MENU

President Temer dypt inne i korrupsjonssak: «Jeg går ikke av!»

Det er aldri tillittsvekkende når en toppleder må understreke at han ikke vil trekke seg. Men det var nettopp det Brasils president Michel Temer måtte gjøre i dag, 18. mai, stilt overfor svært alvorlige korrupsjons-beskyldninger. «Jeg går ikke av. Jeg gjentar: Jeg går ikke av!»

 

En hardt presset Michel Temer under pressekonferansen i dag: «Jeg går ikke av. Jeg gjentar: Jeg går ikke av!»

 

Kjøttgiganten JBS avlytter presidenten

Saken er nesten ikke til å tro. Ifølge lekkede, hemmellige opptak skal president Temer (PMDB) i mars ha oppfordret den private kjøttvaregiganten JBS til å fortsette å betale Temers fengslede partifelle Eduardo Cunha for å holde kjeft. Cunha var tidligere president i Underhuset i Kongressen, og arkitekten bak riksrettsaken mot tidligere president Dilma Rousseff, men er nå dømt og fenglset for korrupsjon og maktmisbruk. Han har truet med å fortelle politiet alt han vet om presidenten og andre regjeringsmedlemmer.

Ifølge lydopptakene skal president Temer ha sagt at JBS må fortsette å betale Cunha for å holdet tett. Og nå det kuriøse: Det var JBS´ toppsjefer som selv avlyttet presidenten. Nå er de i forhandlinger om strafferabatt, og de har gitt opptakene til politiet!

 

Temer i fritt fall, og Aécio fullstendig utradert

Saken har slått ned som en bombe, og brasiliansk politikk er om mulig blitt enda mindre forutsigbar. Presidenten har mistet siste rest av kredibilitet og autoritet. Kulturministeren har søkt avskjedigelse fra regjeringen, og flere statsråder teller på knappene. Børsen falt med 10% i dag. Opposisjonspartiet Rede (som Marina Silva er frontfigur for) har bedt om at Kongressen åpner riksrettssak mot Temer.

Aécio Neves, presidentkandidat for PSDB i 2014, er en annen slagen mann. Han er avlyttet mens han ba om 2 millioner reais (ca. 5 millioner kroner) i støtte fra JBS. HAn ble kastet som president for partiet PSDB i dag, torsdag.

 

Hva nå: Riksrett, nyvalg, ingenting?

Nå er alt er mulig. En riksrettsak avhenger av sterkt støtte i Kongressen. Det har vært utenkelig tidligere, men er disse avsløringene sanne vil stemningen sannsynligvis snu. Men en riksrettssak er en langtekkelig affære, det vil ta minst et halvt år.

En annen mulighet er at presset blir så stort at president Temer velger å gå av, til tross for sine forsikringer om det motsatte. Det kan i så fall skje raskt. Men hva da? Siden vi er over halvveis inne i inneværende presidentperiode (jan. 2015 – des. 2018), er det ifølge grunnloven Kongressen som skal velge en ny president.

Det bryter med sttemningen blant befolkningen. De fleste brasilianere vil ha nyvalg. Men det kan kun skje dersom Kongressen vedtar et grunnlovstillegg.

Eller renner alt ut i sanda? De voldsomme avsløringene i brasiliansk politikk har en tendens til å slå hverandre i hjel. Hver uke er det noe nytt.

 

Temer til Norge 18. – 19. juni?

Etter planen skal Michel Temer besøke Norge 18. – 19. juni. Om han kommer, er usikkert etter den siste skandalen.

 

Lese mer?

Her kan du se og lese Temers utsagn på pressekonferansen i dag (portugisisk)

Saken i O Globo som først bragte nyheten om tapene av presidenten (portugisisk)

Estadão om de mulige scenariene (portugisisk)

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 18. mai 2017

Filled Under: Aécio Neves, korrupsjon, Michel Temer, politikk

Views: 2679

Comments are closed.