MENU

Innlegg i Klassekampen «Brasil-USA: 10-1»

27. mars hadde jeg et innlegg i Klassekampen om slavehandel. Det handlet om at praktsik talt ingen vet at 19 av 20 afrikaske slaver til Amerika havnet i andre land enn USA. Jeg kalte det «en av de mest slående blindsonene i vestlig historieskriving.» Avisa legger ikke ut leserinnlegg på nett, så på oppfordring: Her er teksten (dvs. under fasimilen).

Innlegg slaveri KK 27.01.14

 

Slavehandel: Brasil – USA 10-1

Årets Oscar-vinner ”12 Years a Slave” setter et velfortjent fokus på den barbariske slavehandelen. Ingvild Hagen Kjørholt følger opp i en leseverdig sak i Klassekampen 25. mars, på FNs minnedag for slaveri.

Det ingen av dem tar opp er en av de mest slående blindhetene i vestlig historieskriving: Den transatlantiske slavehandelen var fullstendig dominert av Brasil. I årene 1500-1900 kom det omtrent 5 millioner slaver til Brasil. Til USA kom det til sammenlikning ca. 500.000. Altså et forhold på 10:1. Hvorfor lærte jeg ingenting om dette på skolen?

(Her hadde jeg foreslått følgende kart som illustrasjon, men KK valgte fotball på stranda. Ja, ja…)

????????????????????????????????

 

Brasil er som et resultat av den omfattende slavehandelen det landet i verden med nest størst afrikanskættet befolkning, bare slått av Nigeria. Halvparten av Brasils 200 millioner innbyggere oppgir i folketellinger at de er svarte eller fargede. Slaveriet er en av de viktigste årsakene til at Brasil har blitt et så urettferdig og rasistisk samfunn.

Samtidig er den afrikanske kulturarven en skattekiste for Brasil, på samme måte som for USA. I USA oppstod bluesen, rocken og hip hopen, i Brasil ble samba, axé og maracatu født. På dansefronten: breaking i USA og capoeira i Brasil. I Brasil ofrer alle blomster til den afrobrasilianske havgudinnen Iemanjá hver nyttårsaften. De beste fotballspillerne kommer fra de fattige, hovedsakelige svarte bydelene. Kort sagt: Brasil og brasiliansk kultur er tuftet på afrikanske slaver.

I den offentlige debatten og i de fleste lærebøker i Norge handler slavehandelen fortsatt om Afrika, USA og Europa. De færreste har fått med seg at både Rio de Janeiro og Salvador i Bahia sendte ut flere slaveskip enn noen europeisk havn, eller at 19 av 20 slaver fra Afrika havnet i andre land enn USA. Er denne skjevheten i historieformidlingen nok et resultat av våre vestlige briller og mangel på språkkunnskap? Uansett: Det er på tide å få fram det korrekte bildet.

 

Velkommen til lanseringsfest!

I boka «Brasil – Kjempen våkner» har jeg et kapittel om hvordan slaveriet har formet dagens Brasil. Velkommen til lanseringsfest og brasiliansk kultubonanza i Oslo torsdag 24. april!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 27. mars 2014

Filled Under: slaveri

Views: 1953

One Response to Innlegg i Klassekampen «Brasil-USA: 10-1»

  1. […] Lese mer? Tidligere i år hadde jeg et innlegg i Klassekampen om dette: Brasil-USA 10-1. […]

Legg igjen en kommentar