bolsonaro er tidligere yrkesmilitær, har sittet i Kongressen siden 1990-tallet og har frontet en autoritær lov og orden-bølge som har skyllet over Brasil de siste årene. Mange kaler ham rett ut en kvinnediskriminerende, rasistisk, homofob fascist. Bolsonaro gjør lite for å motbevise påstandene.

Tidligere miljøvernminister Marina Silva følger på tredjeplass på målingene med 7-10% oppslutning. Hun fronter det nye partiet bærekraftig nettverk (Rede). Hun har stilt i to presidentvalg tidligere og fått ca. 20% av stemmene, men uten å komme til andre valgomgang. Fraværet av store favoritter gjør at det denne gangen kan bli annerledes.

På den neste plassen, med 4-6% velgeroppslutning, kommer Ciro Gomes fra det tradisjonelle sentrumspartiet PDT Ciro Gomes var statsråd i Lulas første regjering og ønsker selv å fylle vakuumet i sentrum-venstre om Lula trekker sitt kandidatur. Det ønsket ser ikke ut til å gå i oppfyllelse.

Geraldo Alckmin fra de store høyrepartiet PSDB har også 4-6%. Alckmin stilte mot Lula i 2006 og tapte i andre valgomgang, men denne gangen kan det gå hele veien. PSDB er sammen med PT og MDB et av Brasils største partier, og har aller mest gratis TV-tid i valgkampen. Det kan gjøre susen.

 

Jokeren

Det siste partiet med mye TV-tid er det ideologiløse maktpartiet MDB. Det er en stor fordel. Men MDB er samtidig partiet til sittende president Michel Temer, historiens mest upopulære, og det er en stor ulempe. Partiet har nominert tidligere finansminister Henrique Meirelles som sin presidentkandidat. Han har kun 1 ussel prosents oppslutning i de siste meningsmålingene, men det vil garantert endre seg når valgkampen kommer ordentlig i gang i slutten av august.

 

5 ble til 7

Ok. Mine fem favoritter ble visst til sju. Men det sier noe om hvor åpent dette valget er. Alle disse sju kan bli Brasils neste president. 5. oktober er første valgomgang, og det er 99,9% sikkert at ingen får de nødvendige 50% av stemmene pluss én for å vinne på direkten. Andre valgomgang går av stabelen 28. oktober.

BrasiLeira kommer til å følge valgkampen tett. Bli med!

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 7. august 2018

Filled Under: Lula, Marina Silva, politikk, valg 2018

Views: 1624

Comments are closed.