MENU

Øyenvitneskildring: De største høyre-demonstrasjonene i Brasil på 50 år

En million mennesker i gatene i São Paulo. Hundretusenvis i resten av Brasil, inkludert 30.000 i Belém der jeg selv var til stede. Parolene: ”Vekk med president Dilma” og ”Nei til korrupsjon”. Her er førsteinntrykk og refleksjoner fra de største høyreside-organiserte demonstrasjonene i Brasil siden før militærkuppet i 1964.

 

protest anti dilma belem

Dette var den kuleste anti-Dilma T-skjorta i Belém. Generelt god stemning.

 

For første gang på 50 år har høyresiden i Brasil klart å få massene ut i gatene. Oppmøtet var mange ganger høyere enn hva arrangørene drømte om. Her er førsteinntrykk fra demonstrasjonen i Belém. 30.000 deltok, ifølge sjefen for militærpolitiet jeg snakket med. (Utregningsnøkkel: 3 personer per kvadratmeter demonstrasjon. Vel. Mitt inntrykk var færre. Men nok om det.)

 

Alle kledd i gult og grønt

God stemning i gatene. De aller fleste kledd i gult og grønt, Brasils farger. Jeg kommer i prat med en hyggelig gjeng i hjemmetrykte T-skjorter med teksten ”Jeg tilhører verken eliten eller borgerskapet…” Og på ryggen: ”Men jeg er her”. Implisitt: PT og venstresida anklager motdemonstranter for å løpe elitens ærend, men det vil ikke denne gjenge ha hengende på seg. De er (også) folket.

Jeg får en T-skjorte i gave, men innrømmer ærlig at jeg ikke støtter parolene om riksrett for president Dilma og at jeg ikke ser noe bedre alternativ enn PT i regjering. Heldigvis ingen sure miner. Jeg henger T-skjorta rundt halsen. Så tas det selfies over en lav sko, inkludert med selfiestang.

 

protest belem 2

Torkjell prøver å blende inn med de lokale…

 

 

De første lastebilene fulle av høyttalere og talere kommer forbi. Flammende appeller skrikes ut gjennom sprakende lydanlegg. ”Vi er lei av korrupsjonen og vanstyret i dette landet! Vekk med Dilma og PT!”

Utover i demonstrasjonen blir appellantenes tone skarpere: ” Nå er det nok! Dilma og PT vil gjøre Brasil til et kommunistreir på linje med Venezuela og Cuba. Riksrett for Dilma!”

 

P1140904

 Oppå en lastebil med høyttalere og over et gigantisk flagg fra delstaten Pará skrikes appellene ut.

 

Protestantenes paradoks

Ut over friustrasjonen over Dilma og PT er demonstrantenes konkrete krav vage, som under protestene i juni 2013: ”Ja til bedre helse og utdanning!” ”Nei til prisøkning på strøm og bensin!”.

Dette er et paradoks. For politikken som PT-regjerningen har ført, har bedret forholdene for folk flest, inkludert helse- og utdanning. Politikken Dilma nå fører, for å møte den økonomisk krisen, er høyst sannsynlig bare en light-versjon av de kuttene i subsidier som en høyre-regjering ville innført. Prisen på strøm og bensin settes av regjeringen, og PT har lagt dem lavt, under det som ville vært markedspris, for å stagge inflasjonen. Hadde Aécio Neves og PSDB vunnet valget i fjor, ville sannsynligvis prisøkningen vært høyere.

 

protest belem

 

«Vekk med Dilma (i grafikk som likner på protesten mot korrupte president Collor i 1992). For å true arbeidstakernes rettigheter. For å øke strømprisen. For å øke bensinprisen.» Og nederst til høyre: «Brasilanerne orker ikke lenger å betale for feilene til PT»

 

Koblingen til diktaturet

Noen få plakater i Belém taler om militær intervensjon for å bli kvitt PT. En av arrangørene i andre byer i Brasil støtter også det kravet. Få tar det alvorlig, men bekymringsverdig mange mener det kanskje ikke er så dumt. Verre enn det er kan det jo ikke bli?

Personlig mener jeg det faller på sin egen urimelighet. Demonstrerer folk virkelig for et militærstyre? Skjønner de ikke at da vil det ikke lenger bli lov til å protestere mot myndighetene?

 

Gult og grønt

Brasilianske flagg vaiet over alt. Og nasjonalsangen ble spilt igjen og igjen. Dette er effektiv symbolikk. Det bygger opp under følelsen av at det er oss, folket, som demonstrerer mot dem, de korrupte politikerne.

 

bilde(37)

Riksrett nå! Vekk med PT

 

En annen kobling til diktaturet, og et hån mot den gamle venstresida: Sangen ”Pra Não Dizer Que Não Falei Das Flores” var en samlende anti-diktatur hymne. Store deler av ledelsen i PT var aktive i kampen mot diktaturet, inkludert Dilma. I dag ble samme melodi brukt til å kreve Dilmas avgang. Refrenget var endret til:

Dilma vai embora, o Brasil não quer você,
E leve o Lula junto, vagabundo do PT.

Dilma kom deg vekk, Brasil vil ikke ha deg,

Og ta med deg Lula, den PT-slabbedasken.

 

 P1140928

Lula, faren til Mensalão (korruspsjonskandalen fra 2005). Dilma, mora til Petrolão (dagens korrupsjonsskandale som involverer Petrobras).

 

Spiller på de nasjonale strengene

Demonstrasjonen var farget i gult og grønt. Brasilianske flagg vaiet over alt. Og nasjonalsangen ble spilt igjen og igjen. Dette er effektiv symbolikk. Det bygger opp under følelsen av at det er oss, folket, som demonstrerer mot dem, de korrupte politikerne.

 

protest anti dilma Belem 2

Denne T-skjorta var mindre hyggelig.

 

Ikke et eneste politisk parti synlig

Det var kanskje den største overraskelsen. I løpet av to timer og fire kilometer rundt i Belém sentrum så jeg ikke et eneste partiflagg. Betyr det at protestene var partipolitisk nøytrale? Langt i fra. Dette var knallharde angrep på Dilma og PT. Opposisjonspartiene PSDB og DEM kom styrket ut av dagen.

Hva skjer nå? Det er spørsmålet alle stiller seg. Dilma har innkalt til krisemøte. Det blir særdeles spennende å se hva de neste ukene bringer.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 15. mars 2015

Filled Under: Belém, protest

Views: 750

One Response to Øyenvitneskildring: De største høyre-demonstrasjonene i Brasil på 50 år

  1. eva Marion sier:

    Interessant og skremmende. Lenge siden militærkuppet, vettu

Legg igjen en kommentar