MENU

Hva skjer i Brasil akkurat nå?

Endelig framme! Her er noen kjappe førsteinntrykk fra São Paulo og Brasil.

São Paulo er gigantisk. Og nylig kåret til verdens mest innovative by! Foto: Torkjell Leira

Ankomstritualet
Det aller første første jeg gjør når jeg kommer til São Paulo er å ta en espresso og et ostebrød – pão de queijo – i ankomsthallen. Hvis jeg får tak i en fersk avis er lykken komplett.


Siste om VM i fotball 2014 og OL i Rio 2016
?Dette blir to svære folkefester. Men mye skal på plass: Anlegg, veier, flyplasser osv. Og som alltid blir det mye dyrere enn planlgt, og som alltid er det meste forsinka. For å få fart i sakene har regjeringen nå foreslått at alle budsjettene for byggearbeider til VM og OL skal være unndratt offentligheten. Det er en dårlig idé. Det er mer enn nok korrupsjon i Brasil selv med full åpenhet rundt budsjetter.


Ex-president for legalisering av marihuana
Tidligere president Fernando Henrique Cardoso (FHC) ledet en internasjonal arbeidsgruppe om narkotikapolitikk. Nedsatt av FN, om jeg ikke tar helt feil. For noen uker siden la den fram sine anbefalinger, og avkriminalisering av marihuanabruk var en en av dem. Partiet hans, PSDB, er redde for hvordan dette vil påvirke dem.

Samtidig foregår det store marihuanamarsjer i Brasil. Politiet har slått knallhardt ned på dem, og har arrestert flere for å delta. Mange vil forby slike marsjer. Nå har høyesterett i Brasil kommet til den åpenbare konklusjonen at det er lov å demonstrere for legalisering. Det skulle vel egentlig bare mangle.

Brasilianerne tjener mer
Brasilianere flest har fått det bedre de siste ti årene. Nå viser nye tall interessante geografiske forskjeller. Inntektene er forstatt høyere i sør og sørøst, men mellom 2000 og 2010 økte inntektene mye mer i nordøst enn andre steder. Hovedårsaken til dette er økning av minimumslønna og sosiale programmer som Bolsa Familia som gir direkte pengeoverføringer til de fattigste familiene. I tillegg til at millioner av fattige har tatt steget opp i den lave middelklassen, ser vi en geografisk utjevning. Veldig bra!

Karneval for skogen
Denne helga var det støttemarkeringer for beskyttelse av skog i hele Brasil. I Rio stilte mange lokale karnevalsgrupper opp. Bakgrunn: Det svært omstridte forslaget til ny skoglov som gikk gjennom underhuset i Kongressen for noen uker siden. En fersk meningsmåling viser at 85% av brasilianerne ønsker å bevare skog heller enn å åpne opp for mer landbruk. Det er lovende. Saken skal først opp i Senatet før det ender på president Dilmas bord. Det blir en lakmustest på hvordan hun vil stå ved sine miljølovnader fra valgkampen.

Ok. Nok for i kveld. Har hatt møter fra 07.30 til 18:30 i dag og er litt tom i hodet. I morgen flyr jeg til Belém. Skriver mer derfra.
Até!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Written by:

Published on: 21. juni 2011

Filled Under: FHC, OL 2016, VM 2014

Views: 674

2 Responses to Hva skjer i Brasil akkurat nå?

  1. Anonymous sier:

    Leser bloggen din og takker deg for ditt personlige og yrkesmessige engasjement! Du gjør en forskjell!

  2. Takk! Veldig hyggelig å høre!
    Prøver å formidle Brasil og Amazonas med et kritisk blikk og et varmt hjerte.

Legg igjen en kommentar