MENU

Jon Michelet, Brasil og Terra Roxa

Forfatteren Jon Michelet har gått bort. Han betydde mye for mange. Jeg vil gjerne slutte meg til hilsningene, og samtidig trekke fram en side av Jon Michelet som har betydd mye for meg: Brasil og boka Terra Roxa.

 

 

Da jeg var liten var Jon Michelet selve Brasil-mannen i Norge. Når media skulle snakke med noen om landet, politikken, fotballen, ja nær sagt hva det skulle være som hadde med Brasil å gjøre, da var det Jon Michelet som dukket opp. Og det var ikke ufortjent. Jon Michelet kjente bedre til Brasil enn de aller fleste, og han formidlet kunnskapen godt.

Da jeg var litt større og skulle til Brasil som utvekslingsstudent, dette var på videregående, da leste jeg Terra Roxa. Det var forvirrende. For hva slags Brasil var dette? Hva slags hovedperson var dette? Ja, hva slags bok var egentlig dette? Terra Roxa utfordret mye i hodet til en 17-åring fra Byåsen.

Terra Roxa betyr rød jord (eller ordrett lilla jord, roxa oversettes helst med lilla). Åpningen, kanskje noe dramatisk, til og med ganske så klisjeaktig når jeg leser den i dag, setter tonen: «Veien er rød. Den renner som en flod av levret blod gjennom krattskogen».

Boka viser et Brasil fra nedsida, et som få har sett og enda færre skrevet om. Fattigdommens, urettferdighetens, landsbygdas og militærdiktaturets Brasil. Hovedpersonen og jeg-personen er intet mindre enn en kvinnelig, norsk misjonær ved navn Bjørg Sognedal. Og boka? Boka svømmer over av ulike stiler, sjangre, nivåer, tidshopp, digresjoner og fortellerstemmer. Den liknet ingenting annet da den kom ut i 1982, og ble tildelt førstepris i Gyldendals romankonkurranse samme år.

Tida har nok ikke fart så vel med boka. I dag nevnes den ikke av noen, bortsett fra Fredrik Wandrup i Dagbladet, og verken snl.no eller wikipedia nevner at den vant Gyldendals konkurranse. Det er ufortjent.

Da jeg tok opp boka for noen år siden ble jeg imponert. Egentlig var jeg litt lei av Jon Michelet som Brasil-mannen, syntes han var en smule utdatert. Men endelig skjønte jeg hvor mye Jon Michelet hadde skjønt. Og det allerede i 1982. Språk og kultur, økonomi og politikk og alt sånt. Føydalsamfunnet på landsbygda med mektige jordeiere, fattige arbeidere og fordrevne indianere. Og jaggu nevnte han ikke den up-and-coming fagforeningslederen Lula også, et sted inni boka.

Jeg skjønte også hvor mye han må ha reist, langt der inne i Mato Grosso og Rondônia. Og det på et tidspunkt da veiene var nyanlagte eller ikke-eksisterende, da landet var et diktatur og da få visste mer om Brasil enn Rio og samba, fotball og karneval. Kanskje det har vært en av kimene til min egen reise- og skrivelyst? Og kanskje har rollen som Brasil-mannen vært noe jeg har traktet etter på grunn av at Michelet hadde den? Tja. Aldri bevisst, men langt fra umulig, tenker jeg i dag.

Jon Michelet: Takk!

 

 

Mer?

Boka Terra Roxa finner du på biblioteket og på antikvariater.

Hør Jon Michelet snakke om sin Brasil- og fotballinteresse i intervju med NRK i 2014

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 18. april 2018

Filled Under: Bok, kultur, kunst

Views: 1902

Comments are closed.