MENU

Kjære Albatros: Columbus oppdaget ikke Amerika

I dag har jeg startet min egen lille kampanje mot ordbruken «Columbus oppdaget Amerika». Innlegget under la jeg inn på Albatros reisers facebooksider. Du kan hjelpe til ved å gå inn der og skrive en melding, evt. lime inn hele eller deler av mitt brev. (Innlegg fra andre enn Albatros selv havner i venstre kolonne et stykke ned på siden.) Takk for all hjelp!

 

Oppdatering 5. februar:

Det virket! Etter trykk fra mange på Facebook svarte Albatros etter noen timer, se bildet under. De vil ikke bruke annonsen eller setningen «Columbus oppdaget Amerika» igjen. Veldig bra! Men fortsatt har de ikke svart på oppfordringen min om å beklage annonseteksten og bruke anledningen til å gi et positivt og framtidsrettet signal til reisebrasjen, media og resten av Norge. Jeg skal minne dem på det hvis de ikke svarer i dag. Holder dere oppdatert her på bloggen og på BrasiLeira på Faceook. Igjen: Takk for all hjelp, alle likes og alle delinger.

 

Skjermbilde 2015-02-04 kl. 16.14.17

 

Kjære Albatros Norge,

Jeg vil med dette innlegget be dere trekke tilbake og beklage ordbruken i annonsen i Aftenposten lørdag 31. januar 2014. Der viser dere både historieløshet og respektløshet, og reklamens blikkfang står i grell kontrast til alle de tre elementene i Albatros´ eget slagord ”Reis med hjerte, hjerne og holdning”.

 

Albatros Columbus oppdaget Amerika

 

I en helsides annonse på side 3 slår dere fast med store bokstaver: ”Columbus oppdaget Amerika i 1492”. Mener Albatros virkelig at Amerika ble oppdaget i 1492? Det impliserer i så fall at det ikke bodde noen der fra før. Og det gjorde det jo. På det amerikanske kontinentet bodde det omtrent 65 millioner mennesker da europeerne kom. Til sammenlikning bodde det omtrent 70 millioner i Europa. Altså cirka like mange.

Hva skjedde med amerikanerne? Drøyt hundre år etter europeernes ankomst var befolkningen redusert med 90 prosent. Amerikas urfolk, eller indianerne som de nokså upresist ble kalt, døde av sykdommer, slaveri, tvangsflytting, flukt og sosial kollaps. Indianere som gjorde motstand ble massakrert av europeiske conquistadorer.

 

Skjermbilde 2015-02-04 kl. 11.08.43

Jeg postet innlegget på Albatros´ facebooksider.

 

Å kalle europeernes ankomst til Amerika for ”oppdagelse” er derfor et hån mot kontinentets urfolk. Mer passende begrep er ”invasjon”, ”erobring” og ”kolonisering”. Konsekvensen av det hele beskrives best med ordet ”folkemord”.

– Men for Columbus og europeerne var det jo en oppdagelse, kan dere innvende. Det stemmer. At det for Columbus og co føltes som en oppdagelse er helt greit. Men å hevde at Columbus ”oppdaget” Amerika i dag, et halvt årtusen seinere, er ikke greit. Det betyr at man – bevisst eller ubevisst – undervurderer historiene og kulturene til Amerikas urfolk. Man tar kolonisatorenes og overgripernes parti. Det store flertallet av Amerikas urfolk ber i dag verden slutte å bruke ordet ”oppdagelse”. Det bør vi respektere.

– Men det er jo normalt å bruke ordet ”oppdagelse” slik, kan dere også påstå. Det stemmer ikke lenger. Det var slik inntil for noen år siden, men språket utvikler seg. Ord som ”neger” og ”hottentott” er ikke gangbart i dag. Slik er det også med innholdet i sammensetningen ”Columbus oppdaget Amerika”.

Til slutt: Albatros pryder seg med slagordet ”Reis med hjerte, hjerne og holdning”. Med å påstå at Columbus ”oppdaget” Amerika har dere dessverre opptrådt med kaldt hjerte, sløv hjerne og slett holdning.

På deres egne hjemmesider trekker dere fram at dere vil ”føre an i implementeringen av Corporate Social Responsibility (CSR) i reisebransjen”, og at Albatros vil ”fokusere på de områdene der vi kan gjøre størst mulig forskjell.”

Det er helt ypperlig. Mitt forslag er at dere starter med å trekke tilbake og offentlig beklage ordbruken i reklamen i Aftenposten 31. januar.

Jeg ser fram til å høre fra dere om denne saken.

Med vennlig hilsen,

Torkjell Leira

 

Vil du være med?

Gå inn på Albatros facebooksider og legg inn en melding. Du kan også kopiere hele eller deler av brevet mitt.

Takk for all hjelp!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 4. februar 2015

Filled Under: historie, reise, urfolk

Views: 1363

One Response to Kjære Albatros: Columbus oppdaget ikke Amerika

  1. Heidi Jansen sier:

    Liker denne kampanjen. Og bare sånn i tillegg, så var vel den godeste hr. Eirikson ute før Colombus også?

Legg igjen en kommentar