MENU

Politisk jordskjelv i Brasil: Marina Silva kan slå Dilma Rousseff

Marina Silva har fått en knallstart i valgkampen. To dager før hun offisielt lanseres som PSBs nye presidentkandidat får hun 21 prosents oppslutning i en meningsmåling fra Datafolha. Og enda viktigere: I en eventuell andre valgomgang ligger hun i dag an til å slå sittende president Dilma Rousseff. Flystyrten som tok livet av kandidaten Eduardo Campos har snudd valgkampen opp ned.

 

 

Skjermbilde 2014-08-18 kl. 10.57.28

 

Alle forventet at Marina Silva ville komme høyt opp på de første meningsmålingene. Men fordelingen 36 prosent til Dilma Rousseff, 21 prosent til Marina Silva og 20 prosent til Aécio er ennå litt høyere for Marina enn det de fleste så for seg.

Den største overraskelsen gjelder stemmer ved en eventuell andre valgomgang. Der ligger Marina Silva foran sittende president Dilma Rouseff.

 

Skjermbilde 2014-08-18 kl. 11.02.17

Med 47 mot 43 prosent ligger de to likt, hvis man regner med feilmargin på to prosentpoeng opp eller ned. Men signaleffekten av denne målingen er likevel et sjokk for PT og den sittende presidenten, og et jordskjelv i brasiliansk politikk. Hvis valkgresultatet blir som denne målingen, vil Marina Silva bli Brasils neste president!

Om det skjer, er imidlertid usannsynlig. Akkurat nå flyr Marina Silva høyt på en sympatibølge, og hun vil bli utsatt for tungt skyts fra motkandidatene i ukene fram mot valget 5. oktober. Også innad i partiet PSB og i koalisjonen hun representerer, er det murring.

Uansett: Valgkampen er snudd helt på hodet, og det blir ekstremt spennende uker framover. Følg med på BrasiLeira for jevne oppdateringer.

 

 

Lese mer?

Her er alle resultatene fra Datafolhas meningsmåling

Her er en analyse på BrasiLeira skrevet søndag kveld

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 18. august 2014

Filled Under: Aécio Neves, Dilma Rouseff, Marina Silva, politikk, valg 2014

Views: 731

3 Responses to Politisk jordskjelv i Brasil: Marina Silva kan slå Dilma Rousseff

 1. Hei Torkjell, og takk for interessante vurderinger av det politiske landskap i Brasil.

  Det er tydelig at mange nå ønsker endringer i Brasiliansk politikk. Det var vel ventet at Marina Silva kom til å gi PSB et løft etter den tragiske bortgangen til Eduardo Campos. Hun var en svært populær minister i Lulas regjering, og det ligger vel også en del sympatistemmer for PSB i denne målingen. Det er likevel noe overraskende at hun sanker så mye stemmer til PSB, og at hun meget vel kan bli opponenten til Rouseff i andre valgomgang. Jeg tror imidlertid Brasils neste president vil hete Dilma Rouseff. Når valgkampen nå rulles ut for fullt i Brasil, vil PTs valgkampmaskineri med tunge TV-kampanjer, nye lovnader til de fattige og en intensivering av Bolsa Familia gjøre at en stor andel av av Brasils fattige vil stemme på PT når de går til urnene i oktober. Men spenende blir det!

 2. Torkjell Leira sier:

  Hei Snorre!

  Enig. PTs valgkampmaskinerei er formidabelt. De har klart mest penger og klart mest TV-tid. Men like viktig er dette: De har det beste partiapparatet. PT er et ordentlig politisk parti, til forskjell fra de aller fleste andre partier som i stor grad er valgkampanjer bygd opp rundt karismatiske ledere. Men den viktigste grunnen til at jeg mener Dilma vil vinne er vellykket politikk. De fleste i Brasil har fått det bedre under PT. Flest og raskest under Luyla, men det hat fortsatt under Dilma.

  Torkjell

 3. […] Politisk jordskjelv i Brasil: Marina Silva kan slå Dilma Rousseff […]

Legg igjen en kommentar