MENU

Historisk korrupsjonsdom i Brasil

For første gang i historien vil en korrupsjonsdom felle eliten i Brasil. Saken rammer først og fremst Arbeidernes parti (PT) som paradoksalt nok kom til makten i 2002 ved å framstille seg som det etiske alternativet. José Dirceu, Brasils svar på Arbeiderpartiets Haakon Lie, ble funnet skyldig tirsdag kveld.
 José Dirceu (t.v.) og José Genoino ble tirsdag funnet skyldige i korrupsjossaken «mensalão». Foto: Ed Ferreira / AE.
Det månedlige bidraget
De siste to månedene har korrupsjonssaken ”mensalão” – det månedlige bidraget – vært til behandling i høyesterett. Saken gjelder kjøp og salg av stemmer i Kongressen, misbruk av offentlige midler og hvitvasking av penger. Helt sentrale personer i PT har vært tiltalt.
PTs sterke menn skyldige
Tirsdag kveld ble det klart at José Dirceu og José Genoino, to av PTs grunnleggere sammen med tidligere president Lula, blir kjent skyldige. Dirceu og Genoino har alltid vært i den innerste kjernen i PT. Begge ble i sin tid fengslet av militærregimet.
José Genoino var i ferd med å gå inn i den væpnede geriljaen i Araguaia. Han ble torturert og satt fem år i fengsel på 1970-tallet. José Dirceu ble fengslet av regimet under en kongress i studentbevegelsen (UNE). Han ble løslatt sammen med flere andre politiske fanger i en byttehandel med USAs ambassadør som venstregeriljaen hadde kidnappet. Etter diktaturet var han med å utarbeide den nye grunnloven i 1988, han satt i Kongressen gjennom hele 1990-tallet, og han var hjernen bak Lulas suksessrike valgkamp i 2002. I Lulas første regjering ble han presidentens stabssjef og leder for casa civil, det som i praksis er en slags statsminister. Samtidig tok José Genoino over som president i PT.
Tidenes PT-skandale åpner for Dilma
i 2005 sprakk boblen. En etterforskning av misbruk av offentlige midler i postvesenet førte til beskyldninger om at PT-regjeringen var involvert, og saken eksploderte. Halve PTs toppledelse, inkludert alle Lulas kronprinser, måtte gå. Det åpnet veien for dagens president Dilma Rouseff. Hun satt da som gruve- og energiminister, men ble kalt inn til å overta som Lulas stabssjef etter José Dirceu. I 2009 ble hun lansert som PTs presidentkandidat da Lula måtte tre til side etter to perioder i 2010.
Hva betyr dommen?
For ordens skyld: Dommen er ikke rettskraftig ennå. Fortsatt skal to av ti dommere i høyesterett uttale seg, men det er allerede seks som har stemt i disfavør av José Dirceu og José Genoino.
Dette er uansett et historisk oppgjør med korrupsjon i Brasil. Aldri før har en sak gått helt til topps. Det kan påvirke brasiliansk politikk positivt, men ikke nødvendigvis. «Alle» mener at PT i denne saken bare har brukt de metodene som høyresiden alltid har benyttet seg av, og at det er slik brasiliansk politikk fungerer.
På det politiske planet gnir høyresiden seg i hendene, og bruker saken for å sverte PT, Lula og i den grad det er mulig den sittende regjeringen ledet av Dilma Rouseff. Venstresiden er delt. Noen mener dommen er viktig og riktig, andre mener hele saken er funnet opp av media og høyresiden for å svekke PT.
På tross av forventninger om det motsatte, ser det ikke ut til at korrupsjonssaken har hatt særlig innvirkning på lokalvalget som gikk av stabelen på søndag. Den store bildet er status quo mellom regjeringskoalisjonen og opposisjonen. Les mer her: Spennende valg i Brasil og Venezuela.
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 10. oktober 2012

Filled Under: diktatur, Dilma Rouseff, Lula, politikk, valg 2012

Views: 1049

One Response to Historisk korrupsjonsdom i Brasil

Legg igjen en kommentar